Na een Genks intermezzo van vijf maanden zit Hein Vanhaezebrouck zaterdag voor het eerst opnieuw in de Kortrijkse dug-out. Georges Leekens opvolgen is geen cadeau, zo bleek de voorbije tien jaar. Zowel AA Gent, Moeskroen als Lokeren (twee keer) eindigden in het eerste seizoen na het vertrek van Leekens op een lagere plaats in de rangschikking. De verwachtingen bij Kortrijk zijn dan ook gematigd, in het besef dat een herhaling van het voorbije droomseizoen quasi onmogelijk is.

KV Kortrijk opent het seizoen thuis tegen Club Brugge, meteen een pittige start voor Hein Vanhaezebrouck en zijn ploeg. “Club Brugge wil meedoen voor de titel, dus dat zegt genoeg”, aldus Vanhaezebrouck. ” Adrie Koster en zijn ploeg hebben een goede voorbereiding achter de rug, maar we moeten vooral naar onszelf kijken. Kortrijk mag ook best tevreden zijn over zijn voorbereiding.”

“Ik wil tegen Club Brugge vooral aan het publiek tonen dat we toch een rol van betekenis kunnen spelen in de competitie, als antwoord op iedereen die ons een moeilijk seizoen voorspelt. Op de tweede speeldag wacht revelatie in spe Lokeren, dus we moeten zo snel mogelijk punten pakken.”

Een pijnpunt is wel dat Kortrijk zijn laatste oefenwedstrijd al op 20 juli speelde, elf dagen voor de confrontatie met Club. “Verre van ideaal,” legt Vanhaezebrouck uit, “want eigenlijk hebben we maar één echte oefenmatch op een hoog niveau kunnen spelen, tegen Rijsel. Van het moment dat ik in juni opnieuw bij Kortrijk aan de slag ging, heb ik gevraagd om in de laatste week van de voorbereiding toch nog een wedstrijd in te plannen. Zonder resultaat.”

In laatste instantie kon Kortrijk vorig weekend nog gaan sparren in Cyprus, maar daar ging Vanhaezebrouck niet op in: “Een tweedaagse verplaatsing naar ginder en een match in 35 graden, dat was niet interessant. We hebben dan maar onderling geoefend, met de eerste ploeg tegen de beloften. Als je dat vergelijkt met Club Brugge, dat nog tegen Valenciennes speelde vorig weekend, of Zulte Waregem tegen Roda JC … Dat zijn affiches waarmee je kunt testen of je klaar bent. We gaan het daar binnenskamers zeker nog eens over hebben.”

Toch kijkt Hein Vanhaezebrouck met een positief gevoel terug op de voorbereiding. Zo noemde hij zijn spelerskern “de beste groep waar ik al mee gewerkt heb”. Een uitspraak die niet verkeerd begrepen mag worden. Vanhaezebrouck: “Ik bedoelde daarmee dat ik nog nooit met zo’n hecht team heb samengewerkt. We hebben veel energie gestoken in teambuilding, iedereen hangt goed aan elkaar. Maar het zou best kunnen dat de groep ook kwalitatief de beste is die ik ooit onder mijn hoede had. Het komt in elk geval wel in de buurt.”

“Onze kern is vrij smal,” gaat de Kortrijktrainer verder, “dus we zullen iedereen nodig hebben.” Vooral over zijn verdediging maakt Vanhaezebrouck zich toch wat ongerust. “Ik heb al eerder aangegeven dat we achterin nog versterking konden gebruiken. Als er nu nog iemand komt, zal de competitie al bezig zijn en dat is altijd jammer. In de voorbereiding hebben we al wat dingen uitgeprobeerd, om te anticiperen op eventuele problemen. Gelukkig hebben we vier complementaire spitsen en een heel kwalitatief middenveld. Op het middenveld kunnen we schuiven en indien nodig een paar jongens wat rust gunnen. Idealiter heb je die weelde in alle linies.”

“Maar voor de duidelijkheid: ik wil niet klagen”, besluit Vanhaezebrouck. “Dat is nu eenmaal een gegeven waarmee je bij KV Kortrijk rekening moet houden. Ik ben blij dat ik hier opnieuw kan trainen, op vertrouwde bodem. Ik voel me hier goed en heb een groep aangetroffen die goed aan elkaar hangt en waar kwaliteit in zit” S

BREGT VERMEULEN

‘Tegen Club Brugge moeten we proberen punten te pakken, want daarna moeten we naar Lokeren, de revelatie in spe.’

Hein Vanhaezebrouck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content