Ben Ebong verkast naar Oostende.

Vorige week versterkte Telenet Oostende zich met Ben Ebong (34, 2m02), een Amerikaanse centerspeler die eerder zijn strepen verdiende bij Bree en tot vorig seizoen Bergen. Ebong aasde op een transfer naar Turkije, maar Ankara kon het beloofde contract niet waarmaken. Oostende lag op vinkenslag en verklaarde met Ebong de missing link in het team van coach Jean-Marc Jaumin in huis gehaald te hebben.

Jean-Marc Jaumin: “Hij is een echte vijf-speler, die fysieke présence brengt onder de ring. Op die positie hadden we daar een tekort aan in onze kern. Maar Ebong is géén paniekaankoop, laat dat duidelijk zijn. Ik denk dat we tevreden kunnen zijn met de resultaten tot nu toe, maar nog niet met het geleverde spel. De teamspirit is goed, de voorbereiding uitstekend, alleen zag je dat nog niet altijd terug. Ik hoop dat met de komst van Ebong de puzzelstukjes nu in elkaar vallen.”

Jacques Stas, sportief manager van Charleroi, verklaarde eerder in dit blad dat het seizoen van Oostende staat of valt met de fitheid van Trevor Huffman. Akkoord?

“Oostende is niet enkel Huffman, maar ik ga niet ontkennen dat hij een bepalende figuur is. Vooral op belangrijke momenten hebben we zijn ervaring nodig. Trevor miste door een domme blessure – hij ontwrichtte zijn voet – een deel van de voorbereiding, waardoor hij nu een achterstand moet goedmaken. Je ziet dat hij nog niet zorgenvrij speelt. Eens hij die klik kan maken, is de trein vertrokken. Sowieso houd je als coach rekening met zijn blessuregevoeligheid door hem bijvoorbeeld een ander trainingsregime te geven.”

De komst van Ebong betekent definitief geen Tomas Van Den Spiegel bij Oostende. Hoe concreet was die piste?

“Ik heb met hem gesproken, we wonen immers in dezelfde straat en zien elkaar bijna elke dag. Tomas zelf wilde graag komen, maar budgettair bleek hij niet haalbaar. Oostende moet niet zot doen en het seizoen hypothekeren voor één speler, hé.”

Charleroi behaalde de poulefase van de Euroleague, ben je gezond jaloers?

“Helemaal niet. Dit is een fantastische zaak voor het Belgische basketbal, ik zal zeker supporteren voor hen, want als zij het goed doen, zit er in de toekomst misschien een rechtstreeks ticket voor de Euroleague in voor Belgische clubs.”

Geen schrik dat Charleroi nu een nog grotere voorsprong zal nemen op de rest van België?

“Dat ze een financiële voorsprong zullen nemen, staat vast, maar ik zie dat eerder als een extra motivatie voor ons en clubs als Luik, Bergen en Antwerp. Wij zullen er alles aan doen om het Charleroi moeilijk te maken.”

door matthias stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content