VOOR ALGEMEEN MANAGER HERMAN VAN HOLSBEECK IS DE 31e TITEL VAN ANDERLECHT DE 5e IN 9 JAAR. WAT VOLGEND SEIZOEN?

Wat haal je uit dit seizoen?

Herman Van Holsbeeck: “Het belang van het mentale aspect. Waarom verspeelden we in play-off 1 thuis punten tegen Kortrijk en Genk? Omdat zij zich pas in extremis voor play-off 1 konden plaatsen en tegen ons niets te verliezen hadden. Terwijl voor Anderlecht één slecht resultaat volstond om alles weer in vraag te stellen. Maar op het moment dat onze concurrenten over ons heen konden gaan, namen wij weer afstand met overwinningen in Brugge en Genk. Ook in de reguliere competitie waren we altijd op de grote afspraken: tegen de top zes haalden we 28 op 30. Maar tegen zogezegd minder sterke ploegen, die hun huid duur verkochten, waren er soms niet weinig spelers die ver onder hun echte waarde bleven. Als we een stap vooruit willen zetten, moeten we dat oplossen.”

Hoe?

“Na de investering in een sociale cel is het moment gekomen om te investeren in een team voor de mentale begeleiding. Door de belasting van nationale en internationale wedstrijden bestaat de neiging bij sommigen om hun matchen uit te kiezen en dat zorgt voor onevenwicht in de ploeg. Zo kwamen dit seizoen de verdediging en het middenveld te vaak onder druk omdat de aanval onvoldoende meehielp verdedigen. Had iedereen altijd zijn taak gedaan, dan was de kampioen al bekend geweest bij de start van play-off 1.”

Was de opbouw van achteren uit ook niet een probleem?

“Ja, maar ik zie verbetering: Kouyaté aarzelt niet om in te schuiven en een meerderheidssituatie te creëren op het middenveld, en Jordan Lukaku heeft alles om een grote linksback te worden.”

Had Safari wel aangetrokken moeten worden?

“Ja, voor zijn ervaring. Anderzijds hadden we nooit Diogo en Samuel mogen aantrekken. Daar trok ik lessen uit: de derde keuze op een specifieke positie zal niet meer een zogezegde goede opportuniteit zijn, maar een jongere van bij ons.”

Blijft Jovanovic?

“Natuurlijk. Hij speelde misschien goede en minder goede wedstrijden, maar hij is een leider in de kleedkamer.”

Er zou ernstige belangstelling zijn voor Suárez, Biglia, Mbokani en Juhász. Riskeert Anderlecht niet leeg te lopen?

“We weten al maandenlang dat verscheidene van onze kaderspelers belangstelling wekten. Voor elk van hen is er een oplossing, te beginnen bij Juhász, die we voor bewezen diensten een mooi vertrek beloofden, maar we zullen ze natuurlijk niet allemaal laten vertrekken.”

Zal de Saudische centrale verdediger Hawsawi de problemen achterin oplossen?

“Zijn transfer was een opportuniteit. We moesten snel handelen, want er was concurrentie. Maar we zijn nog niet klaar. Alles op zijn tijd. In 2011 haalden we Jovanovic en Mbokani pas op het einde van de transferperiode. Dan staan we nu al verder, ook omdat we de langdurig geblesseerden Vargas en Molins zullen recupereren.”

Anderlecht leende dit seizoen een dozijn spelers uit. Is er voor hen nog een toekomst in de club?

“We maken onderscheid tussen jongeren als Badibanga en Kabasele en mannen als Chatelle en Iakovenko. Eén keer uitlenen kan, twee keer misschien ook, maar dan moet er beslist worden: wel of niet een toekomst?”

Is het niet vernederend voor Anderlecht dat de buren van Brussels gaan samenwerken met Standard?

“Ik dacht dat de misverstanden uit het verleden de wereld uit waren geholpen naar aanleiding van de transfer van Dalibor Veselinovic. Die bracht hen toch 250.000 euro op, spelers als Siani, Barras en Seck die we hen ter beschikking stelden niet meegerekend. De relaties zijn weer verkoeld nadat we Aoulad bij ons lieten tekenen zonder de zegen van Johan Vermeersch. Maar wat moeten we doen als de voorzitter van die club zijn afspraken niet nakomt en als zijn spelers bij ons komen aankloppen? Hij miste de kans om met ons tot een goed partnership te komen. Punt.”

Wat zou jij doen in de plaats van Ariël Jacobs: stoppen of bijtekenen?

“Het is moeilijk om in de huid van iemand anders te kruipen. Eerlijk, ik weet het niet.”

DOOR BRUNO GOVERS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content