Elke maand stellen de redacties van de ESM-bladen, European Sports Magazines – Voetbal International (Nederland), Der Kicker (Duitsland), Don Balón (Spanje), La Gazzetta dello Sport (Italië), A Bola (Portugal), Sport Express (Rusland), World Soccer (Engeland) en Sport/Voetbal- magazine – een Europees elftal samen. Dit is het elftal van de maand januari.

Doelman Julio Cesar

(Inter, 2) Spectaculaire Braziliaanse doelman die zich eerst bij Chievo aanpaste aan de vereisten van het Italiaanse voetbal. Teert op sterke reflexen en beschikt over een goed voetenspel. Directe concurrent van de meer ervaren Francesco Toldo. Lag met enkele gevatte ingrepen aan de basis van de 1-3-winst op Torino.

Verdediger MAICON

(Inter, 4) Stevige en technisch sterke flankverdediger, zowel rechts als links inzetbaar, die afgelopen zomer overkwam van het Franse AS Monaco. De Braziliaanse international is snel en kan als geen ander de volledige flank voor zijn rekening nemen. Scoorde bij de 0-2-winst tegen Sampdoria voor het eerst, met een prachtig schot nog wel.

Verdediger Marco Materazzi

(Inter, 3) Sterkhouder van de verdediging, niet alleen door zijn kopbalsterkte en harde tackles, maar vooral door zijn atletisch vermogen en agressieve speelstijl. Durft aanvallers te provoceren, zoals Gennaro Delvecchio van Sampdoria.

Verdediger Kolo Touré

(Arsenal, 3) Ivoriaanse centrale verdediger die het vak leerde in de voetbalschool van Jean-Marc Guillou (ex-Beveren). Is technisch sterk en beschikt over een goed spelinzicht. Zorgt niet alleen voor een goede verdedigende organisatie, brak ook het ijs met een treffer op Blackburn en zorgde voor een replay in de FA Cup door zijn goal tegen Bolton Wanderers.

Verdediger Nemanja Vidic

(Manchester United, 3) De enige clean sheet werd behaald op het einde van de maand met de 4-0-zege tegen Watford. Manchester United incasseerde in de andere duels altijd minstens een tegendoelpunt. Vidic verhinderde vaak nog meer tegentreffers, met zijn brute kracht, kopbalsterkte en beenharde tackles.

Middenvelder Cristiano Ronaldo

(Manchester United, 7) De Portugese balgoochelaar is niet langer alleen maar de man van de onnavolgbare dribbels, hij drukt almaar meer zijn stempel op het spel van de Mancunians. De technisch verfijnde middenvelder neemt niet enkel de penalty’s voor zijn rekening, hij strooit met assists en dolt vaak een pak verdedigende tegenstanders.

Middenvelder Dejan Stankovic

(Inter, 3) Servische middenvelder met een bijzonder groot loopvermogen, die zowel verdedigend als aanvallend kan worden uitgespeeld. Was de drijvende kracht achter de 3-1-winst tegen Fiorentina, door de openingstreffer van Luca Toni ongedaan te maken met een treffer en nadien Adriano en Ibrahimovic in stelling te brengen.

Middenvelder David Albelda

(Valencia, 3) Spaans international, beresterke centrale middenvelder. Koppelt techniek aan een uitstekend overzicht en ontpopt zich tot een dwingende factor in het spel van Valencia. Ligt mee aan de basis van de opgang van zijn ploeg in de Primera División.

Aanvaller Javier SAVIOLA

(Barcelona, 3) De kleine Argentijn leek lange tijd overbodig, Frank Rijkaard hield de vinnige Zuid-Amerikaanse aanvaller in de wachtkamer. Met twee doelpunten tegen Alavés loodste Saviola de Catalanen naar de kwartfinale van de Spaanse beker. Tegen Gimnástic kreeg hij een basisplaats en bedankte voor het vertrouwen met de openingstreffer.

Aanvaller Zlatan Ibrahimovic

(Inter, 8) Nukkige Zweedse spits die een oproeping voor een oefeninterland negeerde, maar zijn ploeg naar de top van de Serie A leidde. Is niet alleen de topschutter van de ploeg, maar ook de bepalende factor die het spel naar zich toetrekt en vooral opvalt door zijn opportunisme. Scoorde afgelopen maand in elk competitieduel.

Aanvaller Frédéric Kanouté

(FC Sevilla, 3) Zijn ploeg kende een moeilijke periode, ook hijzelf kwam moeilijker tot scoren dan de afgelopen maanden. Maar dankzij zijn inbreng en doelpunt werd er in de Copa del Rey afstand genomen van Rayo Vallecano, terwijl de snelle aanvaller ook in de 2-4-winst op Levante een ruim aandeel had met een treffer en assist.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content