Ernst Middendorp drilt Arminia Bielefeld.

De grootste revelatie bij de competitiestart in de Bundesliga vormt Arminia Bielefeld, want de ploeg staat momenteel tweede, achter topfavoriet Bayern München. Vooral de rol van trainer Ernst Middendorp blijkt zeer voornaam, gezien de prestaties van het team sinds hij in maart terugkeerde uit Zuid-Afrika.

De 48-jarige coach behoedde Bielefeld in de laatste negen competitieduels niet alleen voor de degradatie, hij leverde een superprestatie door dankzij zestien punten op te klimmen van de zeventiende naar de twaalfde plaats. Vorige week gaf de oud-speler, die voor de derde keer aan de slag is bij de club uit Noord-Rijnland-Westfalen, in sensatiekrant Bild-Zeitung zijn geheim prijs. “Ik onderwerp mijn spelers aan een bruut psychologisch spel”, sprak hij. “De hele week spreek ik weinig, verspreid graag onzekerheid, ben onberekenbaar en provoceer. Veel spelers denken dan : ‘Het is duidelijk, zaterdag sta ik weer in de basis.’ En dan zet ik hen doelbewust in de tribune ! Dat zorgt voor druk, kietelt nog meer prestaties uit hen.”

Vroeger had Middendorp al een reputatie van strenge coach. “Ik werd nóg harder”, stelt hij. “Alleen heb ik niet zo veel uitspattingen meer als vroeger. Toen leed ik aan achtervolgingswaanzin, liep ik te brullen en gedroeg ik me op het veld als een bezetene. Nu werk ik meer mentaal en psychologisch. Maar als een speler zich niet schikt, dan kan ik nog behoorlijk onaangenaam zijn.”

Middendorp beschouwt zichzelf graag als een leider. “Een generaal”, corrigeerde hij. “Ik zet graag zelf de toon. Als onderdaan ben ik niet te gebruiken ! Ik werk alleen op deze manier binnen de club, anders moeten ze mij ontslaan.” Hij koestert grootse plannen met zijn club. “We zullen er dit seizoen alles aan doen om een topploeg als Bayern München zo lang mogelijk te achtervolgen. Wij willen graag meer dan 42 punten sprokkelen en gaan resoluut voor een plaats in de linkerkolom.” Die ambities liet hij ook opnemen in zijn contract, dat eind dit seizoen afloopt. “UEFA Cup, Champions League, het kampioenschap ; ik heb verdomd veel premies uit die onderhandelingen gehaald.”

Ivan Klasnic, die amper zes maanden geleden een nieuwe nier kreeg van zijn vader, acht zichzelf weer speelklaar. Maar de Kroatische spits van Werder Bremen moet nog toestemming krijgen van de medische staf om aan te sluiten bij de spelersgroep. Aaron Hunt (21) overweegt dan weer te stoppen. De jonge aanvaller sukkelde lange tijd met de rug en heeft nu last van een hardnekkige knieblessure. Via de website maakte de clubdokter bekend dat de Braziliaanse recordaankoop Carlos Alberto, een aanvallende middenvelder, lijdt aan slapeloosheid. Het contract van de Braziliaanse middenvelder Diego (22) werd opengebroken tot 2011.

Niet meer welkom in eigen land streek de Japanse middenvelder Naoya Kikuchi (22) neer bij VfL Wolfsburg. Nadat hij in juni op staande voet werd ontslagen door Jubilo Iwata, wegens een arrestatie voor een seksueel delict, krijgt hij van Felix Magath via een aanpassingsperiode bij de amateurs de kans om zijn loopbaan in rustiger vaarwater te brengen.

Timothee Atouba (HSV) kreeg van de tuchtcommissie, op basis van de tv-beelden, een schorsing van vier speeldagen opgelegd, nadat hij tegen Frankfurt Albert Streit een elleboogstoot had verkocht zonder dat de scheidsrechter het zag.

Oliver Kahn (38) zal in augustus 2008 voor de laatste keer onder de lat staan. De doelman van Bayern München neemt dan afscheid in een oefenduel tegen de nationale ploeg.

Hansa Rostock wil een degradatie ontlopen. Om een dreigende terugval tegen te gaan besloot het bestuur om een mental coach in dienst te nemen.

Coach Petrik Sander kreeg bij Energie Cottbus zijn ontslag na de 1-2-nederlaag

tegen VfL Wolfsburg.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content