Met zo’n naam is het natuurlijk erg verleidelijk om de woordspeling te maken. Maar het spel dat Barcelona tegenwoordig op de mat legt onder aanvoering van Deco lijkt vaak op art deco. Vorige week, in het CL-duel tegen Chelsea, was dat echter niet zo, want de Catalanen beten zich de tanden stuk op de organisatie van de Engelsen. Wellicht werd voor het eerst goed de afwezigheid aangevoerd van SamuelEto’o. “Logisch”, meent de Portugees. “Hij was ons vaste ankerpunt in de spits.” Ondertussen werd Ronaldinho op de linkerflank stevig aangepakt door KhalidBouhlarouz. De Braziliaan kreeg al behoorlijk wat kritiek. “Erg spijtig”, reageert Deco. “Sommige mensen hebben echt een bijzonder kort geheugen. Ze lijken al vergeten wat hij ons allemaal bijbracht.”

Is het mogelijk dat Barcelona de poulewedstrijden niet overleeft ? “In de Champions League moet je echt altijd top zijn. Van zodra dat een keer minder is, betaal je dat cash”, stelt ook Deco vast. “Dat is het grote verschil met de Liga : omdat er 38 wedstrijden in zijn, is het makkelijker om een eventuele misstap nog recht te zetten.”

De terugkeer naar Stamford Bridge was een speciale partij voor EidurGudjohnsen, die vorig seizoen nog actief was bij de Londense club. Maar ook voor Deco omwille van het weerzien met JoséMourinho, de coach onder wiens leiding hij in 2004 de Champions League won. Deco speelde in totaal zes seizoenen voor FC Porto, waarmee hij drie titels en drie bekers won. Daar vond de genaturaliseerde Braziliaan uiteindelijk erkenning nadat hij bij Alverca en Salgueiros twee anonieme seizoenen beleefde in de Portugese tweede klasse. “Ik legde een heel ander parcours af dan LionelMessi of Ronaldinho. In Brazilië speelde ik lang zaalvoetbal.” Voor de Braziliaanse nationale ploeg kwam hij dan ook niet in aanmerking, zodat hij voor de Portugese nationaliteit koos. Met Portugal bereikte hij de finale van Euro 2004 en de halve finale van het WK afgelopen zomer in Duitsland. “Ik had de pech dat ik me drie dagen voor de start van het toernooi blesseerde, zodat ik bijna het hele WK niet kon trainen.”

Over de klassieke kaskraker die Real Madrid en Barcelona zondagavond uitvochten in het Bernabeustadion zei Deco nog het volgende. “Er veranderde veel bij Real dat nu een hele grote trainer heeft. Ook Barcelona heeft zo’n vernieuwing doorgevoerd. Maar Real is op de goede weg, ook al zal het team nog wat tijd nodig hebben.”

Luis Aragones, op wiens ontslag werd aangedrongen na de nederlaag van de Spaanse nationale ploeg tegen Zweden, verlengde zijn contract als bondscoach tot 2008.

Matias Fernandez (20), een Chileense middenvelder die in Argentinië werd geboren, zal vanaf 1 januari de rangen van Villarreal vervoegen. De club bereikte daarover een akkoord met zijn huidige werkgever, Colo Colo.

Jose Manuel Pinto, de doelman van Celta Vigo, tekende voor drie jaar bij. Nog bij Celta scheurde middenvelder Gustavo Lopez op training zijn kruisbanden. Hij zal gedurende een maand onbeschikbaar zijn.

Iban Zubiaurre, de jonge centrale verdediger die vorig seizoen werd getransfereerd naar Athletic Bilbao, werd door het opperste gerechtshof van Baskenland veroordeeld tot het betalen van 5 miljoen euro aan Real Sociedad.

José Maria Bakero, de trainer van Real Sociedad, zit op de wip. Het bestuur gaf hem nog veertien dagen uitstel, maar verkende al de markt met het oog op het vinden van een mogelijke opvolger.

Mirel Radoi, een 25-jarige centrale verdediger die voor Steaua Boekarest speelt, werd aangeboden aan Real Madrid.

Asier Del Horno, de linksachter van Valencia, wordt deze week geopereerd aan de achillespees. Het gaat om een blessure die hij in mei opliep toen hij nog voor Chelsea speelde en waarvan men onterecht dacht dat ze zou genezen door te rusten.

Ernesto Chevanton, de Uruguyaanse spits van FC Sevilla, klaagt nog steeds over last in de schouder. Indien hij niet snel geneest, overweegt de club om een nieuwe aanvaller aan te trekken.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content