De grote schoonmaak van vorige zomer leverde niet het verhoopte resultaat op in Lier. Ontgoocheld koos de club voor een nieuwe opruimactie én een dito sportieve leiding. Van de zeven spelers die weg mochten, besloot trainer Emilio Ferrera er op de valreep toch drie te houden : doelman Yves Van der Straeten, rechtsachter Axel Smeets en spits Geir Frigard. Net als vorig jaar haalde Lierse vooral transfervrije spelers binnen, bij voorkeur jong en Belgisch. Van de basiself van twee jaar geleden blijft enkel nog Karel Snoeckx over.

Verdediging

Voor het derde opeenvolgende jaar schudt Lierse zijn hele verdediging door elkaar. Van het basiskwartet dat vorig jaar de competitie aanvatte, blijft niemand over. Het duo NikolovskiShekiladze zorgde na de winter voor zoveel onzekerheid en fouten, dat ze nu op een zijspoor werden geplaatst. Op links kreeg JerryPoorters, de enige overlevende van de eertijds zo geroemde jeugdlichting, een onvoldoende achter zijn naam.

De nieuwe leider centraal achterin wordt Jonas De Roeck, vorig seizoen meegekomen met Regi Van Acker. Naast hem wordt Laurent Fassotte verwacht, tenzij Emilio Ferrera opteert voor de jonge Michael Nnaji, die meer als voorstopper en/of mandekker acteert. Rechts lijkt Steve Laeremans de voorkeur te krijgen op Axel Smeets. Jimmy Smet en Marc Schaessens kunnen ook als rechtsachter uit de voeten. De polyvalente Smet trok in de voorbereiding niet onaardig zijn streng als linksachter, plaats waar Hasan Kacic verwacht werd, die vrijwel onopgemerkt in de loop van vorig seizoen arriveerde en degelijk presteerde, zonder meer.

In het doel ziet het ernaar uit dat de teruggeroepen (en ervaren) Yves Van der Straeten de voorkeur krijgt op de jonge Cliff Mardulier, die vorig jaar, op een paar jeugdzondes na, in moeilijke omstandigheden sterk presteerde.

Middenveld

Met Marius Mitu lijkt Lierse voor het eerst sinds het vertrek van Thomas Zdebel weer een creatieve middenvelder te hebben, die een ploeg beter kan laten voetballen. Zaak zal zijn dat de jonge Roemeen een constante lijn legt in zijn prestaties en met assists en doelpunten nadrukkelijker aanwezig is in de statistieken.

Op rechts heeft Marc Schaessens diepgang, techniek, een lange pass, een prima voorzet en een portie agressiviteit in huis. Schaessens moet, samen met De Roeck, de gangmaker worden van het nieuwe Lierse. Links lijkt de technisch begaafde Cheikh Gadiaga het op korte termijn te halen van de ook meer dan sierlijk voetballende Trésor Empoké. Centraal wordt Karel Snoeckx het hart en de longen van Lierse. Als controlerende middenvelder wordt meer diepgang van hem verwacht dan Frank Leen bracht. Snoeckx kan ook Smet als bijkomende verdedigende middenvelder naast zich krijgen, of Kristof Imschoot, die net als de wispelturige Werry Sels ook een optie is voor de linkerflank.

Aanval

Eén van de twee spitsen wordt zeker Stein Huysegems, met De Roeck het enige lichtpunt vorig seizoen. Huysegems toonde ondanks zijn jonge leeftijd lef in een zwalpend elftal en kan dit jaar doorgroeien naarde Belgische top. Naast hem is Archie Thompson op basis van een sterke terugronde de meest waarschijnlijke optie. Ook belofteninternationaal Björn De Wilde moet na een moeilijk seizoen met Aalst dicht tegen het basiselftal kunnen aanleunen. De kopbalsterke en goed kaatsende Noor Frigard moet hopen op een nieuwe kans. Ook voor de jonge Stijn Janssens is het wachten op de bevestiging.

Conclusie

Het moeilijkste wordt – opnieuw – uit een grondig vernieuwde groep een succesvol elftal puren. Gezien de opvallende resultaten die Emilio Ferrera de voorbije jaren neerzette bij bescheiden ploegen, wordt verwacht dat hij zijn energie in comfortabeler omstandigheden kan omzetten in (veel) beter resultaten. Belangrijk wordt dat hij de faalangst kan laten wegvloeien uit een team dat al drie jaar vergeefs probeert opnieuw in de gunst te komen van zijn eigen publiek. Een plaats tussen vijf en tien zou, met enkele opvallende thuisresultaten er bovenop, de fans opnieuw met Lierse kunnen verzoenen.

door Geert Foutré

Van der Straeten

Laeremans Fassotte De Roeck Smet

Schaessens Snoeckx Mitu Gadiaga

Thompson Huysegems

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content