Mourinho mag van Real Madrid niet cumuleren.

Na de zuinige en weinig spectaculaire 1-2-zege van afgelopen zaterdag op het veld van Real Sociedad veroverde Real Madrid de koppositie in de Primera División. “Een gelijkspel was misschien logischer geweest”, erkende zelfs de Portugese coach José Mourinho. “De Basken hadden overwicht voor de rust, wij in de tweede helft.” De vraag is natuurlijk of de fans van Real Madrid tevreden zullen blijven met dit soort moeizaam bevochten overwinningen. Tien dagen geleden waren er al fluitconcerten bij de moeizame 1-0-overwinning tegen Osasuna. En hoewel de Koninklijke vorige week woensdag Ajax overklaste in de Champions League lieten de socios ook dan enig gegrom horen toen topspeler Cristiano Ronaldo verschillende kansen de nek omwrong.

Toch was Mourinho zelf weer het belangrijkste nieuws van de week. De Portugese voetbalbond dacht immers aan the Special One om de taak van bondscoach Carlos Queiroz over te nemen voor de EK-kwalificatieduels van 8 en 12 oktober tegen IJsland en Denemarken. Een afgevaardigde van de federatie trok zelfs naar Madrid om daarover met Real Madrid te onderhandelen. Mourinho had het heel graag gedaan, maar dat was buiten de waard gerekend, in casu Jorge Valdano, de sportief directeur van Real Madrid. Die wilde van geen cumul weten.

Mourinho reageerde geprikkeld in de Portugese pers: “Ik begrijp niet waarom men me mijn land niet laat coachen, want ik ben die tien dagen toch met vakantie in Madrid, aangezien al mijn spelers weg zijn met de nationale ploeg.” De Portugese voetbalbond legde zich noodgedwongen bij het verdict van Valdano neer en stelde dan Paulo Bento aan als nieuwe bondscoach.

Ondertussen nam Mourinho na de zege in San Sebastián ook de kalendermaker op de korrel, omdat die de wedstrijd op zaterdag had ingepland. De Portugees vond dat onrechtvaardig, maar was blijkbaar vergeten dat gisteravond (dinsdag 21 september) ook al het duel gepland was tussen Real Madrid en Espanyol.

Lionel Messi (22) zal door een enkelblessure veertien dagen niet inzetbaar zijn voor Barcelona.

Raúl Tamudo (32), de gewezen aanvoerder van Espanyol die afgelopen zomer overstapte naar Real Sociedad, is de eerste die er dit seizoen in slaagde Iker Casillas te kloppen in een officiële wedstrijd. De doelman van Real Madrid hield zijn netten immers ongeschonden tegen Real Mallorca (0-0), Osasuna (1-0), Ajax (2-0) en ook gedurende 61 minuten in San Sebastián.

Antonio Alvarez, de trainer van FC Sevilla, dat in de Champions League werd uitgeschakeld door SC Braga en donderdag in de Europa League met 0-1 onderuitging tegen het Franse PSG, stond bij de wedstrijd van vorige zondag tegen Málaga al enorm onder druk, maar hij won toch met 1-2.

Jesús Navas van FC Sevilla liep tegen PSG een spierblessure op en zal tien tot vijftien dagen langs de kant moeten blijven.

Getafe versloeg in de Europa League OB Odense met 2-1 en was zo de enige Spaanse ploeg die een zege boekte in die competitie. Atlético Madrid, FC Sevilla en Villarreal moesten immers alle drie de duimen leggen.

Juanmi, de spits van Málaga, scoorde tien dagen geleden twee keer bij de 3-5-overwinning op het veld van Real Zaragoza. Met zijn 17 jaar en 115 dagen is hij daarmee de jongste speler die in de Primera División ooit twee treffers maakte in één match. Het vorige record stond op naam van Bojan Krkic van Barcelona.

Ivan de la Peña (34), die tien dagen geleden na tien maanden blessureleed bij Espanyol zijn wederoptreden vierde, moest vorig weekend opnieuw forfait geven. Als gevolg van de geleverde inspanningen had de offensieve middenvelder overbelastingverschijnselen.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content