DE TRAINER GEORGES LEEKENS

We hebben een heel goeie Intertoto en voorbereiding gespeeld, maar we zijn daarna niet aan de verwachtingen gekomen. De verloren start tegen Zulte Waregem is op een goeie periode tussendoor na blijven nazinderen. Daar hou ik geen tevreden gevoel aan over. We hebben geprobeerd iets meer technisch te voetballen, hoger en met meer combinaties, maar de ruimte achterin was dodelijk door persoonlijke fouten. We wilden het soms te mooi en te braaf doen en waren daardoor niet efficiënt genoeg. Boussoufa was beslissend en creatief en Foley is een van de spelers die vaste waarde werden, maar onze aanvallers zijn nog niet op peil gekomen. We hebben een professionele balvaste spits waardoor de infiltrerende mensen meer zouden moeten kunnen scoren. Dat dat nog niet is gelukt heeft ook te maken met de complementariteit die we nog niet vonden voorin en omdat de tweede spits te veel geblesseerd uitviel.

“Ook achterin kampten we met blessures, dikwijls tezelfdertijd, zoals Smoje en Laybutt. De aanvoer verliep vaak te traag en de crosses kwamen niet genoeg omdat we het te gecompliceerd maakten. Mooi voetbal is voor mij als het met doelkansen en efficiëntie gepaard gaat, maar vaak speelden we veel te traag. We hebben zelden of nooit met twee doelpunten verschil kunnen winnen, waardoor de spektakelwaarde niet zo hoog lag. We voetbalden met de misvatting dat het allemaal wel zou loslopen. Vooral op verplaatsing hebben we te weinig punten gepakt, ook al waren er wedstrijden zoals op La Louvière, waar we alles redelijk onder controle hadden. Alleen slikten we te veel tegengoals door de dekking ten opzichte van elkaar te verwaarlozen en achteruit te verdedigen. Tegen Genk en Beveren vond ik ons goed voetballen : tussen de linies en snel in de omschakeling. Maar tegen Charleroi ontbrak de drang naar voren, we speelden als een processie van Echternach. Ik verwacht dat we in de tweede ronde, met een normale voorbereiding en iedereen op hetzelfde niveau, beter kunnen. Dan moeten we iemand te zien krijgen die een aantal doelpunten op zijn naam kan schrijven. Het is een groeiproces.” l

MBARK BOUSSOUFA

Was met zijn dribbels en snelle bewegingen Gents meest technisch onderlegde voetballer. Klein van gestalte, maar groot van inzet. Werklustig. Was daardoor voor elke tegenstander lastig in de duels. Zorgde voor creativiteit en voor de meeste assists. Toonde zich ook sterk op stilstaande fasen.

STEPHEN LAYBUTT

Werd als routinier gehaald om een van de sterke mannen in de centrale as te worden, maar vulde die rol onvoldoende in : sukkelde met blessures, verdedigde slap, voetbalde slordig uit en lag met een blunder tot vier keer toe aan de basis van een tegendoelpunt. Kreeg op het eind ook de wind van voren van de voorzitter.

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Blessing (11), Boussoufa (15), Cooreman (12), De Beule (16), Diop (1), Foley (11), Grégoire (12), Hakonsen (10), Herpoel (18), Laybutt (13), Lombaerts (15), Mamouni (16), Martens (13), Mirvic (6), Mladenovic (10), Mohammed (12), Smoje (14), Thompson (12), Trajcev (2), Vrancken (17), Zoko (10).

DOELPUNTENMAKERS : Boussoufa (3), Cooreman (1), De Beule (1), Foley (2), Grégoire (4), Mamouni (1), Martens (1), Mohammed (2), Thompson (1), Vrancken (4), Zoko (2).

GELE KAARTEN : 40

RODE KAARTEN : 1

STRAFSCHOPPEN : 2 voor (0), 1 tegen (0).

HOEKSCHOPPEN : 75 voor, 85 tegen.

OVERTREDINGEN : 351 begaan, 299 tegen.

RAOUL DE GROOTE

‘WE SPEELDEN TE TRAAG EN DE SPEKTAKEL- WAARDE LAG NIET ZO HOOG.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content