Drie belangrijke punten schonk Gianni Bruno (22) zijn werkgever op de dertiende speeldag van de Franse Ligue 1, toen de Belgische jeugdinternational na amper acht minuten met een halve volley voor de 1-0-zege tegen Rennes zorgde. De Luikenaar maakte via Club Luik en Standard op zijn zestiende de overstap naar Lille OSC. Daar hoopte Bruno in de voetsporen te treden van Eden Hazard en Kevin Mirallas, maar de flankaanvaller slaagde er na twee jaar A-kern niet in een basisplaats te veroveren. Toch toonde hij geregeld eens zijn potentieel, zoals op 20 november 2012 in de Champions League met een goal tegen BATE Borisov.

Hoewel hij tijdens de winterstop van vorig seizoen al werd gecontacteerd door Bastia verkoos Bruno, die nog tot 2015 onder contract ligt bij Lille, om nog zes maanden langer zijn geluk te beproeven bij de Nordisten. Uiteindelijk werd een oplossing gevonden voor zijn beperkte speeltijd en groeiend ongeduld: een verhuur. “Voor een jaar, maar er werd ook een aankoopoptie opgenomen in de deal met Bastia”, verduidelijkt Julien Argentin van de krant Corse Matin. “De fans reageerden dolenthousiast, want ze herinnerden zich nog zijn treffer voor de Ligabeker. Hij loste al snel de verwachtingen in tijdens de voorbereiding, door twee prachtige doelpunten te maken bij zijn eerste oefenwedstrijd. Alleen werkte dat een beetje nadelig, want de verwachtingen lagen plots heel hoog.”

Terwijl hij aanvankelijk in de 4-2-3-1-veldbezetting van coach Frédéric Hantz in balans lag met de Roemeen Claudiu Keserü werd er eind september toch voor Bruno gekozen na een goal tegen Saint-Etienne. “Sindsdien is hij onaantastbaar”, zegt Argentin. “Gianni valt vooral op door zijn spelintelligentie. Als hij de bal opvraagt en op snelheid vertrekt, doet hij veel verdedigers pijn. Misschien mist hij nog dat tikkeltje agressiviteit in zijn spel en heeft hij vaak de neiging uit het duel te spelen tegen de meer fysieke opponenten. Hij gaf zelf aan dat er nog werk is aan zijn kopspel, maar dat valt echt niet op. Meer zelfs, Gianni scoorde zo al.”

Door de aanwezigheid van zijn broer, die zich bezighoudt met de administratieve opvolging, bloeit Bruno met zijn Italiaanse roots volgens Argentin volledig open. “Mei wordt een belangrijke maand, want dan wordt er beslist over die clausule van 1,2 miljoen euro. Hij is alleszins goed bezig. Maakt Gianni dit seizoen in totaal tien doelpunten, dan zijn de kansen groot dat hij blijft.”

DOOR JULES MONNIER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content