Een aantal seizoenen geleden was Sochaux steevast een van de vaste subtoppers die meestreden voor een Europees ticket. Maar toen kleppers als Benoît Pedretti, Sylvain Monsoreau, Pierre-Alain Frau, Wilson Oruma en Ilhan vertrokken, stelde het bestuur noodgedwongen zijn ambities bij. Ook de beslissing van succestrainer Guy Lacombe om andere lucht te gaan opsnuiven, lag ongetwijfeld mee aan de basis van het feit dat er vorig seizoen heel de competitie tegen de degradatie werd gestreden. “Kenmerkend was dat er geen eenheid was, maar verschillende kliekjes”, legt voorzitter Jean-Claude Plessis uit. “Je had de zwarten en de blanken. De moslims en de katholieken. En iedereen bleef in zijn eigen kringetje circuleren. Dominique Bijotat had daar als coach weinig vat op. Hij beschikte over goede spelers, maar had geen hechte groep. Gelukkig pakt de mayonaise dit seizoen weer.”

Dat heeft volgens de voorzitter heel veel te maken met de aanstelling van Alain Perrin als coach. “Hij bracht al zijn voetbalbagage mee naar hier en beschikt ook over een indrukwekkend netwerk. Dankzij hem konden we een aantal ervaren spelers aantrekken, maar ook zeer goede beloften zoals Karim Ziani, met wie hij eerder samenwerkte bij Troyes.”

Andere opvallende nieuwkomers die nu het goede weer helpen maken, zijn Jérémy Bréchet, die vroeger voor Lyon, Inter en Real Sociedad speelde, Jérôme Leroy (ex-PSG en Lens) en de bij ons niet onbekende Rabiu Afolabi (ex-Standard). Bovendien komt de jonge Badara Sène, een ijzersterke speler in de balrecuperatie en in de overschakeling van verdediging naar aanval, volop tot bloei en bevestigen zowel spits Anthony Le Tallec (ex-Liverpool) als doelman Teddy Richert al het goede dat al eerder over hen was gezegd. De uitgebalanceerde mix van ervaring en jeugd zorgt niet alleen voor vrij fraai voetbal, maar ook voor sterke resultaten. Sochaux prijkt immers op een fraaie vierde plaats en is al sinds negen wedstrijden ongeslagen.

Kan Sochaux op lange termijn opnieuw uitgroeien tot een vaste subtopper ? “We blijven in de eerste plaats een ploeg die de eigen jeugd opleidt. De verkoop van jonge talenten blijft onze voornaamste bron van inkomsten. Vandaar dat we kunnen werken met het zevende grootste budget van Frankrijk”, voegt Plessis daar nog aan toe. Maar hij blijft tegelijk ook met de voeten op de grond. “We staan met negen teams binnen een afstand van drie punten van elkaar. Het is dus nog veel te vroeg voor euforie.”

Rijsel plaatste zich voor het eerst in zijn geschiedenis voor de achtste finales van de Champions League. De 0-2-zege, vorige week woensdag op het veld van AC Milaan, betekende ook de allereerste overwinning ooit van een Frans team op het veld van de rossoneri.

Karim Benzema, de spits van Lyon, weigerde een uitnodiging van de Algerijnse nationale ploeg. “Algerije is het land van mijn ouders en ik draag het in mijn hart. Maar sportief is het voor mij beter om in de Franse nationale ploeg te kunnen spelen.”

Djibril Cissé (Marseille) deed in een vriendschappelijke wedstrijd zijn wederoptreden en mocht vorige zaterdag in de competitiewedstrijd tegen Monaco na een uur invallen. Dat liet de aanvaller niet onopgemerkt voorbijgaan, want hij leverde de assist voor het winnende doelpunt (2-1).

Rennes heeft een nieuwe voorzitter : Frédéric de Saint Sernin, een vroegere adviseur van president Jacques Chirac volgt bij de Bretoense ploeg Emmanuel Cueff op.

Rio Mavuba, de verdedigende middenvelder van Bordeaux, laat steeds duidelijker weerklinken dat hij tijdens de komende winterstop graag wil vertrekken. De Angolese Fransman heeft het niet begrepen op het rotatiesysteem van coach Ricardo. Manchester United is geïnteresseerd.

Marcelo Gallardo, de oud-spelmaker van Monaco, zou op de belangstelling van PSG kunnen rekenen.

Patrick Regnault, de doelman van Sedan, ging bijna op de vuist met de eigen fans na de nederlaag tegen Troyes (1-2). Enkele dagen later bood hij openlijk zijn verontschuldigingen aan.

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content