Traditiegetrouw draait de spelerscarrousel bij Standard weer op volle toeren. Ook rondom Karel Geraerts werd er de afgelopen dagen naarstig gespeculeerd. Hoewel de Rode Duivel vorig seizoen tot een van de absolute smaakmakers op Sclessin behoorde, lijkt zijn toekomst elders te liggen. Tien vragen.

1. Je weigerde bij te tekenen bij Standard. Ben je uitgekeken op de club ?

Karel Geraerts : “Vorige week maandag heb ik mijn situatie met de directie overlegd. Standard heeft me voor de keuze gezet : ofwel bijtekenen aan hun voorwaarden, ofwel mijn lopend contract uitdoen en hopen op een transfer. Ik heb met mijn vader gepraat en besloten niet bij te tekenen. De club heeft me met de rug tegen de muur gezegd, ik moest kiezen. Het is helemaal niet zo dat ik uitgekeken ben op de club of absoluut weg wil, maar ik heb niet het gevoel dat men een extra inspanning wil leveren om me te houden. Dat heeft meegespeeld in mijn besluit.”

2. Is je beslissing voornamelijk ingegeven door financiële argumenten ?

“Het is zeker niet alleen een kwestie van geld, we vinden mekaar gewoon niet. Natuurlijk schort het ook financieel, maar een contract heeft niet enkel betrekking op het financiële. Ik weet wat ik wil en dat wilde Standard me niet geven. Een gebrek aan respect ? Neen, ik weet dat wat nu gebeurt een beetje de huisstijl van Standard is. Spelers kopen en verkopen, daar draait het om. Ik heb er ook geen idee van wat de andere spelers binnen de kern verdienen, ik weet alleen wat ik graag zou willen. Ik heb niet de indruk dat wat ik vroeg uitzonderlijk is. Ik ben realistisch genoeg om geen buitensporige eisen te stellen.”

3. Afgelopen seizoen hekelde je een aantal keer de mentaliteit binnen de groep, heeft dat je besluit beïnvloed ?

“Niet echt, al is het een feit dat sommige spelers in bepaalde matchen gemotiveerder aan de aftrap komen. Wat mij betreft, is dat niet logisch. Op zulke momenten probeer ik voorop te gaan in de strijd, een aantal jongens aan te porren, hoewel ik van nature helemaal geen leidersfiguur ben. Nu ja, nogmaals, het is nu eenmaal Standard, daar valt weinig aan toe te voegen. Hier gebeurt altijd iets. Of ik wel eens verlang naar sereniteit ? Niet echt, de commotie stoort me niet, bij Standard zal je je niet gauw vervelen.”

4. Vind je dat het de club aan sportieve ambitie ontbreekt ?

“Op sportief vlak heb ik geen eisen gesteld, maar we hebben er wel over gepraat. Ik zie wat ik zie, de omstandigheden zijn opnieuw niet ideaal voor een vlekkeloze voorbereiding. De club beschikt over een schitterende kans om aansluiting te vinden met Anderlecht en Brugge, het zou triest zijn om die te missen. Wat kan ik zeggen ? Transfers op het laatste moment behoren hier nu eenmaal tot de normale gang van zaken.”

5. Moet Standard meer inspanningen leveren om talentvolle spelers te behouden ?

“Contractonderhandelingen in Luik verlopen traditioneel stroef. Het is niet aan mij om te oordelen of de club genoeg inspanningen levert. Spelers laattijdig transfereren plaatst altijd een hypotheek op de voorbereiding. Ongeacht de kwaliteit van de spelers in kwestie ; goede spelers maken geen goed team. Er is sowieso een periode nodig om op mekaar ingespeeld te raken, om automatismen te kweken. Dat heeft de club in het verleden trouwens regelmatig ondervonden.”

6. Belemmeren de transferbeslommeringen je eigen voorbereiding ?

“Ik geef toe dat die tot nog toe niet optimaal verliep, extrasportieve zaken eisen te veel aandacht op. Natuurlijk is ook voor mij de voorbereiding cruciaal. Nochtans vind ik mezelf goed trainen en ben ik tevreden over mijn spelpeil. Mijn vader en mijn manager houden heel wat druk van me af. Enfin, een ding staat vast : de club waarmee ik in augustus aan de competitie begin, zal de ploeg zijn waarmee ik het seizoen volmaak.”

7. In het verleden verzeilden spelers van Standard wel eens in een lastige situatie nadat ze weigerden bij te tekenen. Denk je dat zoiets je ook zou kunnen overkomen ?

“Ik zou niet inzien waarom, ik heb twee jaar het beste van mezelf gegeven voor de club. Het klopt dat ik dankzij Standard een kans heb gekregen op het hoogste niveau, maar moet ik me daarvoor verplicht voelen om bij te tekenen ? Ik denk dat ik de club toch ook enkele diensten heb bewezen. Op het terrein zijn het nog steeds de spelers die het moeten doen. Misschien zijn er in het verleden eindecontractspelers slecht behandeld, maar er zijn ook voorbeelden die het tegendeel bewijzen. Moreira was afgelopen seizoen aan zijn laatste jaar bezig en hij speelde een behoorlijk aantal wedstrijden. Ik ben niet bang voor dat B-elftal. Het is altijd mogelijk om in een dergelijke situatie verzeild te raken, maar op dat vlak vertrouw ik op de eerlijkheid van Johan Boskamp.”

8. Welke indruk maakte Boskamp tot dusver ?

“We trainen gevarieerd onder hem, ik hou van zijn aanpak. Tot nog toe gaat het goed, er wordt hard gewerkt en toch blijft de sfeer positief, een gunstig teken. ( lacht) Een passionele trainer voor een passionele club, dat moet wel vuurwerk geven. Misschien dat het af en toe wel eens gaat botsen met de ego’s binnen de kern, maar voorlopig loopt alles vlot. Ook zijn omgang met de spelers bevalt me, hij praat op dezelfde manier met de derde keeper als met de vedetten binnen de kern. Niemand heeft het recht om even te verzwakken, dat maakt hem tot een goede coach. Ik heb enkele keren met hem gepraat, ik weet dat hij me liever mijn contract zag verlengen.”

9. Welke factoren zijn voor jou doorslaggevend in de keuze voor een club ?

“Ik wil vooral op sportief vlak de lat hoog kunnen leggen. Al de rest is uiteindelijk bijkomstig. Natuurlijk is de sfeer binnen de ploeg ook belangrijk, maar voor de rest heb ik weinig eisen. Verhuizen zou me niet storen, ik ben al te veel van woonplaats veranderd om daar nog langer een punt van te maken. Het buitenland schrikt me niet af : Duitsland of Engeland moet me liggen. Vooral in de Bundesliga wordt een beetje mijn type voetbal gespeeld. Welke club ik ook kies, ik zal volledig achter mijn beslissing staan. Ik heb geen impulsieve persoonlijkheid, als ik iets doe, is het doordacht. Ik geef mezelf bedenktijd, ik moet trouwens ook denken aan mijn plaats bij de Rode Duivels. Al maak ik me daar voorlopig niet te veel zorgen over.”

10. Gesteld dat je de club verlaat, wat zal je missen ?

“Als je ziet hoeveel supporters de oefenwedstrijdjes volgen, proef je opnieuw de ambitie. Zij willen opnieuw voor de titel spelen, zoveel is duidelijk. De aanhang is fantastisch, bij geen enkele andere Belgische club is de beleving onder de supporters groter. Het stadion, de sfeer, dat is enig in België.”

BERT BOONEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content