Marco van Basten stapte op bij Ajax.

Met negen trainerswissels kent de Nederlandse competitie dit seizoen een ongekend hoog aantal, aangezien in de laatste zestien jaar gemiddeld zes coaches binnen de grenzen van een seizoen afscheid namen van hun werkgever. Opmerkelijk is dat behalve Ajax ook PSV en Feyenoord, de twee andere traditionele topclubs van sportief verantwoordelijke wisselden.

“Ik stelde mezelf de vraag: ben ik wel goed bezig? En: is mijn invloed wel de juiste?”, verklaarde Van Basten (44) in een dappere poging tot zelfreflectie, om zijn vertrek toe te lichten. “Het is te mager wat ik bracht. Ik ben niet goed genoeg voor Ajax. Mijn kwaliteiten waren gewoon niet toereikend. Dat blijkt geen fijne conclusie, maar ik loop er niet voor weg.” Het typeert de oud-spits, die altijd heel openhartig en zelfkritisch was.

Ondanks forse investeringen vorige zomer (34 miljoen euro) en een vierjarig contract slaagde Van Basten er niet in met Ajax een rol van betekenis te spelen in de titelstrijd. FC Volendam bleek een te groot obstakel in de KNVB-beker en in de UEFA Cup trok Marseille eind maart in de achtste finales aan het langste eind. In 45 officiële duels leed de ex-bondscoach elf nederlagen. Slechts vijf trainers met minimaal veertig duels achter hun naam hebben een hoger verliespercentage. Pijnlijke cijfers voor Van Basten, die zijn elftal geen herkenbaar gezicht kon geven en lijdzaam moest toezien dat zijn jonge spelersgroep hiërarchie mist.

Hij miste bezieling bij zijn voetballers, met wie de onderlinge samenwerking verre van ideaal verliep. Als koele coach gaf Van Basten, die constante streefde naar perfectie. te weinig schouderklopjes. Daarvoor ontbrak het hem aan managerskwaliteiten. Hij vond zijn spelers ook kwalitatief tekortschieten. “Heel veel mensen zullen zeggen dat ik de groep in de steek laat”, opperde hij. “Maar ik het vind het niet zinvol de uitdaging aan te gaan volgend seizoen met ze verder te gaan. Ik denk niet dat er verbetering zal optreden.” Afgelopen zondag, tegen FC Twente, werd Van Basten vervangen door zijn assistent John van ’t Schip.

Henk Vos (40, ex-Germinal Ekeren, Standard en Germinal Beerschot) speelde vrijdag tegen FC Den Bosch zijn 600e en laatste duel als prof voor RBC.

Sébastien Pocognoli (21) kan bij AZ bijtekenen tot 2014. De linkerflankspeler heeft nog een overeenkomst tot 2011, maar schermt met interesse van verschillende buitenlandse teams. Na anderhalf jaar neemt de kampioen afscheid van de Finse verdediger Toni Kolehmainen (20). Volgens de Nederlandse pers is er belangstelling van Juventus voor Moussa Dembélé.

Henk van Stee bereikte met De Graafschap overeenstemming over de ontbinding van zijn arbeidscontract. Daarmee verviel er een arbitragezaak.

Oud-international Jaap Stam werd door FC Zwolle aangesteld als technisch adviseur.

Sparta haalde zijn slag niet thuis. Jan de Jonge (45), de voornaamste kandidaat-trainer voor volgend seizoen, kwam tot de conclusie dat er geen goede basis is om met elkaar in zee te gaan. De Jonge, momenteel aan de slag als hoofd van de jeugdopleiding bij Heerenveen, haakte af na een lang gesprek. Ton Lokhoff, Arno Pijpers of Jan Olde Riekerink (ex-AA Gent) zijn nu in beeld. Huidig assistent-trainer Fred Grim is blijkbaar geen optie.

Foeke Booy, nu nog aan de slag bij de club uit Rotterdam, besloot om al vanaf 1 juni te beginnen als technisch directeur bij FC Utrecht.

Door een 3-1-thuisoverwinning op AGOVV plaatste MVV, dat wordt getraind door Fuat Capa en met Gunter Thiebaut (32, twintig goals in 33 duels) de tweede beste topschutter in zijn rangen telt, zich voor de play-off. Daarin nemen ze het in eerste instantie op tegen Telstar, gisteren en vrijdag. TOP Oss ontmoet FC Dordrecht. In de tweede ronde komen Excelsior, RKC, FC Zwolle, Cambuur, Roda JC en De Graafschap daar nog bij.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content