AZ zoekt naar oplossingen.

De stofwolken in Alkmaar trekken langzaam op. De club moet na het demasqué van voorzitter en eigenaar Dirk Scheringa verder op eigen benen en flink bezuinigen. Zo kocht Ajax vorige week de Marokkaanse international Mounir El Hamdaoui (26), vorig seizoen nog goed voor twintig treffers en in totaal vijftig goals in drie jaar, voor 5 miljoen euro. De spits tekende voor vier jaar. Hij was in 2007 de duurste speler uit de clubgeschiedenis, want AZ betaalde toen 7,5 miljoen euro voor de scoremachine. Het zegt wel alles over de veranderde verhoudingen in Noord-Holland.

De curator is eindelijk klaar met zijn werk. De peperdure spelersgroep dient als vangnet voor het aflossen van de openstaande schulden. Vandaar dat onze landgenoot Moussa Dembélé niet meespeelde in de Europa League en meer dan waarschijnlijk net als de dure GrazianoPellé nog voor eind augustus elders tekent. Ook rechterverdediger Gill Swerts mag transfervrij weg, terwijl er wordt gehoopt dat de WK-gangers Hector Moreno, Sergio Romero, Brett Holman en Simon Poulsen wat interesse losweken.

De val zal meevallen, zo luidt de overtuiging van algemeen directeur Toon Gerbrands, directeur voetbalzaken Earnest Stewart en de nieuwe trainer Gertjan Verbeek. Wat rest, is vooralsnog een ambitieuze subtopper maar ook een heel jonge selectie. Dit seizoen wil de club van Maarten Martens – die al goed in vorm steekt – weer bij de beste vijf van Nederland behoren. Verbeek gaat sowieso zijn eigen weg. Drie weken trainde hij fysiek zwaar, daarna begon hij aan de opbouw en de tactische scholing van zijn team. Na het vertrek van Jeremain Lens (PSV) en David Mendes da Silva (Red Bull Salzburg) zette de vorig jaar bij Heracles succesvolle coach in Alkmaar een proces van vernieuwing in. Met vier elders in de Eredivisie gerijpte talenten: Erik Falkenburg en Nick Viergever (beiden Sparta), Charlison Benschop (RKC) en Dirk Marcellis (PSV). “Een jonge, gedisciplineerde groep, die bereid is hard te werken en snel gewend raakte aan mijn trainingsintensiteit”, stelt Verbeek vast.

Tot de competitiestart op 1 september (uit bij NAC Breda) werkt Verbeek aan een vernieuwd AZ. Met zijn doortastendheid bouwt hij zijn plannen op zekerheden. “Komt het niet tot verkopen, dan beoordelen we onze situatie dan opnieuw”, weet Gerbrands. In ieder geval staat vast dat er na het begin van het nieuwe schooljaar een nieuwe elftalfoto zal worden gemaakt.

Tien miljoen euro vroeg Ajax naar verluidt aan Fulham voor een transfer van coach Martin Jol. Aanvoerder Luis Suárez maakte tegen PAOK Saloniki zijn honderdste doelpunt voor de Amsterdammers.

Michel Preud’homme veroverde met FC Twente in Nederland al zijn eerste prijs. Voor het eerst in de clubgeschiedenis slaagden de Tukkers erin om de Johan Cruijff Schaal te veroveren. In de strijd om die supercup werd Ajax verslagen met 1-0, dankzij een doelpunt van Luuk de Jong.

Twentevoorzitter Joop Munsterman verkondigde dat het budget komend seizoen stijgt met 3,2 miljoen euro. De Nederlandse kampioen kan beschikken over 35,9 miljoen euro. Met Roberto Rosales (21, AA Gent), Nacer Chadli (20, AGOVV) en Bart Buysse (23, SV Zulte Waregem) werden vorige week nog drie transfers afgerond.

De licentiecommissie van de KNVB besloot om zeven clubs met puntenaftrek het seizoen te laten beginnen, omdat ze om uiteenlopende redenen financiële afspraken niet nakwamen. NAC start met een punt achterstand op de zeventien andere Eredivisieclubs. In de Jupiler League (tweede klasse) is MVV (-7) het grootste slachtoffer, voor AGOVV (-6), Almere City FC en BV Veendam (beiden -3), Fortuna Sittard (-2) en FC Dordrecht (-1).

Wegens te veel onduidelijkheid maakte Sandor Popovics (71) na amper zes dagen al bekend dat hij toch geen hoofdtrainer wenst te worden van RBC.

PSV-middenvelder Stijn Wuytens (20) sloeg een aanbod van STVV af.

Heerenveentrainer Ron Jans gaf mee dat Kenny Steppe (ex-Germinal Beerschot) het doel zal verdedigen tegen PSV komend weekend.

Bondscoach Bert van Marwijk riep het overgrote deel van zijn WK-gangers niet op voor de oefeninterland in Donetsk met Oekraïne op 11 augustus. Alleen doelman Michel Vorm (FC Utrecht) bleef behouden. Hij selecteerde achttien namen, onder wie zeven mogelijke debutanten: Roy Beerens (Heerenveen), Jeffrey Bruma (Chelsea), Siem de Jong (Ajax), Jeremain Lens en Erik Pieters (beiden PSV), Ronnie Stam (FC Twente) en Ricky van Wolfswinkel (FC Utrecht).

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content