Woensdag start de Eneco Tour met een proloog door de straten van Hasselt. Het is ondertussen al de derde editie van deze Pro Tourkoers, de enige meerdaagse rittenwedstrijd van dat niveau die ons land aandoet.

De parcoursbouwers hebben ook dit jaar de geografische diversiteit van de Benelux optimaal benut : de dag na de proloog trekt het peloton Wallonië in, voor een lastige rit van Borgworm naar Eupen. Vervolgens beloven twee vlakke Vlaamse etappes (Antwerpen-Knokke en Knokke-Putte) volop kansen voor de spurters. Zondag trekt men van het Oost-Vlaamse Maldegem naar het Nederlandse Terneuzen.

De beslissende ritten houdt men echter voor het laatst : op dinsdag krijgen de renners een flink stuk van het parcours van de Amstel Gold Race te verwerken in de etappe naar Landgraaf. ’s Anderendaags bepaalt een individuele tijdrit van Sittard naar Geleen wie Stefan Schumacher als eindwinnaar opvolgt. De Duitser zal er zelf alvast niet bij zijn. De Eneco Tour past blijkbaar niet in zijn voorbereiding op het WK. Wel present zijn internationale toppers zoals Kim Kirchen, Yaroslav Popovych en Michael Boogerd. Bij de Belgen is het uitkijken naar de prestaties van Nick Nuyens, Philippe Gilbert en de veelbelovende sprinter Greg Van Avermaet.

Alessandro Ballan (Ita, Lampre-Fondital) won de Vatenfall Cyclassics (Pro Tour) in Hamburg.

Jens Voigt (Dui, CSC) domineerde de Ronde van Duitsland. Levi Leipheimer (VS, Discovery Channel) en David Lopez Garcia (Spa, Caisse d’Epargne) vulden het eindpodium. De jonge Gerald Ciolek (Dui, T-Mobile) was de grote rittenkaper met drie overwinningen.

Leif Hoste (Predictor-Lotto) volgde zichzelf op als Belgisch kampioen tijdrijden.

Juan Mauricio Soler (Col, Barloworld) won de Ronde van Burgos (2. HC).

De uittocht bij Discovery Channel is volop aan de gang. Toptalent Janez Brajkovic tekende bij T-Mobile, Levi Leipheimer wordt gesignaleerd bij Predictor-Lotto.

De Colombiaan Rigoberto Uran (Unibet.com) kwam zwaar ten val in de Ronde van Duitsland en liep gecompliceerde breuken aan beide ellebogen op.

De organisatoren van het WK in Stuttgart willen Erik Zabel (Dui, Milram) en Alejandro Valverde (Spa, Caisse d’Epargne) liever niet aan de start, wegens hun al dan niet vermeende betrokkenheid in dopingzaken. Nochtans zijn beide renners van plan om naar het WK te pieken.

Niels Albert (Palmans-Collstrop) ziet zijn voorbereiding op het veldritseizoen verstoord. Bij een trainingssessie liep hij een hersenschudding op. Ook Matthew White (VS, Discovery Channel) crashte op training, met een schedelfractuur als gevolg.

Er is een nieuw Australisch topteam in de maak, dat zowat alle Australische wielertoppers binnen één ploeg wil verenigen. Onder meer Cadel Evans (Aus, Predictor Lotto), Robbie McEwen (Aus, Predictor-Lotto) en Stuart O’Grady (Aus, CSC) zouden al gepolst zijn. Het voorlopig naamloze team gaat ten vroegste in 2009 van start.

Meesterknecht Giuseppe Guerini (Ita, T-Mobile) hangt zijn fiets aan de haak.

De Hongaar Laszlo Bodrogi verlengde zijn contract bij Crédit Agricole.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content