René Adler dirigeert de Leverkusenverdediging.

Net zoals Manuel Neuer bij Schalke 04 de concurrentieslag won van Frank Rost (33), slaagde René Adler (22) erin om de meer geroutineerde Jörg Butt (32), een specialist in het penaltytrappen, van onder de lat te verdringen bij Bayer Leverkusen. Niet echt opmerkelijk, als je weet dat de jonge goalie al in 2000 de kans kreeg om naar Manchester United te vertrekken. Maar toen gaf hij nog de voorkeur aan zijn studie, waardoor pas nu het intrinsieke talent van Adler komt bovendrijven, ook al omdat Michael Skibbe meteen sterk overtuigd bleek van zijn kwaliteiten. De laatste weken onderscheidt de sluitpost zich door miraculeuze reddingen, waarbij hij teert op sterke reflexen en een enorme sprongkracht. Ook in de één-tegen-éénduels toont Adler constant zijn koelbloedigheid en beheersing.

Zijn zweef- en vliegkunsten in doel ogen alvast bijzonder spectaculair. De Duitse pers achterhaalde ondertussen dat hij die gave meekreeg van zijn moeder Kerstin, die tot voor kort nog de goal verdedigde van SV Liebertwolkwitz. Die club was niet alleen de eerste ploeg waar Adler zijn aansluitingskaart tekende, ook vader Jens (44) maakte er destijds furore als middenvelder.

“René leert snel bij en laat zich niet gek maken”, luidt het deskundige oordeel van doelmannentrainer Rüdiger Vollborn (44), met 401 optredens voor Bayer Leverkusen recordhouder van de club. “Rüdiger is mijn trainer, gastvader en vooral een vriend. Hij heeft me volledig geboetseerd en blijft de perfecte raadgever”, zo kijkt Adler zelf terug op zijn tijd in het gastgezin Vollborn, waar hij opgroeide aan de zijde van de zonen Fabrice (14) en Jerome (12).

Vollborn haalde Adler op amper vijftienjarige leeftijd weg bij VfB Leipzig. “Toen wist ik al dat hij kon uitgroeien tot een echte topper”, herinnert hij zich. “René heeft niet alleen de juiste gestalte met zijn 1,91 meter, voor die lengte is hij enorm lenig. Ook zijn nuchterheid zal er voor zorgen dat hij binnen een paar jaar wordt gecontracteerd door een grote Europese topclub.”

De nationale ploeg verloor in Duisburg voor een uitverkocht huis (31.500 toeschouwers) een oefeninterland met 0-1 van Denemarken. Bondscoach Joachim Löw opteerde voor een experimenteel elftal, wat leidde tot een eerste nederlaag in negen duels, een striemend fluitconcert van het publiek en onbegrip bij collega Morten Olsen. Doelman Robert Enke (Hannover 96) en spits Patrick Helmes (FC Keulen) kregen een positieve evaluatie.

Zelfs als Borussia Mönchengladbach straks degradeert uit de Bundesliga, blijft de Nederlander Jos Luhukay (43) hoofdtrainer. Hij kreeg immers, net als publiekslieveling en aanvoerder Oliver Neuville (33) een contractverlenging tot medio 2009.

Jürgen Klopp, de trainer van FSV Mainz 05 moet een geldboete van 12.500 euro ophoesten omdat hij op 18 maart de scheidsrechter uitmaakte voor idioot.

De Braziliaanse verdediger Rafinha (21) verlengde zijn overeenkomst bij Schalke 04 tussentijds tot 2011.

Roy Makaay maakte in de topper tegen Schalke 04 zijn honderdste doelpunt voor Bayern München.

Veel succes beleefde Thomas Doll nog niet bij Borussia Dortmund. Na de 1-0-nederlaag tegen Arminia Bielefeld staat de club op een directe degradatieplaats. Op basis van hun prestaties en discipline worden Lars Ricken en Florian Kringe uit de A-kern verbannen. Als straf moeten ze trainen en spelen bij de amateurs.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content