Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

COACH JACKY MATHIJSSEN

“Tot verrassing van velen zijn we goed gestart, met een zeven op negen. Intern was dat minder onverwacht, we hebben ons zelf bij de betere ploegen geplaatst. Als op het einde van de heenronde blijkt dat je daarin slaagt, is dat mooi, zeker gezien onze beperkte middelen. We zijn op het einde van de transferperiode nog twee belangrijke pionnen kwijtgeraakt : doelman Lacquait en spits Théréau. Die speelde vier keer mee en maakte alleen tegen Lierse geen goal. Hij doet het nu ook uitstekend bij Steaua, maakte er al acht of negen. Geen toeval. Niet alleen zijn goals waren belangrijk, ook zijn manier van spelen. Cyril had diepgang maar kon een bal vasthouden en dat stelde jongens als Camus of Smolders in staat bij te sluiten. Na zijn verhuis hebben we even moeten zoeken. Hij had andere kwaliteiten dan Sterchele, een pure afwerker, maar we hebben toch op korte tijd twee keer een goeie spits moeten vervangen.

“De bedoeling is nu om die plaats bovenin vast te houden. Opvallend in de heenronde waren inderdaad onze close games, gelijke spelen of wedstrijden die beslist werden met één goal verschil. Dat heeft met het minder makkelijk scoren te maken. Wel goed spelen, niet kunnen finishen. Een paar keer kregen we geen loon naar werken. Ik herinner me de matchen tegen Anderlecht, Gent en Beveren, die resultaten konden beter. Maar het probleem ken je, ik heb diverse goeie jonge spitsen, maar veel gelijkaardige types. Bovendien hadden we ook wat pech met blessures van Akpala, misschien nog geen vaste titularis, maar toch iemand die in de helft van de matchen zou moeten kunnen starten, of Akgül, al een tijdje op de sukkel.

“Ons middenveld is sterk én complementair. Camus en Oulmers komen veel aan de bal, Smolders is heel gedisciplineerd in zijn acties zonder. Achterin hebben we vier goeie verdedigers, die ook nog eens zelf een actie kunnen inzetten. We spelen op een goeie, agressieve manier, vind ik. De dip van een paar weken geleden zijn we te boven gekomen. Twee seizoenen geleden haalden we 64 punten en daarmee werden we vijfde. Ik denk dat je met 64 nu hoger gaat uitkomen. De club en ik willen bovenin een rol spelen. Misschien neem ik daarmee een risico maar ik heb minder schrik dan anderen

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Akgül (3), Akpala (7), Bakari (4), Camus (16), Chabaud (17), Christ (14), Ciman (15), Dante (12), Defays (17), Detal (7), Diallo (5), Fragapane (4), Guerenne (6), Habibou (8), Jovial (8), Kéré (11), Lahaye (2), Laquait (4), Luzi (13), Mujangi-Bia (1), Orlando (16), Oulmers (15), Smolders (17), Souza de Guedes (6), Théréau (4).

DOELPUNTENMAKERS : Akgül (1), Akpala (1), Camus (4), Chabaud (2), Ciman (1), Dante (1), Defays (2), Orlando (1), Oulmers (2), Smolders (2), Théréau (3).

ASSISTS : Camus (2), Chabaud (4), Defays (2), Orlando (1), Oulmers (3), Smolders (1).

GELE KAARTEN : 22

RODE KAARTEN : 5

STRAFSCHOPPEN : 1 voor (1), 3 tegen (3).

HOEKSCHOPPEN : 112 voor, 58 tegen.

OVERTREDINGEN : 278 begaan, 299 tegen.

TOP FABIEN CAMUS

Dat Charleroi een neus voor Frans talent heeft, bewees het al meermaals. Fabien Camus, niet goed genoeg voor Marseille, is sinds dit seizoen de motor van de ploeg. De middenvelder maakt daarbij perfect gebruik van de wapens die hij meekreeg uit zijn opleiding : snelheid, vista, dribbelvaardigheid en een goed gericht schot.

FLOP GRéGORY CHRIST

Werd het slachtoffer van zijn geringe rendement én de overvloed aan middenvelders waarover Jacky Mathijssen beschikt. Alleen wanneer er iets gebeurt met het vaste viertal Sébastien ChabaudAbdelmajid OulmersTim SmoldersFabien Camus kan en mag Grégory Christ zijn talent nog etaleren.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content