Vier oefenwedstrijden in de aanloop naar het WK 2006 moeten Aimé Anthuenis nauwelijks wijzer hebben gemaakt. De 0-1-overwinning van afgelopen zaterdag in Eindhoven tegen Nederland werd luid bejubeld, maar gevoelens van triomfalisme waren na de slaapverwekkende vertoning in de PSV-arena niet echt op hun plaats. De Rode Duivels werden na het WK 2002 overgoten met subtiliteit en creativiteit, maar in Eindhoven bleef daar niets meer van over. De angst voor een afstraffing zat er zo diep in geworteld dat er naar oude Belgische waarden werd teruggegrepen. De ploeg verdedigde massaal en stelde de zekerheid te allen tijde voorop : toen de Rode Duivels diep in de tweede helft een hoekschop kregen, stonden er zes Belgen op hun eigen speelhelft. Het was een beeld met symboliek.

Het frustrerende is dat je uit dat soort wedstrijden niets leert en dat de uitslag alleen maar dient om het na drie opeenvolgende nederlagen geschonden blazoen weer op te poetsen. Aimé Anthuenis spinde op de persconferentie van tevredenheid, maar als de rook van euforie rond zijn hoofd is verdwenen, moet de bondscoach beter weten : Nederland voetbalde fut- en inspiratieloos en slaagde er in negentig minuten niet één keer in te versnellen. Phillip Cocu, de defensieve middenvelder, pakte uit met een angstwekkend festival van breedtevoorzetten en de peperdure spitsen werden niet één keer in stelling gebracht. Met het oog op het EK in Portugal zadelt dat bondscoach Dick Advocaat met problemen op. Maar zorgen zijn er ook voor Anthuenis als in september de WK-kwalificatiematchen starten.

Uit de vier oefenwedstrijden die de afgelopen drie maanden werden gespeeld, valt nauwelijks een type-elftal te distilleren, zij het dat Timmy Simons en de zaterdag weer met veel branie voetballende Vincent Kompany achteraan steeds beter functioneren en dat deze ploeg nog altijd de kunst verstaat om gegroepeerd te verdedigen. Alleen : deze wapens volstaan niet om de poort naar het WK open te breken. Daarvoor is er inventiviteit in het middenveld nodig, spelers met een voorzet in de voeten, doortastendheid in de spits.

Daar viel zaterdag in Eindhoven, net zoals in de drie voorgaande partijen, nauwelijks iets van te zien. Sven Vermant werkte hard, maar zorgde niet voor aanvoer, Roberto Bisconti en Philippe Clement zijn geen bouwers, maar brekers en alleen Bart Goor bracht wat sporadische impulsen. Vooraan deed Mbo Mpenza het in moeilijke omstandigheden behoorlijk, maar liet de frêle Thomas Buffel, zijn enorme actieradius ten spijt, zich in de duels te gemakkelijk wegblazen. Opvallend hoe Aimé Anthuenis in Eindhoven het puike werk van de twee doelmannen, Tristan Peersman en Erwin Lemmens, onderstreepte. Het gebrek aan een keeper die echt punten pakt achtervolgt de Rode Duivels al jaren. Ook dat is noodzakelijk om naar een WK door te stoten.

Na Nederland-België is de voetbaljaargang 2003-2004 in de archieven ondergebracht. Vorige week donderdag stootte KV Oostende als achttiende club naar eerste klasse door, een mooi staaltje van vakmanschap van de destijds als speler bij Standard uitgespuwde Gilbert Bodart. Ook de trainerscarrousel komt tot stilstand, alle plaatsen in eerste klasse zijn bezet. Vreemd hoe weinig stijlvol sommige bestuurders blijven als ze het over hun vroegere trainers hebben. Zo stak Lieven Verschuere, de sterke man van Cercle Brugge, vorige week in het Brugsch Handelsblad zo’n lofzang af over de nieuwe coach Harm van Veldhoven dat het niet anders kan of deze apotheker moet zijn biezen pakken als Van Veldhoven faalt. Gênanter was dat Verschuere ook nog even een sneer gaf naar zijn ex-trainer Jerko Tipuric, zonder diens naam te noemen. Van Veldhoven, zo sprak de kennelijk met veel voetbalinzichten gezegende Verschuere, zal nooit de stommiteit begaan door een rechtsvoetige op links uit te spelen. Hij alludeerde daarbij op de rechtsvoetige verdediger Denis Viane die door Tipuric links werd neergezet.

Je houdt het niet voor mogelijk wat dirigenten allemaal durven uitkramen. Bij Real Madrid opereert de rechtsvoetige Zinédine Zidane, om het maar bij één voorbeeld te houden, al jaren vanaf de linkerkant. Zijn carrière mag er best wezen. Bestuurders doen er goed aan zich met hun job bezig te houden in plaats van zich geroepen te voelen voetballes te geven.

door Jacques Sys

Met verdedigen alleen raak je niet op het WK.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content