1; Julien Gorius

Leeftijd: 28

Nationaliteit: Fransman

Vorige club: KV Mechelen

Beoordeling: Genks allereerste transfer. Vindt al een heel seizoen moeilijk zijn draai. Was het gewoon bij KV Mechelen om in een vrije rol van de linkerflank te komen en tussen de lijnen aanspeelbaar te zijn. Is bij Genk verplicht om in de organisatie te blijven en mee voor de restverdediging te zorgen. Dat is nieuw voor hem en tegen zijn natuur. Bevindt zich in de blauw-witte 4-2-4 ook vaak in ondertal tegenover drie tegenstanders, wat zijn creativiteit nog meer fnuikt. Zijn dienstbare rol zit hem als een knellend keurslijf.

2 Edomwonyi Bright

Leeftijd: 18

Nationaliteit: Nigeriaan

Vorige club: VC Westerlo

Beoordeling: trainde vanaf de eerste dag mee en was toen nog minderjarig, maar werd nooit voorgesteld aan het publiek en verdween na enkele weken geruisloos langs de achterdeur. Was de speelbal van een malafide makelaar met wie Genk het op een akkoordje gooide, tot hij nog aan zijn Nigeriaanse club – een satellietclub van Westerlo – bleek toe te behoren en geld moest kosten. In dat juridische kluwen liet Genk hem snel weer gaan.

3. STEEVEN JOSEPH-MONROSE

Leeftijd: 22

Nationaliteit: Fransman

Vorige club: KV Kortrijk

Beoordeling: veelbelovende flankspeler die de verwachtingen nog niet inloste. Ingehaald wegens zijn acties en snelheid, maar nog geen constante in de prestaties kunnen leggen. Staat links op zijn minder goede voet en vindt binnendoor de ruimte niet omdat Genk doorgaans met twee centrumspitsen speelt. Buitenom laat hij het vooralsnog afweten. Lijkt beter te renderen met de meer behouden Hamalainen in de rug dan met de offensievere Tshimanga. Moet van ver kunnen komen, wat in het dominante voetbal van Genk niet vanzelfsprekend is.

4. KALIDOU KOULIBALY

Leeftijd: 21

Nationaliteit:

Fransman/Senegalees

Vorige club: FC Metz (Fra)

Beoordeling: de verbeterde versie van Matoukou. Vergelijkbare power en duelkracht, maar voetballend een stuk beter. Schakelt zich gretig in het spel in en schuwt daarbij de risico’s niet. Maakt nog veel fouten (tien gele kaarten!), die grotendeels onder de noemer ‘jeugdzondes’ kunnen worden gecatalogiseerd. Heeft weinig last van de nonchalance die Afrikaanse verdedigers vaak kenmerkt, maar legt juist een opvallend grote leergierigheid en plichtsbewustzijn aan de dag. Geeft de ter plaatse trappelende Nadson probleemloos het nakijken.

5. DANI FERNÁNDEZ

Leeftijd: 30

Nationaliteit: Spanjaard

Vorige club: Feyenoord (Ned)

Beoordeling: van alle nieuwkomers degene met het kortste contract: één jaar met optie. De oudste ook. Vrije speler die bij zijn vorige twee clubs onder Been speelde en ook door hem werd aanbevolen. Stond de laatste drie seizoenen door blessures amper op het veld. Opmerkelijk vaak gespeeld doordat Anele geregeld weg was wegens interlands én voor de winter centraal moest inspringen wegens de vele geblesseerden daar. Qua prijs/kwaliteit een risicoloze transfer.

6. BENNARD KUMORDZI

Leeftijd: 28

Nationaliteit: Ghanees

Vorige club: Dijon (Fra)

Te onthouden: stond, net als Koulibaly, al op de Genkse verlanglijst vóór het huidige management aantrad. Polyvalente middenvelder met groot loopvermogen die van alles iets heeft, maar nergens in uitblinkt. Is geen spelmaker en geen verdedigende middenvelder, maar wel meer een balafpakker dan Gorius. Erg nuttige speler bij balbezit en balverlies naar wie Been – vooral op verplaatsing – teruggrijpt om zijn middenveld beter in balans te krijgen.

7. KRISTOF VAN HOUT

Leeftijd: 26

Nationaliteit: Belg

Vorige club: KV Kortrijk

Beoordeling: in allerijl weggeplukt bij Kortrijk toen Sandomierski geblesseerd aan de kant stond en Köteles in de fout ging op de openingsspeeldag. Promoveerde onverhoopt tot titularis toen ook die laatste voor langere tijd uitviel. Overtuigde niet, maar zonder dat het de ploeg fataal werd. Verdween na de winterstage logischerwijs terug naar de bank. Past – net zomin als Köteles en Sandomierski – in het rijtje meevoetballende en in het luchtruim heersende doelmannen uit de Genkse school.

8. BENJI DE CEULAER

Leeftijd: 29

Nationaliteit: Belg

Vorige club: Lokeren OV

Beoordeling: samen met Plet en Hamalainen op de slotdag van de zomermercato aangetrokken. Behalve voor zijn sportieve kwaliteiten ook interessant wegens zijn Genkse roots. Potentiële opvolger van Vossen als publiekslieveling. Paste zich aanvankelijk wonderwel aan, vooral in het samenspel met diezelfde Vossen. Meteen drie doelpunten in vijf duels, maar daarna tot de slotspeeldag niet meer gescoord. Lijkt zijn vrije rol bij Lokeren en ruimte voor acties op de flank wat te missen. Zoekt nog naar zijn beste vorm.

9. GLYNOR PLET

Leeftijd: 26

Nationaliteit: Nederlander

Vorige club: FC Twente (Ned)

Beoordeling: van alle nieuwkomers de enige die slechts wordt gehuurd, zonder aankoopoptie. Goedkope, tijdelijke oplossing na het late vertrek van Benteke. Groeide zeer tegen zijn zin uit tot supersub, goed voor enkele belangrijke doelpunten. Toen Vossen geblesseerd uitviel en hij even eerste spits werd, faalde hij. Bevindt zich nu helemaal achteraan in de pikorde der spitsen sinds vaststaat dat hij Genk na dit seizoen verlaat en wintertransfer Ojo al warmdraait.

10. BRIAN HAMALAINEN

Leeftijd: 23

Nationaliteit: Deen

Vorige club: Zulte Waregem

Beoordeling: verdrong onmiddellijk Tshimanga uit de ploeg, maar verloor die basisstek ook vrij snel weer. Kwam na zijn eerste twee maanden niet meer aan spelen toe. Misschien wel dé man die Genk nodig had om de aanvankelijk weinig overtuigende Tshimanga naar een hoger niveau te tillen – en zo diens marktwaarde te vrijwaren. Voor het eerst sinds lang doet de concurrentie haar werk op de Genkse linksachterpositie.

11. KARA MBODJ

Leeftijd: 23

Nationaliteit: Senegalees

Vorige club: Tromsø (Noo)

Beoordeling: de solidere, nog meer plichtsbewuste en risico’s schuwende versie van Koulibaly. Een wapen op stilstaande fases, zowel defensief als offensief. Kreeg door enkele schorsingen van Koulibaly onverwacht snel kansen en stónd er. Is meer een pure verdediger, die zich minder laat betrekken in de opbouw. Lijkt in deze fase van hun ontwikkeling iets betrouwbaarder dan zijn collega.

12. KIM OJO

Leeftijd: 24

Nationaliteit: Nigeriaan

Vorige club: Brann Bergen (Noo)

Beoordeling: niet te beoordelen wegens nog maar weinig aan het werk gezien. Niet onlogisch gezien de grote weelde in het aanvallende compartiment bij Genk. Toekomstgerichte aankoop waarmee is geanticipeerd op mogelijke vertrekkers deze zomer. Krijgt nu stilaan invalbeurten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content