Speelde Geoffrey Claeys (30) op de Flanders Soccer Cup zijn laatste minuten voor Moeskroen ? Die kans is groot, want de tienvoudige international vertrok afgelopen weekend met De Graafschap op trainingskamp naar Belek. “Je moet de zaken eerlijk bekijken. Mijn toekomst ligt niet bij Moeskroen”, verklaarde de centrale verdediger vanuit Turkije. “In het leven moet je keuzes durven maken. Door de precaire financiële situatie van de club mochten er bepaalde spelers vertrekken bij een goed bod. Ik krijg nu die kans van De Graafschap.”

Tussen Claeys en Philippe Saint-Jean boterde het niet altijd even goed. “We hadden een gewone relatie, zeker geen speciale”, erkent de linksvoetige verdediger. “Ik vind het alleen jammer dat sommige zaken in de pers werden opgeklopt. We hadden helemaal geen aanvaring op training en ik moest niet naar de B-kern. Ik kon gewoon met hem babbelen, maar we hadden elk onze visie op voetbal. Dat ik in het begin van het seizoen niet speelde, was terecht. Ik verkeerde toen niet in vorm. Maar ik greep toch mijn kans en toonde de laatste weken aan dat ik nog voor een toegevoegde waarde kon zorgen.” Speelgaranties kreeg hij niet. “Saint-Jean is daarin altijd eerlijk geweest. Daar kan ik hem niks verwijten. Maar voor de rest kan ik niet direct iets opnoemen dat ik van hem op voetbalgebied bijleerde.”

Claeys beschouwt zijn passage van drie en een half jaar bij Moeskroen als geslaagd. “Het was gewoon heel goed. Een fantastische voorzitter, mooie resultaten onder Georges Leekens, mijn voetbalvader. Hij haalde mij uit het slop, ik werd opnieuw een sterkhouder. Georges is de enige Belgische trainer voor wie ik respect heb. Hij hield me scherp, kon me perfect motiveren. De toekomst van de club is niet zo somber als wordt voorgesteld. Ze moeten gewoon uit een ander vaatje tappen, de loonmassa omlaag krijgen. Ze kunnen misschien de weg van La Louvière opgaan.”

Het was Leo Beenhakker die Claeys contacteerde. De technisch directeur zorgde er ook voor dat de West-Vlaming van 1996 tot medio 1998 voor Feyenoord speelde. Claeys : “Ik moet dan toch een goeie indruk hebben nagelaten ( lacht). In Nederland heerst toch een andere mentaliteit, tonen ze wat meer respect. De Graafschap is een gemoedelijk clubje. Gelukkig ken ik nog de waarde van de contracten hier. Ik weet dus wat ik mag vragen.”

De Graafschap staat momenteel samen met RBC op de laatste plaats. “Tja, knokken tegen de degradatie wordt misschien iets totaal nieuws. Het voornaamste doel is de nacompetitie halen. Ik hoop hier voor een meerwaarde te zorgen in de verdediging.” (FV)

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content