Louis van Gaal blijft AZ trouw.

AZ onderstreepte, vlak voordat het zich zal mengen in de verdeling van de prijzen van dit seizoen, zijn langetermijnambitie. Succestrainer Louis van Gaal (55) verlengde immers vrij onverwacht zijn overeenkomst tot 2010. Grootste obstakel vormde de droom van Van Gaal om nog eens een land naar een WK-titel te coachen. Voorzitter Dirk Scheringa zocht én vond een compromis : maar vijf landen (Argentinië, Engeland, Duitsland, Spanje en … Nederland) mogen nog om zijn hand vragen, maar niet eerder dan in 2009. In ruil kreeg Van Gaal toezeggingen waarmee hij denkt prijzen te kunnen winnen met de werkgever van onze landgenoten Maarten Martens en Moussa Dembele.

Zo stoomt de AZ-trein in hoog tempo langs de beoogde stations die eerder al waren aangegeven op weg naar de sterrenhemel van de Champions League. De snelheid van de ontwikkeling verbaast zelfs de top. Stapje voor stapje is het adagium : liever een jaar later kampioen dan een jaar te vroeg. De club uit Alkmaar wil meer dan een eendagsvlieg zijn. Deze Amerikaanse droom wordt met almaar meer irritatie gadegeslagen door de traditionele topploegen PSV, Ajax en Feyenoord. “De intentie van AZ is om door te gaan met mij tot ik dood neerval”, reageerde Van Gaal al schertsend in VI. “Ik hou van loyaliteit. Niet voor niets was ik liefst negen jaar bij Ajax. Ik hou van ambitie, ben niet iemand die alleen wil meedoen. Ik wil winnen. Tot nog toe hebben we met een echelon spelers gewerkt uit de categorie talenten. Maar ik maakte wel duidelijk wat er in mijn ogen nodig is om ook echt kampioen te worden. Dat betekent niet dat we een elftal moeten kopen, wel dat je wat in je salarishuis moet doen. Het vreemde is dat we al kampioen hadden kunnen worden. Maar goed, de ambitie die ik heb, heeft de club ook. Ik voel hier vertrouwen. Alle afspraken die twee jaar geleden op de bank in mijn huis in Spanje, in Sitges, zijn gemaakt, is de club nagekomen. Ik kwam deels in een gespreid bed. Ik hoef me alleen met voetbal bezig te houden.”

Het lot van ADO Den Haag is bezegeld. De club van Stijn Vreven is volgend seizoen de trotse bespeler van een nieuw stadion, maar komt dan wel uit in de Jupiler League.

Jan Olde Riekerink (44, ex-AA Gent) wordt per 1 juli hoofd opleidingen bij Ajax. Voorlopig fungeert hij nog als assistent van Co Adriaanse bij Metalurg Donetsk. Adrie Koster (53) wordt coach van Jong Ajax.

Willem II verlengde de overeenkomst van verdediger Arjan Swinkels (22), een eigen jeugdproduct, tot 2009.

Stijn Vangeffelen (ex-Westerlo), die door Helmond Sport was verhuurd aan FC Eindhoven, krijgt geen nieuw contract.

Jan Vertonghen, die was verhuurd aan RKC, keert terug naar Ajax. Roger (30), die door blessures weinig aan spelen toekwam, vertrekt.

Georginho Wijnaldum is met zijn 16 jaar en 148 dagen de jongste speler die ooit in het eerste elftal van Feyenoord speelde.

AZ is zeer te spreken over de ontwikkeling van Rode Duivel Maarten Martens (22). De aanvallende middenvelder kreeg een verbintenis tot 2012.

Cedric van der Gun (27) is voor de derde keer op amper twee seizoenen de klos. De aanvaller van FC Utrecht liep een nieuwe, zware knieblessure op. Hij heeft zeker zes tot negen maanden nodig om te herstellen.

Jan Poortvliet (51, ex-R. Antwerp FC) tekende voor een seizoen als nieuwe trainer van Helmond Sport.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content