Livorno keert terug naar de Serie A.

Zaterdagavond kreeg Livorno met een 3-0-zege in de terugwedstrijd van de finales van de play-off zekerheid over de terugkeer naar eerste. De club uit de Toscaanse havenstad had al na de heenwedstrijd in Brescia (geëindigd op 2-2) debeste uitgangspositie. Voor een vol huis (17.000 kijkers) maakte het de klus af. Voor Livorno is het de zesde keer dat het in de hoogste klasse terechtkomt. De trainer die de promotie afdwong, is de 42-jarige Gennaro Ruotolo die pas op 23 mei hoofdtrainer werd, toen hij als hulptrainer de ontslagen hoofdtrainer Leonardo Arcori opvolgde op de 41e speeldag. Ruotolo verdedigde tijdens zijn spelerscarrière al eens vier jaar de kleuren van Livorno, maar voetbalde het langst bij Genoa (veertien jaar).

Of hij mag aanblijven, beslist eigenaar Aldo Spinelli. De selfmade zakenman, voorheen al eens eigenaar van Genoa (toen Ruotolo er voetbalde) nam in 1999 Livorno over toen de ploeg nog in derde klasse uitkwam. In 1993 voetbalde de havenploeg nog in vijfde afdeling. In 2004 volgde na 55 jaar afwezigheid de terugkeer naar eerste klasse, twee jaar later dwong de club via een zesde plaats zelfs voor het eerst Europees voetbal af (het op één na beste resultaat ooit, in 1943 eindigde het tweede), maar na vier jaar volgde vorig seizoen de degradatie.

Sterkhouders in het elftal zijn Francesco Tavano (30), met 24 goals topschutter in de Serie B, en de 26-jarige Alessandro Diamanti. Een flink aandeel in de promotie hadden ook twee spelers met een Belgisch verleden. Verdediger Riccardo Bonetto, bij Beveren aan de slag van 1998 tot 2000, telt na Tavano en doelman Alfonso Di Lucia de meeste speelminuten. De Litouwer Tomas Danilevicius, die voor Beveren (2001-2002) en voor Club Brugge (1996-1998) uitkwam, kwam slechts zeventien keer aan de aftrap.

Door de promotie verhoogt de club zijn inkomsten uit tv-gelden van vijf naar twintig miljoen euro. Het laatste jaar in de Serie A draaide Livorno vooral dankzij de tv-gelden een omzet van 25,9 miljoen euro.

Met de promotie van Livorno stijgen de nummers één (Bari), twee (Parma) en drie (Livorno) naar eerste. Dat gebeurde ook de vorige seizoenen. De nummer vier van het afgelopen seizoen, Brescia, mag zich opmaken voor een vijfde opeenvolgende seizoen in de Serie B. Sinds de degradatie vier jaar geleden liep het deficit bij Brescia op tot 25 miljoen euro.

Het ziet er nu toch naar uit dat de transfer van de 21-jarige Aly Cissokho van Porto naar AC Milan doorgaat. Milan zou 15 miljoen euro betalen, maar krabbelde terug toen bij de medische tests van het kaak-been bij Milan Lab bleek dat er problemen waren met het gebit van de speler. Eerst wilde Milan de Franse verdediger van Senegalese oorsprong enkel huren, maar na een nieuwe medische test is er toch een overeenkomst in de maak. Ook de transfer van de jonge Oostenrijker Marko Arnautevic van FC Twente naar Inter zit om medische redenen (een hielspoor) vast.

AS Roma heeft een nieuwe eigenaar: de 59-jarige FIFA-agent Vinicio Fioranelli bood afgelopen weekend 201 miljoen euro namens een Italiaans-Zwitserse groep, met flink wat Duits kapitaal. Met dat bedrag neemt de groep de 67 % aandelen (AS Roma is een beursgenoteerde club) over van eigenaar Franco Sensi die AS Roma zestien jaar geleden kocht.

Davide Ballardini (45) is de nieuwe trainer van Lazio Roma. Hij volgt Delio Rossi op en tekende voor twee jaar. Een paar weken geleden zorgde Ballardini voor ophef door zijn ontslag aan te bieden bij Palermo in de hoop bij Atalanta aan de slag te kunnen, maar de club uit Bergamo koos toen voor iemand anders. Alleen Siena zit nu nog zonder trainer. De Toscaanse club haalde ondertussen wel vleugelspeler Eli (Eliseu Pereira Dos Santos), die zowel op rechts als links uit de voeten kan. De Portugees kostte één miljoen euro en gaat bij Siena 700.000 euro verdienen op twee seizoenen.

Bologna haalt opgelucht adem nu topschutter Marco Di Vaio (32, afgelopen seizoen goed voor 24 goals goals) voor twee jaar bijtekende. Di Vaio gaat per seizoen iets meer dan één miljoen euro verdienen.

In de Confederations Cup plaatste Italië zich niet voor de halve finales. De beslissing viel op de laatste speeldag. Eerst klopte Italië de Verenigde Staten met 3-1, donderdag verloor het met 1-0 van Egypte, en zondag ging de wereldkampioen opnieuw de boot in tegen Brazilië, deze keer met zware 3-0-cijfers. Kapitein Fabio Cannavaro (35) evenaart het interlandrecord van Paolo Maldini (126 caps).

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content