De helft van de nieuwe buitenlanders speelt niet.

Toen Udinese afgelopen zomer bij FC Zürich voor 2,5 miljoen euro Gokhan Inler weghaalde, vroeg men zich af of er geen degelijke Italiaanse middenvelder van zijn type te vinden was. Vandaag wordt de Zwitserse voetballer beschouwd als de in verhouding beste buitenlandse nieuwkomer van dit seizoen. Inler speelde tot de jaarwisseling 1586 minuten. Geen andere buitenlandse nieuwkomer stond zo lang op het veld.

De Braziliaanse verdediger Juan van AS Roma (kostprijs 6,3 miljoen, speelde 1205 minuten) en de Argentijnse aanvaller Ezequiel Lavezzi van Napoli (6 miljoen, 1317 minuten) horen ook bij de top. Van de 46 buitenlandse voetballers die vanuit het buitenland in de Serie A belandden (degenen die de overstap maakten van tweede naar eerste klasse werden niet meegerekend) speelden er voor Nieuwjaar slechts negentien regelmatig mee. Daaronder werd verstaan: spelers die minimaal 450 minuten of vijf wedstrijden afwerkten. Het merendeel van de nieuwe buitenlanders komt uit Brazilië (zes), Argentinië (zes), Portugal (vijf), Tsjechië (vijf) en Uruguay (vier).

Dertien nieuwe buitenlanders kwamen nog geen minuut in actie. Onder hen de van Anderlecht afkomstige invallersdoelman Samir Ujkani van Palermo. In de categorie ‘weinig gespeeld’ komt ook Anthony Vanden Borre voor. Fiorentina betaalde voor hem 3,5 miljoen euro, hij speelde 42 minuten. De duurste van de spelers die niet aan 450 minuten geraken, is Juventus’ miskoop Tiago. De Braziliaan kostte dertien miljoen euro en stond 408 minuten op het veld. Met één tot dusver geslaagde aankoop op vier nieuwe buitenlanders scoort Juventus slecht. Reggina doet het met twee op zes ook niet zo goed. Nog een flop is Cagliari’s Argentijn Joaquin Larrivey die aangekondigd werd als de nieuwe GabrielBatistuta maar amper 722 minuten speelde en toch 1,2 miljoen euro kostte.

De meest opmerkelijke buitenlandse nieuwkomer is Atalanta’s invallersdoelman. George Forsyth (25) heeft maar liefst vijf paspoorten. Hij is geboren in Venezuela, met als vader een Peruaan met Schotse roots, en moeder een Chileense (miss Chili 1976) van Duitse origine. In Italië wordt hij beschouwd als Venezolaan, maar zijn nationale ploeg is Peru. Samen kostten de 46 geïmporteerde spelers 82 miljoen euro aan transfersommen. Eind december waren ze samen goed voor twintig goals. Dat maakt 4,1 miljoen euro per doelpunt.

Alessandro Nesta en maats mogen zich in de handen wrijven. Milan sloot met Adidas een nieuw contract af waardoor het, ruw geschat, 100 miljoen euro gaat verdienen in negen jaar. Het nieuwe contract met de kledingsponsor komt in plaats van het oude dat tot 2010 liep. Het laat Milan toe één miljoen euro per jaar meer te ontvangen. Bovendien bevat het een optie voor een extra jaar. Milan krijgt gegarandeerd 11,1 miljoen euro per seizoen, plus een premie per trofee. In Italië liggen Milans concurrenten Juventus en Inter onder contract bij concurrent Nike.

Zoals verwacht trok Cagliari de Italiaanse doelman Marco Storari van het Spaanse Levante aan. Ook andere Italiaanse spelers van het in punten- en geldnood verkerende Levante willen terug naar huis.

De Italiaanse competitie moet slechts negen Afrikanen missen die met hun land aantreden op de Afrika Cup. Naast drie spelers uit tweede klasse betreft het zes voetballers uit de Serie A: de Ghanezen Asamoah Gyan (Udinese) en Ahmed Barusso (AS Roma), de Senegalezen Ferdinand Coly (Parma) en Papa Waigo (Genoa) plus de Nigerianen Stephen Makinwa (Lazio) en Christian Obodo (Udinese).

Zondagavond debuteerde Milans Braziliaanse aanwinst Alexandre Pato in de Serie A. De aanvaller, die in september voor 22 miljoen euro werd aangekocht bij Internacional, raakte pas eind vorige week speelgerechtigd. Hij kwam, aan de zijde van Kaká en Ronaldo, aan de aftrap tegen Napoli en maakte zelfs het vijfde doelpunt.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content