Alan Shearer doet er alsnog een jaartje bij. De in augustus 35 wordende spits van Newcastle wordt volgend seizoen speler-coach.

Een tijdje terug wisten de tabloids het nog formeel : Alan Shearer zou ermee stoppen en lid worden van het tv-panel van de BBC. De spits liet vrijdag echter weten dat hij alsnog een seizoen doorgaat, na veel raadplegen van mensen in zijn omgeving. “Omdat ik achteraf niet het gevoel wil hebben dat ik een jaar te vroeg stopte, ging ik in op het aanbod. Ik voel me nog goed en denk dat ik dit jaar meer dan de voorbije seizoenen de ploeg nog wat kon bijbrengen. Vandaar deze beslissing.”

Shearer maakte dit seizoen voor Newcastle al achttien doelpunten en bereikte met de ploeg de halve finales van de FA Cup en de kwartfinales van de Uefabeker. Hij begon zijn carrière in 1988 met een hattrick bij Southampton en verhuisde in 1992 naar Blackburn. Vier jaar later trok Shearer naar zijn hometown Newcastle voor een recordbedrag van 22,5 miljoen euro. International was hij tot Euro 2000, toen hij uit vrije wil afhaakte. In 63 interlands scoorde Shearer dertig keer.

Wat in zijn prijzenkast ontbreekt, zijn titels of bekers. Shearer werd in vijftien jaar topvoetbal slechts een keer kampioen, in 1995 met Blackburn. Shearer had kans op meer goud. In 1992 en 1996 zegde Shearer neen tegen het aanbod van AlexFerguson bij Manchester United. Op die manier liep hij theoretisch acht titels, vier bekers en winst in de Champions League mis.

Individueel staat hij er wel. Met 250 goals is hij de absolute topschutter in de Premier League. De tweede, Andy Cole, staat op 173. Op dit moment is Shearer ook maar negen goals verwijderd van het clubrecord bij Newcastle, dat op naam staat van Jackie Milburn met tweehonderd doelpunten.

Zijn contractverlenging scheelt ook een slok voor Graeme Souness, die in september Bobby Robson kwam vervangen en alsmaar meer twijfels heeft over Patrick Kluivert, die werd aangetrokken als opvolger van Shearer. Dat probleem kan Newcastle nu wat langer voor zich uit schuiven. (PTK)

Opschudding tijdens Newcastle-Aston Villa. Tien minuten voor tijd gingen de ploegmaats Kieron Dyer en Lee Bowyer met elkaar in de clinch. Bowyer deelde de meeste klappen uit en kreeg achteraf van manager Souness de zwartepiet voor het incident. Chelsea was alweer outstanding, maar mist de rest van het seizoen Paulo Ferreira, die met een voetbreuk werd afgevoerd. Bij Arsenal zorgde Thierry Henry voor een hattrick. Emanuel Eboué (ex-Beveren) haalde de bank, maar bleef er negentig minuten zitten. Portsmouth praat met drie managers voor volgend seizoen. Twee Engelsen en Ronald Koeman. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 25 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 18 goals ; 3. Defoe (Tottenham) 12 goals ; 4. Haisselbank (Middlesbrough), Cole (Fulham) 11 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content