Met twee ervaren verdedigers wil Anderlecht de twijfels uit de verdediging bannen.

M arcin Wasilewski en Max Von Schlebrügge moeten meer evenwicht en gestalte brengen in de verdediging van Anderlecht. Paars-wit heeft de rechtsachter en de centrale verdediger niet gekocht om de kern aan te vullen, maar om het niveau van een kandidaat-kampioen aan te kunnen en zich nu al in te werken naar de volgende Europese uitdaging, zegt manager Herman Van Holsbeeck : “Vooral in de Champions League zagen we lacunes in de verdediging. Vijf echte verdedigers, dat was voor de Champions League te weinig.” In de competitie vond Van Holsbeeck de schade nog meevallen, al geeft hij toe dat het spelniveau nog een stuk beter kan : “Maar qua punten zitten we op titelkoers. In de competitie valt het verdedigend nog mee.” Dat Anderlecht desondanks de twee stevige verdedigers nu al haalde en niet op het eind van het seizoen, is met het oog op volgend seizoen, zegt de manager : “Omdat de kampioen van België in tegenstelling tot dit seizoen straks niet automatisch geplaatst is voor de Champions League, maar al vroeg moet aantreden in de kwalificatiewedstrijden. Daarom is het beter nieuwe spelers zes maanden de kans te geven om ingespeeld te zijn als die belangrijke matchen eraan komen.”

Vorige dinsdag vond Van Holsbeeck Wa- silewski en Roland Juhasz de enige verdedigers die overeind bleven in de vriendschappelijke partij op Mönchengladbach. “Hij is sterk in duel, een type dat achterin een sleutel op de deur kan zijn.” Trainer Frank Vercauteren gaf aan dat Wasilewski niet de man zal zijn “die het stadion laat rechtveren, maar wel één die belangrijk voor ons kan zijn. Géén type Marcin Zewlakow, want hij kan offensief meer brengen. Wat wij zochten, waren grote, sterke, kopbalsterke verdedigers die ook nog kunnen voetballen.” Tegen Germinal Beerschot maakte de Poolse rechtsachter al zijn competitiedebuut, komend weekend is ook Von Schlebrügge speelgerechtigd.

In volle ontwikkeling

Leo Beenhakker was amper bondscoach van Polen toen hij Marcin Wasilewski in een wedstrijd van de Poolse competitie opmerkte. In Beenhakkers eerste interland tegen Finland al stond Wasilewski, niet in de WK-selectie, in de basis. Wat de verdediger Anderlecht kan bijbrengen, dat is niet aan hem om te zeggen, vind hij : “Ik hoop dat ze weten wat ze nodig hebben en op basis van hun noden bij hem zijn terechtgekomen. In de eerste plaats heeft Anderlecht een goeie verdediger aangetrokken. Marcin is fysiek heel sterk, redelijk snel, kopbalsterk, heeft een geweldige mentaliteit.” Dat hij pas op zijn 26ste de stap zet naar een topclub, vindt Beenhakker niet eigenaardig : “Het is een speler die nog in volle omschakeling is. Een van de voorbeelden die in de jeugdopleiding, die ik in Polen niet zo goed vind, weinig of niets geleerd heeft. Dat geldt voor wel meer spelers, dat ze op latere leeftijd nog bezig zijn zich dingen eigen te maken die je in Nederland al op je twintigste opgepikt hebt. Polen heeft best wel goede spelers, ze kunnen allemaal voetballen, hebben jullie, Belgen, onlangs ook gezien. Ondanks zijn leeftijd wordt hij straks nog beter. Ik vind het plezierig werken met hem, omdat hij heel erg ambitieus is en wil leren. Per trainingskamp wordt hij beter. Zijn opbouw van achteruit is nog niet helemaal op punt, maar ook dat gaat de goeie kant uit.”

Samengevat heeft Anderlecht volgens Beenhakker “een fantastische teamspeler, met inzet en humor. Ambitieus en leergierig. Op vrije trappen scoort hij regelmatig met het hoofd. Hij heeft ook een uitstekende vrije trap én een harde trap van buiten de zestien meter, maar dat zag ik enkel op training, nog niet in de wedstrijd.” Volgens Beenhakker kan de rechtsachter zich ook ontwikkelen tot een prima centrale verdediger. “Het is een jongen die best onder druk kan presteren, die niet nerveus wordt als het spannend wordt.” Natuurlijk kan hij Champions Leagueniveau aan, meent de Poolse bondscoach : “Als je het tegen Portugal en België kan, kan je dat in de Champions League ook.”

Michel Thierry, sinds jaar en dag Belgisch journalist in Polen, ziet evenmin als Vercauteren een gelijkenis tussen Wasilewski en Marcin Zewlakow : “Sinds zijn debuut bij Hutnik Krakau in de tweede klasse, acht jaar geleden, speelde hij maar op één plaats : als rechtsachter. In tegenstelling tot Zewlakow is hij meer aanvallend ingesteld. Terwijl Zewlakow pas op latere leeftijd bij de nationale ploeg kwam, doorliep Wasilewski vanaf zijn veertiende alle jeugdcategorieën tot en met de beloften. Bij de A-ploeg werd hij lang uit het team gehouden door Marcin Baszczynski van Wisla Krakau, die vier jaar ouder is dan hij. Pas toen Beenhakker bondscoach werd, kreeg hij een plaats als titularis. Dit jaar was hij zelfs één keer aanvoerder van de nationale ploeg in een vriendenwedstrijd. In de competitie was hij met vijf goals zelfs enige tijd topschutter van zijn team, Lech Poznan. Hij beschikt over een enorm uithoudingsvermogen waarmee hij de hele tijd op en neer kan gaan langs de lijn, heeft een goed kopspel en een hard schot waarmee hij op vrije trappen erg gevaarlijk is.”

Leider uit Zweden

Komende week is ook Max Von Schlebrügge speelgerechtigd. De verdediger die in 2000 de familienaam van zijn grootmoeder aannam in plaats van zijn eigen familienaam, Holström, komt voor één miljoen euro van eersteklasser Hammerby. Dat Max Von Schlebrügge pas zo laat naar het buitenland vertrok, komt omdat voorheen nooit concrete belangstelling voor hem bestond, zegt voetbaljournalist Marcus Olsson van het voetbalmaandblad Match. “Eén keer nam zijn manager hem mee naar Porto. Toen hij daar aankwam, vielen ze bij Porto achterover. Ze hadden nog nooit van hem gehoord. Best een vervelende situatie. Het duurde een paar jaar eer hij zijn top haalde. Max is een laatbloeier die pas de laatste twee jaar zijn beste niveau haalt. Dat zie je aan zijn selecties voor de nationale ploeg : zes keer al kwam hij in actie, waarvan de laatste twee caps dit jaar.” Bij de nationale ploeg komt hij alleen in aanmerking als linksachter, maar doorgaans speelt hij centraal achterin. “Max is een leider, erg snel, goed in de rechtstreekse duels, met een goeie techniek ook.” Dit jaar was er vage belangstelling van Deense en Nederlandse clubs. Van belangstelling van Club Brugge hoorde Olsson niets. Hammerby is geen club die zijn spelers voor peanuts laat gaan, maar het is ook niet zo dat ze een buitenlandse transfer hebben tegengehouden : “Er was gewoon weinig concrete interesse. Max is een degelijke verdediger, maar geen spectaculaire speler. De laatste twee weken kwam plots Anderlecht op de proppen. Anderlecht pakte Max op het beste moment. Hammerby had een goed nieuw contract voor hem klaar, maar dit was zijn kans om naar het buitenland te gaan. Ik denk dat hij dat nu aankan. Ook straks in de Champions League zie ik hem zonder probleem meedraaien.”

GEERT FOUTRé & BRUNO GOVERS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content