De kas van Heerenveen werd goed gespekt.

Het klonk zo vertrouwd en geruststellend toen Trond Sollied (49, ex-Club Brugge en AA Gent) bij zijn voorstelling aan de Nederlandse pers verklaarde dat hij naar Heerenveen was gekomen om prijzen te pakken. “Ik wil de bekende top drie aanvallen. Dat is mijn doel en dé uitdaging”, zei de Noorse succestrainer.

Het was dan ook schrikken voor de fans van de trots uit Friesland toen de ploeg in het begin van de voorbereiding maar niet op dreef kwam en zelfs van bleke tweedeklassers als FC Eindhoven (4-0) en Emmen (3-1) verloor. Gelukkig zorgde de 2-0-winst tegen het Griekse Iraklis Saloniki voor wat compensatie. “We bouwen met een nieuwe coach aan een nieuw team. Dat vergt de nodige tijd”, suste directeur Yme Kuiper onlangs in de Volkskrant. “Sollied wil vooral verdedigend anders spelen dan zijn voorganger Gertjan Verbeek. Maar hij moet ook nieuwe spelers inpassen en heeft te maken met de afwezigheid van onze olympiërs Sibon, Beerens, Jong A-Pin en de Amerikaan Bradley.”

De ambities reiken nochtans ver bij Heerenveen, dat de laatste jaren steevast een plaats bij de eerste vijf opeiste. Niet alleen het sportieve succes klitte aan de club, ook waren ze met hun kwaliteitsvolle voetballers een vaste leverancier van de echte Nederlandse topclubs. Zo betaalde Ajax onlangs 16,25 miljoen euro voor de Serviër Miralem Sulejmani. In de goed gevulde transferkas van Heerenveen ligt ook nog de 17,8 miljoen euro die ze in januari van Middlesbrough kregen voor de verkoop van de Braziliaanse prijsschutter Afonso Alves. Bovendien werd verdediger Giani Zuiverloon een paar weken geleden voor vier miljoen euro afgestaan aan West Bromwich Albion.

Het beleid van de trots uit het noorden kenmerkt zich al jaren door rust en wijsheid. Schertsend werd Heerenveen wel eens een handelshuis voor groot talent genoemd. “We doen het op onze manier”, beweert Kuiper. Ook nu weer werd immers een deel van het geld besteed aan de aankoop van beloftevolle voetballers die bereid zijn zich voor vier tot vijf jaar aan de club te binden.

De laatste in die rij is voorlopig Daryl Janmaat (19), een verdediger van ADO Den Haag die voor vier seizoenen bij de Friese club tekende. Net als hij behoren ook de Noorse international Tarik Elyounoussi (21), de Tsjech Milan Kopic (19), de Macedoniër Goran Popov (23), de Braziliaan Pedro Beda (19), de Tsjech Milan Svec (21) en de Braziliaan Paolo Henrique (20) tot de lichting talenten die zowel Heerenveens sportieve aanzien als zijn economische waarde op peil houden.

Ook de komst van de Ivoriaan Bonaventure Kalou (30) staat in het teken van de nieuwe stijl. Hij moet de jongeren de fijne kneepjes van het vak aanleren.

Albert Luque is niet van plan te vertrekken bij Ajax. De Spaanse spits, die een matig eerste seizoen kende en volgens de clubleiding weg mag, zegt dat Marco van Basten grote plannen met hem heeft. Dat verklaarde hij althans in de Spaanse sportkrant AS.

FC Utrecht hoeft niet meer op zoek naar een nieuwe coach. Dat scenario was immers mogelijk doordat Willem van Hanegem zijn trainerslicentie dreigde kwijt te raken. Door een internationaal trainerscongres in Duitsland te bezoeken verzamelde de Kromme de benodigde punten, waarna de KNVB zijn licentie met drie jaar verlengde.

Heracles contracteerde met Willy Overtoom (22) een vleugelspits van de amateurs van Hollandia voor een jaar. Dat was het gevolg van een succesvolle stage. Proefspeler Lukas Bajer (23), een Tsjechische rechterflankspeler van Sigma Olomouc, wordt een jaar gehuurd.

Feyenoord zal het voorlopig moeten stellen zonder aanwinst Karim El Ahmadi (23). De middenvelder werd geopereerd aan de lies en is zeker een maand niet inzetbaar.

Anthony Obodai (25, ex-Germinal Beerschot) traint met de beloften van RKC Waalwijk. De klagende Ghanese middenvelder werd door coach Ruud Brood tijdelijk verbannen uit de A-kern.

Sparta overweegt de verhuis naar een nieuw stadion. De werkgever van Foeke Booy wilde eerst het huidige Kasteel uitbreiden, maar aangezien de geschatte kosten van acht naar zestien miljoen euro opliepen, is dat niet langer een optie.

Doelman David Meul (27, ex-Beveren en VW Hamme) versierde een overeenkomst voor een seizoen bij Fortuna Sittard. Vorig seizoen zat hij nog bij het Griekse Xanthi.

ADO Den Haag heeft er met doelman Gino Coutinho (25, FC Den Bosch) en verdediger Robin Faber (22, Vitesse) en de Slovaakse verdediger Csaba Horváth (26, AS Trencín) drie nieuwe spelers bij.

Vitesse beloonde zijn nieuwe aanvoerder Paul Verhaegh (24), een verdediger, met een nieuwe verbintenis tot 2011.

Arvid Smit (27) is de nieuwste aanwinst voor FC Volendam. De middenvelder tekende voor twee jaar.

Han Berger, sinds april 2005 directeur voetbalzaken bij De Graafschap, vertrekt per 31 december. Geert Den Ouden (32), een spits die transfervrij overkomt van Excelsior, tekende voor twee seizoenen.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content