Als Ajax-aanwinst Angelos Charisteas naar vermogen speelt, is Ronald Koeman al tevreden.

Hij was slechts invaller bij Werder Bremen, maar Angelos Charisteas (24) is de spits die de inhaalrace van Ajax na de winterstop moet gaan leiden. Volgens de Griek Yannis Anastasiou hebben de Amsterdammers met zijn landgenoot een klasbak aangetrokken (“als spits van Ajax moet je niet bang zijn voor de verwachtingen”), terwijl ook het shirt met rugnummer 9, dat begin dit seizoen werd gedragen door Zlatan Ibrahimovic, een nieuwe eigenaar heeft.

Ronald Koeman durfde op de officiële persvoorstelling niet te zeggen aan welk verwachtingspatroon zijn lang gekoesterde aanwinst moet voldoen. “Als hij naar vermogen speelt en zijn goaltjes meepikt, dan ben ik al tevreden.” Bij Ajax weten ze al te goed hoe het in het verleden Froylan Ledezma, Ivan Gabrich en Nikos Machlas – drie echte miskopen – verging. Zoals elke andere aanvaller zal Charisteas de tijd krijgen om aan het Ajax-systeem te wennen. Misschien, zo denkt Koeman, rendeert hij zelfs beter in een formatie met drie spitsen dan de 4-4-2 van Bremen. Voor het cv van Charisteas kan Koeman echter niet zijn gevallen : in 160 wedstrijden als profvoetballer scoorde hij slechts 38 keer.

“Griekenland speelde op het EK ook 4-3-3. Daarin deed Angelos het prima”, refereerde Koeman aan de winnende treffer van Charisteas tegen Portugal, waarmee hij in eigen land de status van halfgod verwierf. De Ajax-trainer omschrijft Charisteas als iemand die “kopsterk en vaak aanspeelbaar is en goed positie kiest. En hij is ook vrij snel voor zijn lengte.” De zeven scouts en technische stafleden van Ajax die hem bekeken, verschilden volgens Koeman allemaal met elkaar van mening, maar waren het over één ding eens : die jongen kan voetballen.

Daar waren ze het bij Werder Bremen ook wel over eens. Alleen had trainer Thomas Schaaf, die de voorkeur gaf aan Ivan Klasnic en Miroslav Klose, moeite met de mentaliteit van de Griek, die volgens Kicker iets te vaak liet blijken dat hij te weinig aan spelen toekwam. (FV)

RBC nam Tyrone Loran (23) transfervrij over van Tranmere Rovers. De verdediger tekende voor twee en een half jaar. Co Adriaanse keert AZ na dit seizoen de rug toe. Bogdan Lobont brak op training de middelvinger van zijn rechterhand, waardoor de Ajax-doelman zes weken uit roulatie is. Daniël de Ridder (20) verlengde tot 2007. Cees Lok blijft nog twee en een half jaar trainer van NEC. Song Chong-Gug (25) verruilde Feyenoord voor het Zuid-Koreaanse Suwon Samsung Bluewings. Gabor Babos krijgt van Ruud Gullit na de winterstop de voorkeur op Patrick Lodewijks in doel. Michael Reiziger stelt zich weer beschikbaar voor Oranje. Vitesse haalde Harald Wapenaar (34) weg bij Portsmouth. De doelman, die tekende tot 2007, is de opvolger van Dragoslav Jevric, die naar Ankaraspor vertrok. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 13 goals ; 2. Kalou (Feyenoord) 11 goals ; 3. Perez (AZ), Huntelaar (Heerenveen) 10 goals ; 5. Boussaboun (NAC) 9 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content