Tomás Galásek inspireert FC Nürnberg.

Hij mag zich de poulain noemen van Co Adriaanse, die de Tsjechische middenvelder van Willem II meenam naar Ajax. In Amsterdam won hij in 2004 de dubbel en haalde in datzelfde seizoen de halve finales van de Champions League. Maar sinds Tomás Galásek (34) vorige zomer overstapte naar FC Nürnberg en daar een contract kreeg voorgeschoteld tot 2008, ontpopte de aanvoerder van de nationale ploeg zich tot de strateeg van de ploeg. Dat beseft ook trainer Hans Meyer (64), die al meerdere malen uitgebreid zijn lof uitte. “Met zijn ervaring en spelintelligentie maakt hij de rest van de ploeg zoveel sterker”, stelde de gewezen Oost-Duitser onlangs in die Welt. “Ik ben ervan overtuigd dat hij het rendement van de spelers rondom hem met tien tot vijftien procent omhoog bracht.”

Ook de coach maakt uitgebreid gebruik van de routine bij Galásek. “Hij is de ideale verbindingsschakel tussen verdediging en aanval, omdat hij goed coacht en het spel gewoon perfect aanvoelt”, weet Meyer. “Hij zorgt samen met Jawhar Mnari voor stabiliteit. Door hen komt onze jonge verdediging zelden in de problemen.”

Van de vaste viermansverdediging ( Dominik Reinhardt, Andreas Wolf – die de langdurig geblesseerde Braziliaan Glauber vervangt -, Michael Beauchamp en Javier Pinola) is Beauchamp met zijn 26 jaar de ouderdomsdeken. “Tomás brengt orde”, beweert spits Robert Vittek. Doelman Raphael Schäfer trekt voor vier jaar naar VfB Stuttgart, dat twee miljoen euro neertelde.

Ondertussen maakt FC Nürnberg, via de competitie en de beker, kans op een Europees ticket. Vooral de UEFA Cup wordt beoogd. Om zich te wapenen tegen nog vertrekkers, wapende sportief directeur Martin Bader zich al met de komst van spelmaker Zvjezdan Misimovic (VfL Bochum, transfervrij, 2011) en aanvaller Nicky Adler (1860 München, ook transfervrij, 2010). “We zitten in een comfortabele situatie”, beseft Meyer. “Ik maakte het nog nooit mee dat er nu al duidelijkheid bestaat over de directe toekomst. Bijna alle spelers liggen langdurig onder contract.”

Oliver Kahn (37) bevestigde in de Duitse pers dat hij in juni 2008 een punt zet achter zijn loopbaan. De doelman van Bayern München kon nochtans een contractverlenging ondertekenen, maar wil net als bij de Duitse nationale ploeg stoppen op een hoogtepunt. Willy Sagnol onderging een operatie aan de buitenmeniscus van de rechterknie. De Franse verdediger moet rekening houden met een herstelperiode van vier maanden.

Op de jaarlijkse Laureus Awards kreeg Franz Beckenbauer in Barcelona een Lifetime Achievement Award. Der Kaiser won als speler de wereldtitel in 1974, als coach het WK van 1990 en was nauw betrokken bij de organisatie van het laatste WK.

Schalke 04 kan dit seizoen geen beroep meer doen op de Deense aanvaller Peter Lovenkrands, die in Heidelberg aan zijn rechterenkel werd geopereerd.

VfB Stuttgart brak het contract van international Thomas Hitzlsperger (25) open tot 2009.

Danijel Ljuboja (28) werd voor de tweede keer uit de A-kern van HSV verbannen. De Servische spits toonde iets te weinig enthousiasme op training.

Na Bayern München, Werder Bremen, VfB Stuttgart en Leverkusen maakte ook Schalke 04-manager Andreas Müller bekend dat ze interesse hebben in linkerverdediger Marcell Jansen, die bij Gladbach nog tot 2009 onder contract ligt en tien tot twaalf miljoen euro moet kosten.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content