Voorzitter Ivan De Witte zette AA Gentcoach Mircea Rednic onder druk door bekerwinst en een plaats in play-off 1 te verlangen. Na de uitschakeling van KV Kortrijk in de Cofidis Cup én vijf nieuwkomers zijn er geen excuses meer bij de Buffalo’s.

Onze doelstelling blijft Europees voetbal halen. En de beker is nog altijd de kortste weg om dat ticket te halen.” Tot in den treure blijft de Roemeense Belg Mircea Rednic (51) deze boodschap herhalen. Hij weet ook goed waarom, want er hangt een financieel interessante contractverlenging aan vast voor de coach, die steevast propageert bij elke club initieel te tekenen aan hun voorwaarden, om bij een behaald resultaat of een prijs zijn eigen (hoge) condities te laten inwilligen.

Dat er daardoor op het trainingscomplex aan de Waarmoezeniersweg tegenwoordig veel volk rondloopt, is alvast geen bezwaar voor sportief coördinator Gunther Schepens, algemeen manager Michel Louwagie en voorzitter Ivan De Witte. Na een analyse van de spelerskern kregen volgende namen een negatieve beoordeling, waardoor ze bij de beloften dienen te trainen: doelman Frank Boeckx, de verdedigers Pablo Cendrós, Carlos Diogo en Rémy Maréval, middenvelder Armin Cerimagic – die terugkeerde van een verhuur aan tweedeklasser Eendracht Aalst – en aanvaller Rodgers Kola. Jinty Caenepeel, die het seizoen begon bij de A-kern, zit ondertussen ook weer bij de jeugdspelers, de Luikse linksachter Nicolas Delporte maakte al meermaals een jojobeweging, terwijl de Albanese linkerflankspeler Enis Gavazaj sinds de komst van Rednic mag meetrainen met de grote jongens. De Argentijnse centrale verdediger Leandro González Pirez en middenvelder David Hubert worden tegenwoordig apart onder handen genomen door T3 Manu Ferrera, de dagen voor de wedstrijd samen met de eerder genoemde ‘gebuisden’. Verdediger Ante Puljic (Dinamo Zagreb), doelman Matz Sels (Lierse), aanvaller Mahamadou Habib Habibou (SV Zulte Waregem), middenvelder Danijel Milicevic (Charleroi) en verdediger Zié Diabaté (huur Dijon FCO) werden aangeworven om op korte termijn successen te boeken.

De opluchting was dan ook groot in Kortrijk vorige week dinsdag, toen na een penaltythriller de halve finales van de Cofidis Cup werden bereikt. Daarin wacht straks een dubbele confrontatie tegen SV Zulte Waregem. De Buffalo’s hopen hun bekerreputatie te kunnen waarmaken, want voor de vijfde keer in de afgelopen tien jaar raakten ze bij de laatste vier. Wat veranderde er voor de rest sinds begin 2014 in het huishouden?

1. Met de Fransman Habibou (26) werd een nieuwe diepe spits gehaald, die voorin de rol van het bewegende werkpaard moet invullen. Hij kan centrale verdedigers naar adem doen happen door zijn niet-aflatende inzet en kracht. Bovendien verdween zijn nonchalance en is hij constant dreigend, ook met het hoofd op goede flankvoorzetten. Het blijft de bedoeling om tactisch te kunnen omschakelen van een 4-3-3-veldbezetting naar een 4-4-2-systeem, hetgeen nog altijd de voorkeur geniet van Rednic. Voor de snelheid wordt volop gerekend op de explosiviteit van de flankspelers. Alleen is de technische staf er nog niet uit of Habibou gekoppeld kan worden aan opportunist Nicklas Pedersen. De Deense international schuwt de fysieke luchtduels met de rug naar doel en is het gevaarlijkst als hij de ballen in de voet krijgt aangespeeld. De Fransman Sloan Privat legt zichzelf te veel druk op en moet beter leren spelen met de rug naar doel.

2. Na de verbale uitschuiver van coach Rednic, die controlerende middenvelder David Hubert – ondanks een contract tot 2017 -afserveerde wegens een gebrek aan mobiliteit en verklaarde dat de knieën van Diogo versleten zijn, werd de communicatieaanpak drastisch veranderd. Zogenaamd op vraag van Rednic, maar ingelepeld door Louwagie en De Witte, woont Schepens sinds begin januari de wekelijkse persconferenties bij, om op de juiste momenten tussen te komen bij de heikele kwesties. Rednic staat voor de directe aanpak en antwoordt op elke vraag meteen to the point. Ook tegenover zijn spelersgroep. Dan durft het wel eens te botsen. De Bosnische international Ervin Zukanovic ondervindt momenteel de meeste moeite met die prikkels. De linksvoetige centrale verdediger is een speler die veel vertrouwen nodig heeft en een zachte aanpak verkiest, terwijl Rednic met zijn conflictmodel net meer grinta en agressiviteit wil verkrijgen.

3. Matz Sels (21), die sinds juli bij Lierse naar de B-kern was verwezen omdat hij niet wilde bijtekenen en daar voor 150.000 euro werd losgeweekt, eiste meteen zijn plaats onder de lat op. Rednic wil immers een doelman met uitstraling die verbaal aanwezig is en teert op snelle reflexen, maar ook door een goede traptechniek kan zorgen voor een snelle omschakeling. Het deed Sergio Padt alleszins geen goed dat hij lange tijd sukkelde met een te hoog vetpercentage, terwijl er ook sterk wordt getwijfeld aan de coachingkwaliteiten van de oud-Ajacied. In Kortrijk speelde Sels in elk geval alert en gaf hij een zelfverzekerde indruk.

4. De Zwitserse routinier Danijel Milicevic (28) moet de middenvelder worden die met zijn goede traptechniek voor constant gevaar kan zorgen, zeker op stilstaande fasen. Het stoorde Rednic al een tijdje dat hij niet beschikte over een type zoals Thorgan Hazard, die met één baltoets voor gevaar kan zorgen. Zijn drie goals en negen assists, waarmee hij alleen Hazard voor zich moest dulden, voor de winterstop bij Charleroi vormden een sterk argument om Milicevic te contracteren tot 2017. Bovendien is Milicevic een leidersfiguur, een persoonlijkheid. Door de langdurige blessure van Bernd Thijs is het vooral de atletische Christophe Lepoint die als aanvoerder op het veld een voortrekkersrol vertolkt.

5. Investeren in een betere (mentale) begeleiding van woelwater Yassine El Ghanassy (23) leek even een optie, maar er wordt geprobeerd – door hem te laten spelen – de Marokkaanse Belg alsnog in het uitstalraam te plaatsen en hem bij een goed bod te laten gaan. Op oefenkamp in Spanje bood de flankspeler zijn excuses wel aan en kreeg hij een bolwassing van de voorzitter en algemeen manager, maar El Ghanassy blijft vooral een oncontroleerbare voetballer die het overzicht mist bij zijn laatste pass en meestal de verkeerde optie kiest. Daarmee zorgt de pingelaar voor veel irritatie bij de technische staf en medespelers, want net als Hervé Kage en Yaya Soumahoro is zijn volume bij balverlies ontoereikend voor Rednic.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content