De Serie A trok afgelopen seizoen meer publiek.

Het Italiaanse voetbal komt steeds meer in de schaduw te staan van het Spaanse en het Engelse, maar de verouderde stadions in de Serie A én de Serie B lokten afgelopen seizoen meer toeschouwers dan het jaar voordien. In de hoogste afdeling steeg het aantal bezoekers met 8,7 procent, in tweede klasse is de stijging procentueel verwaarloosbaar. Vijftien van de twintig eersteklasseclubs hadden in hun stadion een bezettingsgraad van meer dan 50 procent. Per wedstrijd daagden in de Serie A gemiddeld 2022 toeschouwers meer op dan vorig jaar, in de Serie B 23. In totaal trokken afgelopen seizoen 9,5 miljoen toeschouwers naar de stadions in eerste klasse. Twee jaar geleden waren dat er nog maar 7,12 miljoen.

De volste stadions lokten de Milanese clubs. Bij AC Milan, met Beckham, Ronaldinho en co, kwam het meeste volk, 59.731 kijkers. Kampioen Inter volgt met 55.345. Op de derde plaats komt Napoli (39.936) voor AS Roma (39.374) en Lazio (35.013). De vijf meest populaire ploegen komen dus uit de drie grootste Italiaanse steden (Rome heeft 2,5 miljoen inwoners, Milaan 1,2 miljoen, Napels 1 miljoen). Zesde is Fiorentina (31.381), voor Genoa (26.600), Palermo (23.534) en Sampdoria (23.314). Juventus, de meeste populaire club in Italië, komt met 22.396 slechts op de negende plaats. Het speelt wel in de vierde grootste stad van Italië, maar in afwachting van de verbouwing van het stadion Delle Alpi, dat een capaciteit zal hebben van 40.000 plaatsen, bespeelt het momenteel het veel kleinere gerestaureerde Stadio Communale, met 25.440 beschikbare plaatsen. De minste toeschouwers trok Siena (10.963), de club uit de stad met de minste inwoners van alle eersteklassers (54.000) en de enige club uit de hoogste klasse die niet bij de top 60 van de grootste steden hoort. Degradant Reggina (11.773 toeschouwers gemiddeld) en het verrassende Cagliari (12.053) komen net voor Siena. Het Bologna van Gaby Mudingayi, zevende stad van Italië, staat elfde, met 21.640 toeschouwers, gevolgd door Catania, Torino, Udinese, Chievo, Lecce en Atalanta uit Bergamo. Een overheveling van de Belgische topclubs naar de Serie A zou Standard en Anderlecht op de zevende of achtste plaats brengen, op het niveau van Genoa en Palermo.

In de Serie B lokte het Bari van Jean-François Gillet (de negende stad van Italië) de meeste toeschouwers: gemiddeld 15.000, voor Salernitana (12.000) en Parma, dat samen met Bari naar eerste stijgt (10.000).

Alexandre Pato en Andrea Pirlo mogen niet weg bij AC Milan, zegt de nieuwe trainer Leonardo. Na het ophefmakende vertrek van Kakátonen meerdere spelers van Milan zich misnoegd. Chelsea, waar ex-trainer Carlo Ancelotti trainer is, wil graag Pirlo en Pato. Onbespreekbaar, zegt Milan. Nog een andere ex-Milanista wil naar Chelsea. Ancelotti zou graag Paolo Maldini – die uitstekend Engels praat – als teammanager of assistent-trainer bij zich hebben.

Gianluca Atzori (38) volgt Walter Zenga op als hoofdtrainer van het Siciliaanse Catania. Twee jaar geleden was Atzori al eens bij die club aan de slag, als hulptrainer, waarna hij hoofdtrainer werd bij Ravenna.

Zaterdag is bekend wie de derde club wordt die Bari en Parma naar de Serie A vergezelt: Brescia of Livorno. Vorige week zette Livorno in de Toscaanse derby van de play-off verrassend een 2-0-nederlaag recht: het klopte Grosseto met 4-1, de bezoekers beëindigden de wedstrijd met zeven. Brescia elimineerde Empoli. Voor Livorno, derde in de afgelopen competitie, zou het de terugkeer betekenen na één jaar afwezigheid, Brescia (dat vierde eindigde) vertoeft al sinds 2005 in de Serie B.

In de Confederations Cup in Zuid-Afrika speelt Italië (dat maandag uitkwam tegen de VS) donderdag tegen Egypte en zondag tegen Brazilië.

Venezia, in 2002 nog in eerste klasse, blijft aanmodderen. Vier jaar geleden ging de club, toen in tweede klasse, failliet. Venezia herbegon in de vijfde afdeling, steeg weer naar derde waar het zich vorige week ternauwernood via de eindronde handhaafde. Deze week wisselt de club nog maar eens van eigenaar. De spelers die vorige week het behoud realiseerden, wachten al zeven maanden op hun loon. Zeven spelers werden al uit hun woning gezet, wegens het niet betalen van de huur. De club kon hen nog net een hotelkamer bezorgen.

Genoa is het meest actief op de transfermarkt. Het trok de 27-jarige spits Sergio Floccari (de afgelopen twee jaar bij Atalanta goed voor twintig competitiegoals) aan, plus de 26-jarige Marokkaanse international en middenvelder Houssine Kharja van Siena. Kharja moet Thiago Motta vervangen, die naar Inter vertrok. Genoa haalde ook Robert Acquafresca binnen, die eigendom was van Inter maar vorig seizoen voor Cagliari op uitleenbasis twaalf keer scoorde.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content