Ricardo Oliveira wil met Betis de Copa del Rey winnen.

Betis had het in de kwartfinales niet onder de markt tegen derdeklasser Gramanet. Nadat de heenwedstrijd op 2-2 eindigde, ondervonden ze alle moeite om voor eigen volk met 4-3 te winnen. “De weg is echter nog lang”, zegt de Braziliaanse spits RicardoOliveira. “Toen we Cadiz uitschakelden, begonnen de journalisten al te vragen of we de finale zouden halen, terwijl er toen nog vier rondes te spelen waren. Natuurlijk is het onze ambitie om eventueel de beker te winnen.”

Betis is aan een wat mat seizoen bezig en staat momenteel in de schaduw van de buren van FC Sevilla. “We moeten zeker geen complexen hebben. Want ook wij beschikken over zeer goede spelers, zoals Joaquín, Edu en Fernando, die technisch bijzonder vaardig zijn”, weet de 24-jarige aanvaller.

Oliveira zelf speelde tot in 2002 voor Portuguesa in Sao Paulo en daarna een jaartje voor FC Santos. Eigenlijk had hij normaal gezien al twee jaar geleden voor Betis moeten tekenen. Maar op het laatste moment loodste zijn manager hem naar Valencia. Uiteindelijk kwam hij in de zomer van 2004 toch bij het team van voorzitter RuizdeLopera terecht. De Zuid-Amerikaan laat er steeds duidelijker zijn kwaliteiten als doelpuntenmaker blijken. Dit seizoen scoorde hij al elf keer. Hij droomt er luidop van om de begeerde eretitel van pichichi te winnen. “Niet omdat een aanvaller moet scoren voor zichzelf, maar omdat hij zo zijn team aan de winst helpt. Als ik topschutter van de Spaanse competitie kan worden, zal dat betekenen dat Betis vaak wint. Dat is het belangrijkste. Ik ben geen individualist.”

Om aan het kanon te kunnen staan moet een spits zich goed in zijn vel voelen. “Bij mijn eerste wedstrijden voor Betis speelde ik goed. Maar ik kon niet scoren, omdat ik me als het ware geblokkeerd voelde. Maar daarna kon ik vier keer na elkaar scoren en voelde ik me bevrijd.”

SPANJE

Wanderley Luxemburgo behaalde tegen Espanyol Barcelona zijn zesde opeenvolgende overwinning als coach van Real Madrid. Betis plaatste zich voor de halve finales van de Copa del Rey na een 4-3-zege tegen derdeklasser Gramanet, nadat de heenwedstrijd op 2-2 was geëindigd. De andere twee al gekende halve finalisten zijn Athletic Bilbao, dat twee keer (0-1 en 3-2) won tegen Valladolid, en Osasuna dat de baas bleef over FC Sevilla. In de laatste kwartfinale tussen Numancia en Atlético Madrid (0-0) vindt de return plaats op 16 februari. (DDv)

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 16 goals ; 2. Forlán (Villarreal) 14 goals ; 3. Oliveira (Betis) 12 goals ; 4. Ronaldo (Real Madrid), Nihat (Sodiedad) 11 goals.

(DDv)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content