Geen tijd meer voor praatjes

Hij had eerst geweigerd, maar uiteindelijk stemde Marc Wilmots toch in met het voorstel om de nationale ploeg voor de wedstrijden tegen Montenegro en in Engeland te leiden. Uit liefde voor het vaderland, zoals hij het in een opstoot van patriottisme verwoordde. Als voetballer verlegde Wilmots zijn grenzen door zijn stalen karakter, met dat wapen bleef hij ook zes jaar overeind in het rauwe klimaat van Schalke 04 en werd daar uitgeroepen tot een van de populairste voetballers van de eeuw. Wilmots ergert zich gruwelijk aan de huidige mentaliteit, aan de gemakzucht van sommige voetballers.

Als trainer heeft Marc Wilmots in een passage bij Schalke 04 en Sint-Truiden niet echt een verpletterende indruk gemaakt. Hij analyseert goed, weet wat er verkeerd loopt, maar kreeg zijn boodschap niet verpakt. Wellicht kwam dit avontuur voor hem te vroeg en was hij, zeker bij Schalke, onvoldoende voorbereid. Daar noemde de toenmalige manager Rudi Assauer de aanstelling van Wilmots als trainer de grootste fout uit zijn carrière. Als assistent-trainer van de nationale ploeg functioneerde Wilmots niettemin uitstekend. Hij is correct en ligt goed in de groep. En hij werkt hard. Zo was hij ook als voetballer: een in de Haspengouwse grond gevormd paard dat aan de kar trekt.

Lang voor er een exodus van Belgische internationals naar het buitenland plaatsvond, was Marc Wilmots de eerste die ervaarde in welke andere wereld je daar terechtkomt. Niet alleen hij constateerde toen dat de Belgische voetballer op conditioneel vlak de aansluiting met het buitenland zou verliezen. Omdat er niet efficiënt genoeg werd getraind en de individuele begeleiding te wensen overliet.

Heel weinig is er sindsdien veranderd. Tijdens het oefenkamp dat Club Brugge in januari in Marbella verbaasde Christoph Daum zich erover dat Belgische voetballers het niet gewend waren om veel en hard te trainen. Toen kwam de Duitser voor het eerst tot de vaststelling dat hij onder zijn niveau werkte. Op hetzelfde moment vertelde Ivan Perisic, conditioneel een van de besten bij Club, dat zijn lichaam zich bij Borussia Dortmund had moeten aanpassen aan de manier van werken en voetballen.

Trainingen zijn en blijven in dit land te vaak bezigheidstherapie. Iedereen constateert het maar niemand doet er iets mee. Het resultaat is al jaren te zien: vanaf het moment dat het tempo te hoog ligt, worden Belgische clubs Europees vertrappeld.

Dat vijf Belgische voetballers in vijf Europese landen kampioen werden, zegt veel over het potentieel aan talent in dit land. Ook anderen behaalden met hun club prijzen. De meest stormachtige ontwikkeling maakte Thibaut Courtois bij Atlético Madrid door, terwijl het daar op vlak van keeperstraining minder lijkt te zijn dan in Genk. Een vreemd dualisme. De hele omkadering en beleving stuwt iedereen naar een hoger niveau.

Nu komt het er nog maar eens op aan dit talent in de nationale ploeg te bundelen. Dick Advocaat legde de fundamenten en bande de nukken, Georges Leekens wakkerde het enthousiasme aan, maar doodmoe word je langzamerhand van al die opgeklopte verhalen over een gouden generatie, over de meest getalenteerde lichting die dit land ooit bezat. Met dat soort kreten schiet je niets op.

De huidige generatie internationals zijn stuk voor stuk miljonairs die in het professionele klimaat van hun club moeten presteren, maar niet dezelfde honger hebben naar succes als ze voor de Rode Duivels aantreden. Dan komen de ego’s boven. Belangrijk wordt daarom de keuze van de nieuwe bondscoach. Het lijdt geen twijfel dat Erik Gerets daarvoor de geknipte man is. De Limburger kan een groep beter maken, hij predikt de collectieve gedachte die de Rode Duivels vroeger, met hem als een van de boegbeelden, groot maakte. Met zijn eeuwige onrust en zin voor perfectionisme zal Gerets door zijn status respect afdwingen. Hij is geen windverkoper, geen man van holle slogans en goedkope kretologie. Bij hem komt het eropaan te presteren. Terecht want voor praatjes is er echt geen tijd meer. Die zijn er de afgelopen jaren genoeg geweest.

Bekijk elke week de vlog van

Jacques Sys op sportmagazine.be

Beluister Jacques Sys elke maandag om

9.30 uur in Lilaleen op Joe FM

DOOR JACQUES SYS

Trainingen blijven in dit land bezigheidstherapie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content