door Jef Van Baelen

Het Franse team Cofidis trekt naar de Ronde van Italië met de ambitie die Belgisch te kleuren: Nick Nuyens en Rik Verbrugghe worden in de Giro uitgespeeld als absolute kopmannen. Assistentie krijgen ze van Kevin De Weert, al heel het seizoen, zonder op te vallen, een bijzonder nuttige helper. “Wij gaan naar Italië met een echte vrijbuitersploeg”, vertelt De Weert, een 25-jarige renner uit Duffel. “De focus ligt op etappewinst. Rik Verbrugghe heeft zich wat dat betreft al bewezen in de Giro en ook Nick is heel gemotiveerd. Ik zie het dus wel zitten.

“Of ik zelf een rol kan spelen, zal afhangen van hoe de benen voelen. Het is voor mij al een redelijk zwaar seizoen geweest. Ik wil er wel voor gaan, maar misschien is dit de koers te veel voor mij. Dan wordt het drie weken afzien.”

Hoe kijk je terug op het voorjaar?

Kevin De Weert: “Het was een meevaller over de hele lijn. Voor Cofidis moet dit zo ongeveer de meest succesvolle lente uit de geschiedenis van de ploeg geweest zijn. Ik onthoud niet alleen de zeges, maar ook de manier waarop. Als team stonden we er in bijna iedere koers.”

Hoe is dat gekomen? Cofidis stond vroeger net bekend als een ploeg vol individualisten.

“De transfers van mij en Nick hebben daar veel mee te maken. Vanuit ons verleden bij Quick Step hebben wij hopen ervaring met rijden in blok. Bij onze komst, begin 2007, hebben we dat meteen proberen over te zetten. Vorig jaar klikte het ook al wel, maar toen wilden de resultaten nog niet zo mee. Dit seizoen is alles in de plooi gevallen”

Voor jou moet het zowat het eerste jaar zijn waarin je niet zwaar valt.

“Ik heb altijd gehoopt dat één seizoen zonder pech mij op een hoger niveau zou tillen. Ik bepaal nu mee de finales, de voorbije jaren was daar zelfs geen sprake van.”

Laat dat je nu opnieuw van overwinningen dromen? Bij de jeugd was je immers een zegekoning. Of ga je je definitief toeleggen op een rol als helper?

“Voor mij is het goed zo. Ik ervaar veel appreciatie voor de rol die ik nu speel binnen onze ploeg. Niet dat ik het winnen voor altijd ga opgeven: misschien komt er hier en daar wel eens een kans. Waarom niet in deze Giro? Als de benen het toestaan, dan ga ik het in ieder geval proberen.”

En dan naar de Tour?

“Bij een Franse ploeg weet je dat de plaatsen daar erg duur zijn. Neen, ik hoop er zelfs niet meer op. Na dit voorjaar én de Giro zou het trouwens sowieso van het goede te veel zijn.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content