“Schrijf maar op dat hier een gelukkig man zit”, lacht Geert Sustronck vanop het advocatenkantoor dat hij nog steeds runt in Harelbeke. Twee jaar geleden zag Sustronck, op dat moment precies twintig jaar voorzitter van RKC Harelbeke, zijn club failliet gaan. Vandaag supportert hij nog iedere week voor opvolger Racing Zuid-West, maar bestuurs- of andere functies oefent hij niet meer uit. “Negentien jaar lang heb ik mij uitstekend geamuseerd. Nederlagen en degradaties gekend, maar ook kampioen gespeeld en een vriendenkring opgebouwd. Maar het laatste jaar was er te veel aan. Dat was een hel.”

De lijdensweg begon eigenlijk al in 1995, toen Harelbeke voor het eerst in zijn geschiedenis promoveerde naar eerste klasse. “Je komt in een constellatie terecht die je niet meer onder controle kan houden. Ik zie het nog voor me. Hoe Pierre Lano zei : ‘Geen kosten maken, laat ons in Kortrijk voetballen.’ Die man werd bijna in de ban geslagen. Het stadsbestuur wilde dat we bleven en na twee maanden stonden er voor vijftien miljoen tribunes in Harelbeke. Kan je dan als bestuur zeggen : nu lopen we weg ?”

Geert Sustronck blijft erbij dat hij en de rest van het bestuur hun uiterste best hebben gedaan om de club boven water te houden, maar : “De motor was gewoon te klein. Te weinig supporters, te weinig sponsors. Als je ziet wat je moet doen om ieder jaar honderd miljoen op tafel te krijgen, dat is niet haalbaar in die regio. Barco, Latexco, Quick-Step… ik ben ze allemaal langs gegaan, hoor. Maar ze waren niet geïnteresseerd.”

Eind 2000 stapelden de onbetaalde lonen en facturen zich op. “Ik ben geen multimiljonair die het zelf even kan bijpassen. Ik heb het geld niet, en ik moest dus gaan schooien.” Uiteindelijk ging hij in zee met Enver Alisic, die beweerde een grote Duitse sponsor op zak te hebben, Quadro Office. De beloofde 18 miljoen kwam er nooit en Alisic ontpopte zich tot een volbloed tiran die de halve ploeg in de B-kern parkeerde om vervolgens een half dozijn Kroaten aan te werven. Sustronck : “Natuurlijk was het fout om Alisic binnen te halen, maar op dat moment was het de enige mogelijkheid om nog een licentie te halen.”

Hoe kijkt de ex-voorzitter aan tegen de promotie van buur Zulte-Waregem ? “Wel, ik gun het hen en ik sta in een slechte positie om daar een oordeel over te vellen”, klinkt het diplomatisch. “Maar mijn basisfilosofie is altijd geweest : één Zuid-West-Vlaamse ploeg. Ik zie maximum twee eersteklasseploegen in West-Vlaanderen mogelijk.”

Tot slot : wat doet Sustronck nu met al die vrijgekomen tijd ? “Fietsen ! ’s Zondags doe ik mijn tachtig kilometer. En ik zwem vier keer per week. Vroeger moest ik me altijd haasten om tegen elf uur op het voetbalplein te staan. Het is allemaal veel rustiger geworden.” (LG)

Loes Geuens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content