Werder Bremen verandert van David in Goliath.

Door zijn goede prestaties kan Aaron Hunt (20) spoedig een nieuw contract tegemoetzien bij Werder Bremen. De talentrijke aanvaller lijkt trainer Thomas Schaaf definitief te hebben overtuigd van zijn kwaliteiten. De jeugdinternational is nu de vaste aanvalspartner van topschutter Miroslav Klose, waardoor Ivan Klasnic momenteel zijn ongeduld dient te verbijten op de invallersbank. Hunt profiteerde van zijn blessure om ook Hugo Almeida, een andere geduchte concurrent, te verwijzen naar een reserverol.

Voorzitter Jürgen L. Born liet weten dat er wat betreft een nieuwe overeenkomst “niets meer verkeerd kan gaan.” Dit, ondanks het feit dat de spits door de UEFA voor twee interlands werd geschorst wegens vermeend racistisch taalgebruik in het barrageduel van Jong Duitsland tegen Engeland. Het binden van Hunt past volledig in het beleid van Werder Bremen, dat de laatste jaren vooral wordt uitgetekend door sportief manager Klaus Allofs. Zo versterkte de Noord-Duitse club de spelerskern afgelopen zomer met de verdedigers Per Mertesacker en Clemens Fritz, de revelatie sinds de competitiestart. Jonge Duitse voetballers met wie de eigen achterban zich beter kan identificeren. Het basisteam van de koploper uit de Bundesliga telt doorgaans zes tot zeven Duitsers. Daaronder ook de sterkhouders, zoals Torsten Frings en Tim Borowski.

De opgang van Werder Bremen de laatste jaren roept herinneringen op aan 1988, toen er succes werd geoogst onder de hoede van Otto Rehhagel en de listige manager Willi Lemke. Er bestaan grootse plannen : dit seizoen wil Werder Bremen de Duitse titel of beker veroveren. “De fans willen niet langer David zijn, maar de rol van Goliath opnemen”, verklaarde marketingmanager Manfred Müller onlangs in Welt am Sonntag. “Daarom veranderden we ook onze clubfilosofie. Wij zijn superambitieus.”

Onder andere daarom werd er zes miljoen euro neergeteld voor de Braziliaan Diego, een recordtransferbedrag voor de spelmaker die op een zijspoor zat bij Porto. Een uitbreiding wordt ook voorbereid, want het Weserstadion is met zijn capaciteit van 41.000 plaatsen te beperkt. De nieuwe arena zal ruimte hebben voor 50.000 supporters. “Nu zijn we nog een kruidenierszaak, maar wij willen graag een supermarkt worden, met het behoud van onze eigen goede producten”, weet Müller. Werder Bremen werkt, door de deelname aan de Champions League, ondertussen met een budget van 75 miljoen euro. Maar liefst 29 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de ploeg.

Duitsland kwam in en tegen Cyprus niet verder dan een teleurstellend 1-1-gelijkspel. In de zwakste wedstrijd onder bondscoach Joachim Löw had aanvoerder Michael Ballack de Mannschaft nochtans op voorsprong gebracht.

Szilárd Nemeth (29), de Slovaakse international van Alemannia Aachen, overwon de strijd tegen een levensbedreigende longembolie.

Schalke 04 ontsloeg motivatietrainer Peter Boldersdorf (52), die nog werd binnengehaald door oud-trainer Ralf Rangnick.

Hannover 96 nam afscheid van manager Ilja Kaenzig (33). De Zwitser had nog een overeenkomst tot 2008.

Volgens Karl-Heinz Rummenigge heeft Bayern München vorig jaar een recordomzet van 200 miljoen euro gehaald. In 2005 bedroeg dat nog 189,5 miljoen euro. Daarmee overschreden ze een magische kaap, want het is de eerste Duitse club die dat lukt. Ter vergelijking : Real Madrid spant de kroon met 275 miljoen euro. Na een vijfde operatie aan de knie en een onbeschikbaarheid van acht maanden maakte Sebastian Deisler zijn wederoptreden.

FC Keulen trok Christoph Daum aan als nieuwe trainer. Daum, die in een eerste gesprek niet was ingegaan op een voorstel van de club uit de Domstad, nam zelf weer contact op en tekende tot medio 2010. FC Keulen staat in de tweede Bundesliga in de grauwe middenmoot.

FC Nürnberg kan tot de winterstop geen beroep doen op Marek Mintal. De dokters moeten een ijzeren plaatje uit de linkervoet van de Slovaakse spits halen. De operatie was normaal voorzien voor het einde van het seizoen, maar de topschutter van 2005 ondervond te veel hinder van het euvel bij het spelen.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content