Geboorteplaats en -datum?

Mechelen, 21 september 1965.

Welke sporten beoefent u zelf?

Eén keer per week loop ik, telkens zowat vijf kilometer, om mijn conditie toch een beetje te onderhouden. Vroeger sportte ik meer: wildwaterkajakken, kanovaren, parachutespringen, ijsschaatsen, jiujitsu… En als jonge gast was ik liefst van al bezig met motorcross, bij ons in de wei, voor het plezier.

Welke sporten volgt u passief?

Tennis en autosport boeien mij. Qua voetbal volg ik alleen KV Mechelen. Ik probeer naar de matchen te gaan, maar dat lukt me te weinig. Heel vaak heb ik een optreden op het moment dat ze spelen.

Welke sporters ontmoette u al?

In de loop der jaren waren dat er al vrij veel, uit verschillende sporttakken. Ik liep bijvoorbeeld al een heleboel mensen uit de wielerwereld tegen het lijf, onder wie Eddy Merckx, die ik toch blijf bewonderen. Voetballers kwam ik ook al vaak tegen, bijvoorbeeld in de marge van het Gala van de Gouden Schoen. En Sven Nys is een persoonlijke vriend. Ieder jaar schrijven we elkaar een kaartje en af en toe zien we mekaar eens, maar hij heeft het, net als ik, verschrikkelijk druk. Ook al wat hij doet, volg ik op televisie. Soms ga ik eens naar een cross.

Hebt u sportidolen?

Naast Merckx vond ik Stefan Everts altijd een heel straffe gast, maar ook Justine Henin en Kim Clijsters verwezenlijken fantastische dingen. Het is onwaarschijnlijk wat die al teweegbrachten bij de jeugd. Ik vind dat formidabel. Het is voor jonge gasten heel belangrijk dat er in eigen land mensen zijn die op wereldniveau grote dingen presteren.

Wat verwacht u van KV Mechelen dit seizoen?

Een uitstekend jaar, daar heb ik een ongelooflijk goed oog in. Sommigen beweren dat een sterke start niet ideaal is, maar ik denk net het omgekeerde: goed beginnen geeft zelfvertrouwen. Ik heb ook het gevoel dat de ploeg prima aan elkaar hangt. Wat ik vooral fijn vind aan KV Mechelen is de manier waarop de fans samenklitten. Die band wordt almaar sterker, dat frappeert mij enorm.

Wat was voor u een absoluut kippenvelmoment in de sport?

De redding van KV Mechelen door Mark Uytterhoeven. Hij besloot zijn nek uit te steken en wonderwel slaagde hij in zijn opzet, met de hulp van de fans en iedereen die zich een beetje betrokken voelde. Ik snap vandaag nog altijd niet goed hoe dat gelukt is.

Kristof De Ryck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content