Espanyol vertoeft in de onderste regionen.

SV Zulte Waregem moet morgen naar het Olympisch Stadion op de berg van Montjuich. Daar mogen ze de strijd aanbinden met Espanyol. De tweede club uit de Catalaanse hoofdstad heeft in dat stadion, waar de topgebeurtenissen van de Olympische Spelen van 1992 zich afspeelden, een onderkomen gevonden sinds het vroegere Sarria wegens bouwprojecten onder de sloophamer terechtkwam.

Eigenlijk scheelde het bitter weinig of onze bekerwinnaar moest het tegen een tweedeklasser opnemen. Espanyol verzekerde zich vorig seizoen immers pas in de laatste seconden van het behoud, dankzij een afstandsschot van Ferrán Corominas. Net als SV Zulte Waregem hebben ze hun Europese deelname te danken aan de bekerwinst. In de finale versloegen ze immers Zaragoza met 4-1. Ondertussen happen ze in de Spaanse competitie opnieuw naar adem in de onderste regionen van de rangschikking. Trainer ErnestoValverde (42) vertoont enige gelijkenissen met FranckyDury. Hij was immers nog maar twee jaar coach in eerste klasse, meer bepaald bij Athletic Bilbao, waar hij zich onderscheidde met mooi voetbal en sterke resultaten : een vijfde en een achtste plaats. Tijdens zijn spelerscarrière was hij ook al actief bij Espanyol. Zo zat hij in het seizoen 1987/88 op de invallersbank bij de verloren UEFA Cupfinale tegen Bayer Leverkussen. Als coach laat hij zijn team meestal aantreden in een 4-5-1-formatie.

De grote vedette bij de Catalanen is IvánDelaPeña (30). De middenvelder werd in zijn prille jeugd bij Barcelona bestempeld als één van de grootste talenten van het Spaanse en het Europese voetbal. Maar de kleine buddha kon die status nooit echt waarmaken. Bij Lazio en Marseille viel hij vooral op als enfant terrible. Sinds 2002 echter vond hij bij Espanyol en in zijn stad toch een zekere stabiliteit terug. Aanvoerder RaúlTamudo (29) is ontegensprekelijk de gevaarlijkste. Dit jeugdproduct scoort normaal altijd tussen de tien en negentien keer per jaar. De Uruguayaan WalterPandiani (30) zit vaak op de invallersbank. Nog een opvallende speler in de selectie is de Kameroener CarlosIdrissKameni (22) : een spectaculaire doelman, die als een echte lenige Afrikaan zeer spectaculair keept en getuigt van goede reflexen. Toen hij in 2004 overkwam van het Franse Le Havre moest hij de concurrentie aangaan met onze landgenoot ErwinLemmens. Kameni besliste het pleit in zijn voordeel. Hij is nu de onbetwiste titularis en kan rekenen op de steun en begeleiding van zijn landgenoot ThomasN’Kono, die bij Espanyol de doelmannen traint.

Ferenc Puskas, de grootste Hongaarse voetballer aller tijden, is in Boedapest op 79-jarige leeftijd overleden. Van 1958 tot 1966 speelde hij zes jaar voor Real Madrid, waarmee hij tussen 1960 en 1965 vijf achtereenvolgende landstitels won. Hij hielp de Koninklijke ook mee aan de zeges in de Europabeker voor Landskampioenen in 1959, 1960 en 1966. In het Santiago Bernabeustadion kreeg hij afgelopen zaterdag een aangrijpende hommage.

Lionel Messi is drie maanden niet inzetbaar voor Barcelona. De jonge Argentijn brak een beentje in de linkervoet. Zijn landgenoot Javier Saviola blesseerde zich aan de bil en moet een maand aan de kant blijven.

Sylvain N’Diaye (ex-AA Gent), de Franse middenvelder van Levante, blesseerde zich aan de binnenste kruisbanden van de rechterknie. Hij zal drie weken onbeschikbaar zijn.

Palmerin, de mascotte die de viering van de honderdste verjaardag van Betis luister moet bijzetten, werd aan de pers voorgesteld. Zoals de naam het aangeeft, gaat het om een klein dier met een hoofd dat aan een palmboom doet denken.

Gonzalo Higuain poseerde al met het truitje van Real Madrid. Dat is absoluut niet naar de zin van de voorzitter van River Plate. Hij ontving immers een bod van AC Milan dat hoger ligt. Enkele clubleiders van Real trokken vorig weekend naar Buenos Aires om te proberen de zaak in orde te krijgen.

Fabio Cannavaro (Real) krijgt mogelijk de Gouden Bal. Dat leidt de Spaanse pers alvast af uit het feit dat journalisten van FranceFootball in Spanje zijn neergestreken om hem te interviewen en een fotoreportage te maken.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content