Pierre Bilic

Lyon werd opnieuw kampioen.

Nooit eerder werd een club in Frankrijk zesmaal na elkaar landskampioen. Toch was er bij Lyon, dat dit exploot voor elkaar kreeg, geen sprake van euforie, wel van wat getemperde vreugde. Op het einde van het seizoen werd de club, die al vroeg een enorme voorsprong bijeensprokkelde, immers geconfronteerd met tal van probleempjes en akkefietjes.

Zo verklaarde Gérard Houllier dat het nog niet zeker is dat hij ook volgend seizoen in de dug-out zal zitten. De oud-bondscoach wijst erop dat er nog veel discussies aan de gang zijn met het bestuur. Hij kan het ook niet altijd zo best vinden met sommige van zijn spelers, onder wie de Braziliaanse voorstopper Cris. Die zou er trouwens ernstig aan denken om net als draaischijf Juninho en doelman Grégory Coupet andere lucht te gaan opsnuiven.

Lyon vierde de titel al zaterdagavond. Nog voor het zelf zondagavond tegen Auxerre in actie moest komen, had Toulouse immers van Rennes verloren. Het was een beetje een anticlimax, na een seizoen waarin Lyon in eigen land de tegenstand overklaste en zo zijn hegemonie demonstreerde.

Toch denkt Eric Deflandre, die als speler van Lyon enkele titels mee kon vieren niet dat de club nu een periode afsluit. “Natuurlijk ging het op het laatste niet meer zo best”, weet de Standardverdediger, “maar dat komt ook omdat Lyon eerder een straat voorsprong bij elkaar had gevoetbald. Het is normaal dat dan een zekere laksheid optreedt. Temeer omdat het team zijn grote ambities om vrij ver mee te gaan in de Champions League niet kon waarmaken. Die Europese uitschakeling is bijzonder hard aangekomen. Dat sommige spelers nu willen vertrekken, komt ook omdat ze sommige van hun medemaats zagen vertrekken naar grote ploegen, waar ze nu heel veel prestige verzamelen en ook heel mooie contracten hebben. Maar Lyon wordt goed gerund. Ze zullen dit overleven. Enkel een Europees succes ontbreekt nog om de allergrootste club uit de geschiedenis van het Franse voetbal te worden. Volgens mij zal hen dat over een jaar of vier vijf wel lukken.”

Marseille en Sochaux nemen het op 12 mei tegen elkaar op in de Franse bekerfinale. Marseille versloeg Nantes met 3-0. Franck Ribérymaakte een juweeltje van een doelpunt. Een andere goal kwam op naam van Djibril Cissé, die de treffer opdroeg aan Khalilou Fadiga. Sochaux kon slechts in de verlengingen afstand nemen van klein duimpje Montceau-les-mines (1-0).

Raymond Kaelbel, een oud-verdediger van Monaco, Colmar en Straatsburg die 35 wedstrijden speelde voor de nationale ploeg, overleed op 75-jarige leeftijd.

Auxerre speelde zijn duizendste wedstrijd in de hoogste afdeling.

Milan Baros krijgt, omdat hij tegen Rennes zijn neus dichtkneep toen hij in de buurt kwam van Stéphane M’Bia, een onderzoek van de Profliga aan zijn been omwille van vermeend racisme. De Tsjech ontkende dat. Fred werd voor de tweede opeenvolgende week uit de kern verwijderd.

FC Metz is de eerste club die promoveert. Het team van coach Francis de Taddeo keert dus al opnieuw terug, na amper één seizoen in de tweede klasse. Jonathan Walasiak (ex-Standard) speelde slechts één keer mee.

Freddy Guarin, een Colombiaanse middenvelder, blijft nog vier jaar langer bij Saint-Etienne.

Gaël Kakuta, een vijftienjarig talent, is in beeld bij Chelsea. Lens verklaarde echter dat het er al alles aan wil doen om de aanvallende middenvelder in eigen rangen te houden.

PIERRE BILIC

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content