Toen halverwege december bij KV Oostende Franklin Sleuyter, voorzitter van het directiecomité, opstapte, liet hij uitschijnen dat trainer Gilbert Bodart en de spelers Paul Okon en Francesco Stefano Marino zouden volgen, maar dat is niet gebeurd. “Het vertrek van een man met zijn ambitie, motivatie en geld is zeer spijtig, want een club als KV heeft Eddy Vergeylen én Franklin Sleuyter nodig,” aldus Bodart, “maar we moeten verder. Ik vroeg mij toen ook af wat er zou gebeuren, maar ik blijf rustig.”

Waarom ben je Sleuyter niet gevolgd ? Omdat je nog steeds in de redding gelooft of uit financiële overwegingen ?

Gilbert Bodart : “Uit financiële overwegingen ? Haha, da’s een goeie ! Neen, voor het geld ben ik alleszins niet naar Oostende gekomen, ik denk zelfs dat ik eraan toesteek ( lacht). Ik wil graag mijn missie tot een goed einde brengen ! Ik ben geen trainer die excuses zoekt en zegt : ‘De directie kent problemen, ik stop.’ Mijn motivatie en die van de spelers is groot. We zullen zien of er voldoende versterking komt.”

Je kreeg toch al Eric Joly, de rustbrenger voor het middenveld die je vroeg.

“Ja, maar hij komt pas dinsdag ( 11 januari, nvdr) voor het eerst. En het is jammer dat de transfer van Michaël Wiggers van Virton niet doorgaat. Een goede, zeer polyvalente speler. Helaas, want tegen Westerlo is Marco Nijs geschorst. Maar prioriteit is een ervaren spits die gemakkelijk scoort. Iedereen doet zijn best, maar eind januari is te laat.”

Met voorzitter Eddy Vergeylen gaat het anders uitstekend. Hij is momenteel met vakantie in Benidorm.

“Zijn vakantie was al gepland en ik denk dat hij dat na het vertrek van Sleuyter niet meer kon veranderen. Maar er zijn andere mensen die werken.”

Je praatte toch al met Eddy Vergeylen ?”

“Ja.”

Wat heb je hem gezegd ?

“Dat we niet aan onszelf moeten denken, maar aan de club. Wie in de pers komt, telt voor mij niet. Als over mij niemand spreekt, des te beter, maar ja… Oostende is een beetje zo’n club, hé. Veel blablabla. Maar uiteindelijk gaat het om de club en om de supporters en daar moeten we niet mee lachen.”

Eddy Vergeylen vroeg Raoul Peeters al of hij bereid is om het in nood van jou over te nemen.

“Als Vergeylen Raoul Peeters wil pakken, kan hij dat wat mij betreft direct doen. Hij moet het aan de spelers zeggen, hé. Geen probleem. Dan ga ik naar een andere club.”

Hoe groot schat je de kans dat je het einde van het seizoen haalt ?

“Als we nog twee goede spelers halen, geloof ik dat we het kunnen redden. Dat is de sleutel. Binnen zes wedstrijden zullen we al veel weten. Pakken we negen punten uit de thuiswedstrijden tegen GBA, Bergen en STVV, dan zijn we misschien al weg van de degradatieplaatsen.”

Hoeveel punten zullen er voor het behoud nodig zijn ?

“Als we thuis 20 op 27 pakken, blijven we erin, 8 plus 20 is 28. Plus een punt of 3, 4 dat je buitenshuis pakt, is 32. Daarmee blijf je altijd in eerste. We spelen negen keer thuis, op Standard na telkens tegen kleinere ploegen. Het kan !”

Waarop is je geloof gebaseerd ?

“In de eerste plaats op de motivatie van mijn spelers, die nooit de armen laten zakken en in de eerste ronde aan ervaring wonnen. Ik ben er zeker van dat ze nog meer kunnen geven. Hopelijk zullen we voldoende ervaren zijn om nu wel de nul te houden buitenshuis. De show is gedaan, nu moeten we voor de punten spelen !”

Wat betekent dat voor de aanpak van de trainer ?

“Het zou kunnen dat we buitenshuis wat meer antivoetbal zullen spelen.”

Waren Bergen en Brussels tot nu toe niet actiever dan Oostende op de transfermarkt ?

“Je moet ook niet te veel spelers nemen, want dan wordt het een beetje een bordeel. Je moet pakken wat je nodig hebt. Beter drie goede dan zes mindere.”

Anders dan vorige zomer, bedoel je ?

“Ja, maar toen was er ook geen tijd. We kenden bovendien veel pech. En toch speelden we geen slechte ronde. Misschien worden we in de terugronde wel de grote verrassing.”

Wie zakt er ?

“Ik verwacht niet dat de degradatiestrijd beperkt zal blijven tot Bergen, Brussels en wij, want ook STVV, GBA en Cercle kunnen nog in de problemen komen.”

door Christian Vandenabeele

‘Als Vergeylen Raoul Peeters wil als trainer, kan hij hem wat mij betreft direct nemen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content