Rugbyfans zullen het al wel gezien hebben: elke referee droeg tijdens de voorbije editie van het Six Nations rugbytoernooi een Graham om zijn pols. Ook dit seizoen worden de referees bijgestaan door het laatste nieuwe Grahamhorloge, een Chronofighter Oversize Referee om precies te zijn.

De appel valt niet ver van de boom – volgens het spreekwoord – en dat is zeker het geval voor Graham. Het horlogemerk zit stevig verankerd in de Britse horlogetraditie en heeft nu ook een horloge opgedragen aan de rugbysport. Graham heeft zijn naam te danken aan een 17e-eeuwse Londense horlogemaker. Zijn berekeningen (wat de korte tijden betreft) zouden uiteindelijk uitmonden in de uitvinding van de chronograaf. Vandaag is Graham het vlaggenschip van The British Masters, een onafhankelijke groep die in Zwitserland gevestigd is, maar door Engelsen gecontroleerd wordt. Het is nu al de vierde keer dat de Zwitsers-Engelse horlogegroep het voorrecht heeft om de officiële timing partner van de Six Nations te zijn. Tijdens dat jaarlijkse toernooi treffen de zes beste rugbynaties van het noordelijk halfrond (Engeland, Schotland, Frankrijk, Ierland, Italië en Wales) elkaar. Graham heeft elk jaar weer een nieuw polshorloge voor de referees die het toernooi in goede banen (trachten te) leiden.

Het model van 2012 is een tri compax-chronograaf, dat wil zeggen met de uren-, minuten- en secondetellers op drie uur, zes uur en negen uur. Aangezien de referees er meer dan tachtig minuten mee rondlopen, moest de Chronofighter Oversize Referee vooral comfortabel zitten en stevig zijn. Om aan die eisen te voldoen, creëerden ze bij Graham een erg ergonomische horlogekast in titanium, die zich (ondanks de indrukwekkende diameter van 47 mm) ook nog eens uiterst licht toont.

Het zal niet verbazen dat ze bij Graham trouw blijven aan hun Britse roots en dat de Chronofighter Oversize Referee ‘linksdragend’ is. Door de besturingsknopjes naar de buitenkant te verplaatsen is de kans zeer klein dat je geblesseerd raakt aan de pols door een duw in het heetst van de strijd. Die plaatsing van de knopjes maakt ook dat je de chronograaf op meer intuïtieve wijze kunt besturen. En dat je door een simpele druk, met de rechterduim, op het hefboompje (dat eigen is aan het merk) de chronometer sneller kunt bedienen. Meer nog dan het hefboompje is de dertigminutenteller de blikvanger van dit Grahampolshorloge. Die is in dit model omgevormd, dankzij een dubbele graduatie, tot een veertigminutenteller. Veertig minuten, zo lang duurt een speelhelft van een rugbywedstrijd, maar ook de extra time kan nog vlot meegerekend worden want de teller gaat tot 45 minuten.

DOOR PATRICK DELAROCHE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content