Trainer van Germinal Beerschot. 46 jaar. Geboren in Luykgestel (Ned). Genaturaliseerde Belg..

Tactiek en visie

Heeft geen vaste opstelling, kiest in functie van zijn kern. Gebruikte op het einde bij Cercle een 4-2-3-1, opteerde bij G. Beerschot voor een 3-5-2, met mandekking achteraan. Houdt van opkomende backs. Speelt graag met twee mensen net voor de verdediging, iemand die blijft en iemand die mee oprukt.

Wil beredeneerd offensief voetbal. Behoudt altijd, ook in balbezit, een sterk oog op de organisatie.

Heeft graag zwoegers, die niet vies zijn van vuil werk.

Bouwt altijd geleidelijk iets op langere termijn. Dat is zijn sterkte én zwakte. Want wat een trainer vaak niet heeft, is tijd. Bij negatieve kortetermijneffecten wijkt hij niet gek ver van zijn lijn.

Grote voorbeeld

Walter Meeuws, die hem op psychologisch vlak kon raken.

Communicatie met spelers

Soms wat arrogant. Provoceert eens graag, dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Overbelicht mogelijk het negatieve een beetje. Een doordrammer.

Gezinssituatie

Getrouwd met Simone Dingens, zij geeft les. Vader van Alain (19) en Claudine (15). Woont in Wezel. Heeft een miniboerderij; met een hond Fleur, een Engelse springers spaniel, en voorts nog kippen en geiten.

Trainingsaanpak

Is heel aanwezig op trainingen. Stuurt zelf. Vindt goed de balans tussen loopwerk zonder en met bal.

Blijft zelf scherp door

Wat loopvormen met de groep mee te doen. Tennist vaak tegen zijn kinderen. Fietst af en toe.

Communicatie met buitenwereld

Zakelijk, beleefd. Kanaliseert emoties goed. Zegt zijn gedacht, maar verwoordt dat in algemene termen. Zo weten vaak enkel insiders wat hij bedoelt en vinden buitenstaanders hem soms wat neuterig. Doet doorgaans geen wilde uitspraken, maar haalt uit als iemand tegen zijn kar rijdt.

Interesses naast voetbal

Zijn gezin. Harkt soms wat in zijn tuin. Gaat met een vriend sporadisch varen met een catamaran. Werkte vier jaar als technisch tekenaar.

Présence

Verschijnt op trainingen in sportoutfit, soms in korte broek. Draagt bij matchen meestal een deftige pantalon met hemd, en vaak een leren jas. Altijd keurig, niet te los, niet te stijf.

Langs de lijn

Meestal zittend, korte aanwijzingen roepend. Veert enkel op als hij vindt dat zijn ploeg onrecht wordt aangedaan, laat dan duidelijk van zich horen.

Analyses

Eerlijk. Zegt waar het op staat. Gaat in goede periodes niet wild mee in de euforie, duikt in slechte periodes niet mee in de put.

Weetjes

– Een speler vergeleek hem eens met een duizendpoot, “omdat die veel stappen kan zetten.” Harm gebruikt vaak de uitdrukking “een volgende stap zetten”.

– Draagt tijdens matchen twee horloges, om te checken of de scheidsrechter de extra tijd respecteert.

– Langs moederskant werd in zijn familie elke oudste zoon telkens Herman genoemd. Maar bij zijn geboorte liepen er al vier Hermannen rond. Dus werd een alternatief gezocht. Zijn officiële voornamen klinken: Hermanus Petrus Theodorus Maria, zijn roepnaam werd Harm. Het inspireerde Cerclefans eens tot een spandoek: ‘ No further Harm‘.

De mens achter de trainer

Achter de voor sommigen arrogante façade schuilt een aimabele, eerder introverte man. Een doorzetter.

Typerende uitspraak

“Ik hoef niet naar de uitreiking van de Gouden Schoen om mij te profileren. Ik hoor mijn werk te doen op het veld, tussen mijn spelers. En daar moeten anderen dan maar hun oordeel over vellen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content