Stap voor stap schuift Lazio naar boven in de Serie A. Het doet op dit moment beter dan de flinke plaats in de middenmoot, die vooraf voorspeld werd, vooral door het opgelegde aantal strafpunten. Met elf minpunten moest Lazio aan de slag. Door de gedeeltelijke amnestie eind september werd die straf acht punten lichter gemaakt. In anderhalve week steeg Lazio van de achttiende plaats met min vijf, naar de dertiende plaats met acht punten. Vorige week stond het al zevende. Daarmee is het definitief uit de gevarenzone. De club kan zo weer dromen van Europees voetbal. Zonder strafpunten stond het vorige week op de vierde plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. Europees voetbalde Lazio dit seizoen niet, door de affaire, ook al had de ploeg met een zesde plaats recht op deelname aan de UEFA Cup.

Trainer bleef Delio Rossi (47), die vorig jaar zijn eerste seizoen bij Lazio rondmaakte en daarvoor in de Serie A Salernitana, Lecce en Atalanta Bergamo coachte. Met aanvaller Paolo Di Canio raakte het wél een gecontesteerd maar ook gerenommeerd speler kwijt. Bij de gestage opmars speelt ook onze landgenoot Gaby Mudingayi (25, ex-AA Gent) een nuttige rol. De in Kinshasa geboren verdedigende middenvelder speelde zondag zijn dertiende wedstrijd op veertien speeldagen. Vorig seizoen kwam hij aan veertien matchen, maar toen werd hij in de terugronde afgeremd door een zware blessure. Vorig jaar was ook zijn eerste seizoen bij Lazio én in de Serie A. Daarvoor had de Rode Duivel twee jaar aan het Italiaanse voetbal kunnen wennen bij tweedeklasser Torino. Twee seizoenen geleden had hij met de tweede club uit Turijn (na Juventus) naar de Serie A moeten promoveren. Maar dat feestje ging toen niet door omdat de club in faling ging en werd overgenomen, waardoor het opnieuw in tweede moest starten.

Echte sterren heeft Lazio niet. Doelman Angelo Peruzzi (36), afgelopen zomer nog invaller bij de wereldkampioenen van de Squadra in Duitsland, is met zijn 36 jaar niet eens de oudste. Dat is invallersdoelman Marco Ballotta (42), die al heel wat watertjes doorzwom. Heel lang zag het er naar uit dat verdediger Massimo Oddo (30) afgelopen zomer naar AC Milan zou verhuizen, maar hij bleef uiteindelijk. Spelmaker is de Argentijnse middenvelder Cristian Ledesma, overgekomen van Lecce, het spitsenduo wordt gevormd door de Macedoniër Goran Pandev en Tommaso Rocchi, de voorbije twee jaar goed voor 29 goals voor Lazio.

Vanavond en morgen worden de drie resterende terugwedstrijden voor de achtste finales van de Coppa Italia afgewerkt, telkens met nog een tweedeklasser in de running : Parma-Napoli, Genoa-Empoli en de Toscaanse derby Livorno-Arezzo. Vorige week schakelde Sampdoria Palermo uit, won AC Milan van tweedeklasser Brescia, plaatste Chievo zich (voor 695 betalenden) tegen Reggina, haalde AS Roma het van tweedeklasser Triestina en elimineerde Inter (mét onze landgenoot IbrahimMaaroufi een dik uur in de basis) Messina.

Juventus is in de Serie B na het 1-1-gelijkspel in de topper bij Genoa nu al tweede. Het stadion van Genoa (37.000 plaatsen) was uitverkocht. Overal waar Juve langskomt, stijgt het aantal toeschouwers met minstens de helft. Albinoleffe, dat normaal 2650 betalenden over de vloer krijgt, kreeg er nu 16.750 : goed voor een recette die even groot was als alle inkomsten van de thuismatchen van de voorbije twee seizoenen.

Vincenzo Montella (32), zaterdag nog aan de aftrap, mag weg bij AS Roma. De spits komt na een blessure te weinig aan spelen toe. Montella scoorde al 137 goals in de Serie A en heeft een zwaar contract.

Al-Saadi Khadafi (33), de zoon van de Libische leider Moammar, krijgt maar niet genoeg van de Serie A. Na Perugia en Udinese mag de aandeelhouder bij Juventus nu een maand op proef meetrainen met Sampdoria. Sponsor ERG (petroleum) heeft nauwe banden met Libië en in januari speelt Sampdoria een oefenwedstrijd in Tripoli.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content