Wie eerst scoort, wint

“Wat me in beide bekerwedstrijden opviel, was het belang van het eerste doelpunt te scoren.

“Anderlecht was een uur de betere ploeg. Wat vervolgens gebeurde, is de nachtmerrie van elke trainer : je ploeg speelt goed, scoort niet en loopt vervolgens op een counter. Ineens zag je Standard nog twee, drie kansen krijgen.

“Standard speelde wel iets meer open dan in de competitiematch op Anderlecht. Je moet toch voldoende mensen hebben om de tegenaanval te kunnen uitvoeren. Met één spits is dat moeilijk.

“Ook Club begon ongelooflijk goed aan de match, slaagde er niet in te scoren en wordt vervolgens afgestraft op een manier waarop een ploeg waar alles tegenzit wel vaker doelpunten tegen krijgt : met een owngoal.

“Wat Club nodig heeft, is : eens beloond worden als ze goed voetballen. Na de 2-0 zag je ze zo weer wegzakken. Toch denk ik niet dat de finale na de heenwedstrijden al vaststaat. Bij Club moet het tij toch een keer keren. Misschien is de terugwedstrijd de avond waarop Club nog eens een mirakel realiseert.

“Voor Anderlecht wordt het moeilijk, want Standard kan, als het moet, goed in de organisatie spelen.”

Anderlecht en Genk winnen zuinig

“Anderlecht-Gent was een kopie van de competitiewedstrijd tegen Standard. Vroeger zou Anderlecht in dergelijke matchen onder druk van het publiek absoluut voor een tweede goal gegaan zijn, maar tegenwoordig hoeft dat blijkbaar niet meer. Na zo’n floddergoal verwachtte ik dat de thuisploeg het zou kunnen uitcounteren, maar door het uitvallen van Tchité en de afwezigheid van Hassan was de aanvallende kwaliteit beperkt. Gent kon daar weinig tegenoverstellen, maar je moet Gent ook niet overschatten.

“Van Genk onthoud ik de weerbaarheid. Op Germinal Beerschot verdienden ze al om niet te verliezen. Deze zege laat hen toe tot de laatste speeldag mee te gaan voor de titel. Bailly keept een foutloze wedstrijd, toonde zich autoritair toen Club druk uitoefende. Hij wint hier punten voor Genk en zichzelf.”

Club faalt weer

“Bij de goal van Genk gaat Stijnen niet vrijuit. Hij is net als de hele ploeg aan het twijfelen. Ook in de zone van de waarheid lukt het niet voor Club. Van Heerden is de man van de ideeën, van de creatieve acties, Ishiaku toont veel goede wil, maar mist finesse.”

Beveren wint (weer) niet

“Knap vond ik weer hoe Beveren over tien tot vijftien stations de bal rondspeelde. Frappant was dan weer hoe Roeselare met drie passes voor de goal kwam. Het tiktakvoetbal van Beveren is moeilijk uit te voeren en mooi om zien, maar ze houden er maar één punt aan over. Wie had verwacht dat Lierse nog zou komen opzetten ? Ik niet. Na het gelijkspel tegen Sint-Truiden dacht ik dat het voor hen afgelopen was. Maar ook na deze zege moet er nog heel wat gebeuren eer ze het halen. Ik begrijp de commotie rond Rekdal niet goed. Volgens mij heeft hij Lierse toch weerbaar gemaakt. Met hem halen ze negentien punten. Hadden ze er ook vóór zijn komst zoveel gehaald in de heenronde, hadden ze een zorgeloos seizoen gekend.”

De Wase fusie komt er weer aan

“Wat ik mis, is een overkoepelend orgaan dat een regio kan vertegenwoordigen waar zo’n fusie op steunt. Als je in Lokeren speelt, komen die van Beveren niet en omgekeerd. Dan zou je er Sint-Niklaas moeten bij betrekken, maar die zijn niet geïnteresseerd. Misschien verandert veel mocht je eerst een nieuw stadion zetten en dan fusioneren. Meestal gebeurt het eerst omgekeerd. Helaas, zou ik zeggen. Dat de mensen in Sint-Niklaas geen voetbalfans zijn, vind ik geen argument tegen een nieuw stadion daar. De meeste mensen die naar Lokeren en Beveren gaan kijken, komen ook niet uit die twee stadjes, maar uit de omliggende gemeentes. Ik denk wel dat daar veel mensen geïnteresseerd zijn in een goed gestructureerde ploeg.

“Lukt de fusie weer niet, is mijn raad : probeer geen grote financiële putten te maken. Als je niet het beleid of het geld hebt om daar tegenin te gaan, moet je je aanpassen aan de natuurlijke gang van zaken. Beveren beschikt over voldoende potentieel qua talentvolle spelers én aanhang om weer terug te komen.” S

Ex-voetballer Filip De Wilde en radiojournalist Peter Vandenbempt laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit.

opgetekend door GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content