Monaco-aanvaller Shabani Nonda legde al een lange weg af in het voetbal.

Goalgetter Shabani Nonda (26) laat geen kans onverlet om te herhalen dat hij zich een enorme geluksvogel voelt. De aanvoerder van de Congolese nationale ploeg beleefde nochtans al heel wat avonturen en moest al behoorlijk wat tegenslagen overwinnen. Als zoon van een mecanicien groeide hij op in de Burundese hoofdstad Bujumbura. Omdat Nonda er wegens zijn vermeende Congolese origines van werd verdacht dicht bij de Hutu’s te staan, besloot hij naar Tanzania te verhuizen. Vanuit Dar-es-Salaam wist hij de brug te leggen naar Congo, waarvoor hij later international zal worden. Eerst speelt hij in Tanzania voor Young Africans, een jaar later gaat het naar het Zuid-Afrikaanse Vaal Professionals. Daar weet hij de aandacht te trekken van het Zwitserse FC Zürich.

In het Alpenland pikt hij gedurende drie seizoenen regelmatig zijn goaltje mee, vooraleer in 1998 te verhuizen naar Rennes. Daar vindt hij pas echt goed zijn draai en wordt hij een van de topscorers van de Franse eerste klasse. In 2000 had Monaco twintig miljoen euro veil om zich van zijn diensten te verzekeren. Vorig seizoen scoorde Nonda voor de ploeg uit het prinsdom 26 goals, waarmee hij even goed deed als de ondertussen van Bordeaux naar PSG verhuisde Pauleta, en won hij de Ligabeker.

Hij leeft in Monaco uiteraard in totaal andere omstandigheden dan in zijn geboorteland Burundi, waar hij nooit naar terugkeerde. Sinds zijn huwelijk ontpopt Nonda zich echter tot een echte familieman. Niet alleen voor zijn eigen gezin, maar ook voor zijn acht broers en zussen en voor zijn vader die hij liet overkomen om zich te laten behandelen voor een tumor.

In het tussenseizoen bleek landskampioen Lyon erg gecharmeerd te zijn van Nonda. Na lang aarzelen verkoos hij echter toch bij Monaco te blijven, ongetwijfeld omdat hij ondertussen al zo vaak is moeten verhuizen. Wellicht een wijs besluit. Shabani betekent in het swahili dan ook verstandig. De bonkige spits heeft zijn naam dus niet gestolen. (PB)

MARCELO GALLARDO stapte op bij Monaco en verhuisde naar het Argentijnse River Plate. ANTOINE SIBIERSKI verruilde Lens voor Manchester City. GABRIEL HEINZE werd benaderd door Barcelona, maar PSG ging niet op het aanbod in. ERIC CARRIERE raakt niet van de invallersbank bij Lyon. Als zijn situatie niet snel wijzigt, overweegt de Franse international een vertrek. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Nonda (Monaco) 3 goals ; 2. Vahirua (Nantes) 2 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content