“We hebben gezaaid. Nu is het tijd om te oogsten.” Een veelzeggende opmerking uit de mond van Foeke Booy. Onder leiding van de oud-aanvaller van KV Kortrijk, Club Brugge en AA Gent presteert FC Utrecht ook dit seizoen goed. Het dicht zichzelf zelfs goede kansen toe in de play-offs. Booy is een zelfverzekerde coach, die zichzelf niet verliest in holle retoriek of opportunistische uitlatingen, maar wel gespierde taal durft te gebruiken. Kalm en realistisch benadert hij de goede positionering van zijn ploeg.

“Alleen in de uitwedstrijd tegen Feyenoord werden we dit seizoen weggespeeld”, verklaarde Booy in de Volkskrant. “Verder maken wij een evenwichtig seizoen door, waarin we ook tegen de grote ploegen de punten pakten. Of Ajax, AZ en Feyenoord nu bang zijn tegen ons te moeten spelen in de play-offs ? We zijn in ieder geval een taaie tegenstander. En wat hebben wij te verliezen ?” Vrij weinig, meent de coach/technisch directeur volgens wie het overlijden van David di Tommasso, eind november 2005, de selectie nog dichter tot elkaar bracht. De onderlinge verbondenheid is volgend hem dan ook een van de belangrijke pijlers onder het huidige succes. “Na Davids dood groeide iedereen naar elkaar, zeker na de indrukwekkende herdenking in het stadion. Ik heb het gevoel dat hij er ook nog altijd is.”

Even rees de vraag of Booy zelf volgend seizoen nog aanwezig zou zijn in de Galgenwaard. Nadat hij Utrecht in 2003 en 2004 naar de Amstel Cup leidde, slaagde hij er in zijn vierde seizoen als sportief eindverantwoordelijke opnieuw in uitstekend werk te leveren. Dat bleef niet onopgemerkt en Booy kreeg aanbiedingen van twee clubs, die hij doorverwees wegens geen sportieve verbetering. Afgelopen weekend verlengde Booy, wiens contract nog tot eind volgend seizoen liep, zijn overeenkomst met Utrecht tot eind 2008.

Rachid Tiberkanine (21, ex-Germinal Beerschot) krijgt geen nieuw contract bij Ajax.

Guus Hiddink (59) werd tijdens de kampioenenviering van PSV uitgeroepen tot ereburger van Eindhoven. De stad wilde hem daarmee bedanken voor zijn bijzondere verdiensten in de twee periodes dat hij de club sportief onder zijn hoede had. Ondertussen werd duidelijk dat Hiddink bondscoach van Rusland wordt, met Johan Neeskens als assistent.

Excelsior, kampioen van de Gouden Gids Divisie, wordt de volgende twee seizoenen getraind door Ton Lokhoff. Hij is de opvolger van Mario Been, die naar NEC vertrekt.

Na zeven en een half jaar komt er een einde aan het verblijf van Spira Grujic (34) in Nederland. De oud-verdediger van RWDM en Anderlecht, die de afgelopen twee seizoenen voor ADO Den Haag uitkwam, kreeg geen contractverlenging. Dat zorgde voor het besluit te stoppen met voetballen en terug te keren naar Servië & Montenegro.

Phillip Cocu (35) maakte bekend dat hij na het WK stopt als international. Hij speelde al 95 interlands en bezet daarmee de derde plaats op de ranglijst aller tijden, na Frank de Boer (112) en Edwin van der Sar (107).

Willem II nam Joe Keenan (23, ex-Westerlo) definitief over van Chelsea. Hij tekende een contract tot 2008, met een optie voor nog een seizoen.

Henk Vos (37) heeft nu toch een nieuw contract voor een jaar ondertekend bij RBC.

Juha Reini (31, ex-RC Genk) dient noodgedwongen een punt te zetten achter zijn loopbaan. De Finse verdediger van AZ sukkelt met een chronische achillespeesblessure.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content