Van 0-2 naar 3-2 in een half uur. De kleine nederlaag in Griekenland brengt de Rode Duivels weer met de voeten op de grond. Zonder organisatie, ploegtucht en concentratie gaat het niet. De omstandigheden in Patras, hekkensluiter in de Griekse eerste klasse, waren niet te best. Oud stadion, slecht veld, net als toen in Brussel van Noorwegen werd gewonnen. Maar, zo meent Geert De Vlieger, dit keer mag het alleen “een vaststelling zijn, geen excuus”.

België begon moeilijk, volgens De Vlieger niet omdat de concentratie minder was, evenmin omdat er alweer een ander duo voor hem stond waarmee de afspraken niet altijd even duidelijk waren. België, zegt de doelman, was gewoon verrast door de opstelling van de Grieken. “Heel wat aanvallende spelers in de ploeg, waardoor we soms één op één kwamen te staan.”

Dat de Rode Duivels op voorsprong kwamen, was tegen de gang van het spel in. “Misschien wel, ja. Het is nadien dat we de voorsprong wettigden en zelfs konden uitbouwen. Maar op een moment dat de 0-3 in de lucht hing, brachten we onszelf met een strafschop in de problemen.” Invaller Vryzas sneed dwars door het centrum en een nonchalant verdedigende Van Buyten maakte de fout. Vryzas zou nadien nog twee keer scoren, waarvan één keer met het hoofd op een moment dat de Belgische afweer met Van Buyten, Van Meir, Peeters en Van Kerckhoven over voldoende lengte beschikte. De Vlieger, op dat moment al gewisseld : “Het geeft nog maar eens aan dat we voorzichtig moeten zijn met fouten en vrije trappen.”

Dat in het laatste half uur een Belgische B-ploeg – want zonder de leiders Wilmots en Verheyen – het veld werd gespeeld, wil de doelman niet gezegd hebben : “Dat gaat iets te ver, maar wat eerder al bleek, is nu opnieuw gebleken : als we er niet in slagen om voor de voortzetting naar de aanval te zorgen, komen we in de problemen. Dat was het geval in Zagreb, en nu weer. Wij moeten altijd als ploeg spelen, wie er ook op het veld staat. Op dat vlak hebben we eveneens gefaald, denk ik.”

Stadion : Patras

Toeschouwers : 11.000

Scheidsrechter : Papadakos (Cypr)

Doelpunten : 29′ Goor (0-1), 54′ Sonck (0-2), 60′ Tsartas (1-2 op strafschop), 80′ Vrizas (2-2), 87′ Vrizas (3-2).

Griekenland : Nikopolidis – Patsatzoglou, Kyrgiakos, Goumas, Fissas, – Giannakopoulos (46′ Vryzas), Zagorakis (46′ Lakis), Tsartas (61′ Basinas), Liberopoulos, Konstantinidis (46′ Giorgiadis) – Machlas (61′ Karagounis).

België : De Vlieger (46′ Herpoel) – Deflandre (74′ J. Peeters), Clement (46′ Van Meir), Van Buyten, Van Kerckhoven – Mbo Mpenza, Simons (46′ Baseggio), Walem (46′ Tanghe), Goor – Verheyen (57′ Boffin), Sonck.

Gele kaart : 65′ Goor.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content