Drie weken geleden ondergingen de spelers van Germinal Beerschot een oogtest. Hun perceptie werd gemeten in normale omstandigheden en in stress-situaties. De test toonde aan dat het gezichtsveld bij de meeste spelers te beperkt was. “Het goede nieuws”, zegt clubdokter Chris Goossens, “is dat een eenmalige behandeling met lichttherapie het probleem kan wegnemen.” Goossens bracht de club in contact met Wim Boeykens en Koen Van Pottelbergh, die in de VS functionele optometrie studeerden, een vak dat in België niet gedoceerd wordt. In de VS hoort optometrie bij de medische begeleiding van topsporters in het basket, American football en tennis. In België vonden Boeykens en Van Pottelbergh Germinal Beerschot een ideaal pilootproject “omdat de clubdokter en de trainer openstaan voor alles wat de spelers beter kan maken.”

Enthousiast reageerden ook de spelers, die de helft van de kosten uit eigen zak betalen. Per speler kost de therapie 1100 euro. Ze duurt veertien dagen en behelst per speler vijftien sessies van twintig minuten. Na drie weken rust volgen weken met extra oefeningen (drie weken indoor, vier weken buiten). Eind november is het project afgelopen.

Bij de eerste metingen lag het gezichtsvermogen van de spelers boven het gemiddelde, maar onvoldoende voor topsport. Van Pottelbergh : “Twee derde van alle info neemt een sporter op via de ogen, voor voetbal bedraagt dat meer dan tachtig procent. Je visuele conditie vertaalt hoe je hersenen functioneren. Waar een trainer twee jaar voor nodig heeft om iemand te analyseren, doen wij dat in een paar weken.” Het gemiddelde gezichtsveld bedroeg tussen vijf en tien procent. “Door lichttherapie kan je dat verdrievoudigen. Het gevolg is dat iemand die in stress-situaties drie seconden nodig had om een goeie laatste pass te geven dat nu in één seconde ziet en doet. Vooraf rekenden we uit dat 60 procent positief zou reageren, maar we zitten aan honderd procent. Na de helft van de sessie met lichttherapie werd bij meer dan tachtig procent opmerkelijk betere resultaten vastgesteld. Hun gezichtsvermogen steeg van tien naar dertig graden. Het onderzoek leerde ook dat twintig procent van de spelers gezichtsproblemen had waar ze zich niet bewust van waren.”

In oktober geven Boeykens en Van Pottelbergh een seminarie aan alle clubartsen van eerste klasse. Tot januari 2006 werken ze in België op clubniveau exclusief met Germinal Beerschot. Intussen praten ze wel met de voetbalbond omdat ze overtuigd zijn dat ze met hun methode de arbitrage een flink stuk kunnen helpen. (GF)

G.F.

‘Waar een trainer twee jaar voor nodig heeft om iemand te analyseren, doen wij dat in een paar weken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content