U weet het misschien, al was het uiteraard niet het grootste voetbalnieuws: FC Cappellen vraagt geen licentie aan voor tweede klasse. Cappellen, leider in 3B en toch een club met een verleden, noemde de licentievoorwaarden onhaalbaar en zou bij promotie op zeer korte termijn tot 400.000 euro moeten investeren in de accommodatie, om nog te zwijgen over de zeventien verplichte semiprofs en andere bijkomende eisen.

Cappellen staat niet alleen. Coxyde, leider in 3A, vraagt wel een licentie aan, maar noemde dat eerder ‘een zeer moeilijk verhaal’. Woluwe-Zaventem en Racing Mechelen, staartploegen in tweede, zijn de wanhoop nabij. Ze deden geen licentieaanvraag en tuimelen naar het vagevuur van derde klasse.

Nu ook de jeugdwerking op nationaal vlak serieus is teruggeschroefd (onder tweede klasse is er hooguit nog ‘interprovinciaal’ voetbal), is het stilaan overduidelijk dat de KBVB aanstuurt op een scheiding tussen prof- en amateurclubs. Erger nog: ‘alles voor de profs, hooguit wat kruimels voor de rest’ lijkt meer dan ooit het devies. Over een faire opleidingsvergoeding hoor je niemand nog praten, de betere jeugdspelers willen nationaal spelen en verlaten dus steeds vroeger hun club van oorsprong. Waarom zou een amateurclub in godsnaam nog investeren in een degelijke opleiding?

Hoe kan ons voetbal zo blind blijven voor de basis? Alles naar de profclubs zuigen, die dan op hun beurt weer een lachwekkende hoop buitenlanders van bedenkelijk niveau aantrekken: dat is toch een schande.

Voer desnoods die scheiding amateurs-profs door, maak een gesloten competitie, maar niet op deze manier, namelijk door de betere amateurclubs langzaam dood te knijpen en te straffen voor hun ambitie. Durf beslissingen te nemen, profliga en voetbalbond (was François De Keersmaecker ooit niet de kandidaat van de amateurclubs?), spreek een opleidingsvergoeding af, hervorm eindelijk dat gedrocht van een bekercompetitie, doe iets!

Maar ach, het is niet allemaal negatief, want de KBVB lanceerde onlangs een nieuwe, ongetwijfeld grensverleggende app om “beter te kunnen inspelen op de noden van ons voetbal”. Ze kennen duidelijk hun prioriteiten aan de Houba De Strooperlaan…

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Chris Kwanten, Bochol

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content