Bij STVV staat trainer Thomas Caers voor zijn eerste volledige seizoen als coach. Niet echt een evidente opdracht, want zijn voorgangers Herman Vermeulen en Marc Wilmots haalden het einde van februari niet. Van Caers wordt beter verwacht, hij is een kenner van het huis en hield de Kanaries afgelopen seizoen in eerste. Zowel de Truiense entourage als de aanhang is ambitieus. Hoewel de club vorig seizoen op een teleurstellende vijftiende positie strandde, wordt nu vrijuit gepraat over een plaats in de linkerkolom van het klassement. De club transfereerde tot nog toe amper drie nieuwe aankopen, maar met de transfers van potentiële sterkhouders zoals Mark Hendrikx (Germinal Beerschot) en Peter Van Houdt (MSV Duisburg) heeft de ploeg alvast twee nieuwe blikvangers beet. Verder moet de 22-jarige Rwandees Henri Munyaneza, die overkomt van FCV Dender, voor een aanvallend surplus zorgen.

VERDEDIGING

De jonge doelmannen Frank Boeckx en Simon Mignolet vormen wellicht de doublures van de meer ervaren Bart Deelkens. Centraal in de viermansverdediging vormen Egon Wisniowski en Nicky Hayen zowat een certitude. Beiden zijn sterk met de kop en Wisniowski heeft het voorbije seizoen duidelijk aan maturiteit ingewonnen. Het centrum van de verdediging is een positie die niet dik bezet loopt bij de Truienaars, zéker niet na het vertrek van sterkhouder David Vanhoyweghen. Met Claude Kalisa zijn er momenteel drie spelers voor twee posities, tenminste als de Rwandees zijn oude spelniveau hervindt na twee seizoenen inactiviteit. In afwachting volgt Sint-Truiden de piste van de Hongaarse international Vilmos Vanczák, een speler van Ujpest Dosza, de tweede club van voorzitter Roland Duchâtelet. De transfer zou zo goed als rond zijn. Ook de polyvalente Zimbabwaan Cephas Chimedza blijft een optie, ondanks een conditionele achterstand. Caers experimenteerde enkele keren met Rocky Peeters, in feite een aanvallende middenvelder, in het hart van de defensie. Temeer vanwege zijn coaching bleek hij een waardige optie op die plek. De rechtsbackpositie is voor aanvoerder Peter Delorge, al kan ook Sander Debroux op die stek uit de voeten. Links speelt belofte-internatio- nal Landry Mulemo, die de ploeg ook geregeld een aanvullende impuls kan bijbrengen.

MIDDENVELD

Hendrikx is een mogelijkheid op de rechterflank. Brendon Santalab, eigenlijk op de vertrekkerlijst van de club, is een alternatief, maar voor de Australiër ging de voorbereiding voor een deel de mist in door een blessure. De flitsen van de wendbare en dribbelvaardige Zuid-Afrikaan Asande Sishuba komen vermoedelijk van de linkerflank, waar Caers ook nog Marco Nys achter de hand houdt. Voor het centrale duo valt de keuze waarschijnlijk op de balrecuperatie van Sander Debroux en de kopbalsterke Jeroen Simaeys. De traptechniek van Kris Buvens zou de ploeg ongetwijfeld wat bijbrengen, maar Buvens draagt steeds meer het etiket eeuwige belofte met zich mee. Bovendien zijn de plaatsen duur centraal op het middenveld, ook Rocky Peeters kan als aanvallende middenvelder uitgespeeld worden. Twee jongeren, beiden centrale middenvelders, Niels Prud’homme en Jonas Bogaerts (volgens Caers een jongen met een indrukwekkend loopvermogen), voegen zich bij de A-kern.

AANVAL

Ook in aanvallend opzicht is er de nodige concurrentie bij Sint-Truiden. De druk rust vooral op de schouders van spits Peter Van Houdt. De aanvaller keert na jaren Duits voetbal terug naar de club waar het voor hem allemaal begon, maar kon in de voorbereiding niet echt imponeren. Mogelijk vormt hij voorin een duo met Désiré Mbonabucya. De Rwandees, vorig seizoen nog goed voor acht doelpunten, is dé publiekslieveling op Staaien. Ook wat betreft die andere Rwandees, Henri Munyaneza, zijn de verwachtingen hooggespannen. De ex-speler van FCV Dender ontpopte zich in de oefenduels enkele keren tot uitblinker, al vindt Thomas Caers dat er op het tactische vlak nog wat valt bij te schaven. De trainer gaf trouwens te kennen dat hij vooraan zal kiezen voor het meest complementaire duo, ook Ilija Stolica speelde regelmatig in de voorbereiding en blijft een valabele optie.

CONCLUSIE

In vergelijking met vorig seizoen onderging de spelersgroep van STVV een metamorfose. De lijst met vertrekkers oogt indrukwekkend. Daartegenover staan slechts drie inkomende transfers. Minder kwantiteit, meer kwaliteit, luidt het credo op Staaien. Toch zou een extra polyvalente verdediger geen overbodige luxe zijn. De meerwaarde van de wellicht overkomende Vanczák blijft een vraagteken. Indien Kalisa zijn oude vorm niet hervindt en de conditionele achterstand van Chimedza een onoverbrugbaar obstakel blijkt, kan de verdediging het zorgenkind worden voor Thomas Caers. In de eerste competitiewedstrijd moet STVV meteen vol aan de bak in de thuiswedstrijd tegen landskampioen Anderlecht. Benieuwd of de hel van Staaien zal branden als vanouds.

BERT BOONEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content