In 1994 keek ik naar FC Eeklo-KV Kortrijk in 2e klasse. De tribune zat vol spionnen. Ik herinner me Chris Van Puyvelde (toen trainer bij tweedeklasser Lokeren), Hans Galjé (Club Brugge) en AiméAnthuenis. Ik zat daar als scout van AA Gent te kijken naar een 17-jarig aanvallend talent van toen nog Zaïrese origine, Mbo Mpenza.

Als een gazelle dartelde hij over Zandvleuge. De rest verbleekte bij zoveel gratie. “Zijn broer is nog beter,” wist Pat De Man mij te vertellen, “maar hij moet nog 16 worden. Een libero die ze aan het omvormen zijn tot spits en volgens mij wordt hij de beste van België.” Patje is Kortrijkzaan en toentertijd keeper bij de Buffalo’s. Het is hoogtijd dat hij scoutingwerk voor Lierse gaat doen.

De Mpenza’s kwamen niet naar Gent want ik was dat jaar op pad met een lege portemonnee, en wie de broers wilde strikken, moest van goede huize zijn. Gent nam Sandy Martens, Nordin Jbari en Kenny Verhoene. Twee van hen gingen later voor veel geld naar Club Brugge.

Mbo en Emile vertrokken naar Moes- kroen en maakten daar grote sier, later scheidden hun wegen. De gratie bij Mbo verdween nooit, al koos hij soms voor het makkelijke geld, waardoor vooral bankzitten zijn deel werd.

Toen het sportief helemaal dreigde mis te lopen, reikte Moeskroen een helpende hand. De overstap naar Anderlecht was logisch maar ook Mbo ontsnapte niet aan het Astridparksyndroom : een gevaarlijk virus dat stilaan alle ’toptransfers’ van paars-wit besmet, met als symptoom acute voetbalangst met onverklaarbare afname van kwaliteiten tot niveau cafévoetbal. Mbo leek zelfs zwaarder aangetast dan illustere voorgangers als Goor, Radzinski, Weber, De Bilde en andere Kollers, want hij leek wel ongeneeslijk. Een miskoop, de slechtste transfer van het jaar : verder gingen de critici nooit, maar Mbo leek verloren voor topvoetbal.

Dat hij een voor mij nooit meer verwachte metamorfose ondergaan heeft, zal vooral zijn verdienste zijn, maar ik durf erom te wedden dat ook en vooral Johan Desmadryl een groot aandeel in de verrijzenis van Mbo heeft. In het begin werd die psycholoog nogal smalend zielenknijper genoemd door een deel van het Vlaamse journaille. Nu is hij mee verantwoordelijk voor de revival van de mooiste spits op de Belgische velden. Hij moet dringend opslag vragen aan Herman Van Holsbeeck, want heel wat euro’s werden veiliggesteld.

Hopelijk gaat Mbo op zijn elan door, want hij lijkt mij de enige bij wie het oerlelijke topscorershirt nog tot elegantie verwordt. Alhoewel : het moet hem nu ook niet té mooi staan, zie dat het Bikkembergs op ideeën brengt… Laat maar.

Vrijdag 16 september 18.00

Moeskroen – AA Gent

Zaterdag 17 september 18.00

FC Brussels – Anderlecht

Zaterdag 17 september 20.00

Cercle Brugge – Standard

Lierse – Charleroi

Sint-Truiden – Lokeren

Zondag 18 september 18.00

Beveren – Club Brugge

Zondag 18 september 20.00

Roeselare – Westerlo

RC Genk – Zulte Waregem

Germinal Beerschot – La Louvière

Zaterdag 17 september 22.30

Inter Milan – Lecce

Zondag 18 september 15.00

Sampdoria – AC Milan

Zondag 18 september 20.30

Livorno – AS Roma

= Top Foot

= Pay per view

+

= All Foot

Alle wedstrijden van de Jupiler League exclusief op11, de voetbalzender van Belgacom TV

Meer info : www.belgacom.be/tv – 0800 22 22 1 – Belgacom verkooppunten

Wim De Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content